Csökkentheted a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, ha nem tojást reggelizel

Forrás: Shutterstock/Kaspars Grinvalds -
betegség tojás dió helyettesítés kockázat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megoszlanak a vélemények a reggeli fontosságáról a dietetikusok körében is, ám egy biztos, a legtöbb ember szereti a reggeli étkezéseket. Sokan közülük tojással indítják a napot, rántotta, tükör-, lágy- vagy főtt tojás, teljesen mindegy, csak legyen. Ám nem biztos, hogy ez a legegszségesebb megoldás, ha a prevenció a kérdés.

A BMC Medicine folyóiratban megjelent új kutatás azonban azt sugallja, hogy talán ideje lenne lecserélni kedvenc tojásainkat valami ropogósabbra, persze csak akkor, ha meg akarjuk védeni a szívünket.

A kutatócsoport megállapította, hogy ha egy tojást egy marék dióval helyettesítünk, azzal akár 17 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Sőt, a cukorbetegség kialakulásának kockázata 18 százalékkal, a korai halálozás pedig 15 százalékkal csökken ezzel az egyszerű lépéssel.

Tojás helyett egy marék dió csökkenti a szívbetegségek kockázatát Forrás: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Javaslatuk szerint a tojást körülbelül 25-28 gramm diófélére kell cserélni ahhoz, hogy kihasználhassuk a fenti előnyöket. Hogy teljesen ki kellene venni a tojást az étrendből, arról nem szólnak az eredmények, de nem ez az első tanulmány, amely arra figyelmeztet, hogy a tojást káros a szívre. Ugyanakkor számos szakértő hangsúlyozza, hogy további bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy érdemi következtetéseket vonhassanak le a tojásfogyasztással kapcsolatban.

Az említett tanulmányban a tudósok „divatos" növényi alapú élelmiszereket vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy nincs haszna a hal és a tenger gyümölcseinek növényi alapú táplálékra cserélésének. Ezenkívül nem volt arra utaló bizonyíték sem, hogy a tejtermékek helyettesítése csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A diófélék azonban a korai halálozás kockázatát, ha csekély mértékben is, de csökkentik a vizsgálat alapján.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik 50 gramm feldolgozott húst – ami egy kolbásznak megfelelő mennyiség – hüvelyesekkel, lencsével, csicseriborsóval vagy babbal helyettesítik, 23 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség kockázata — írja az Express.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.