Az orvos felfedi, mi történik valójában az agyunkkal reggel az alkoholfogyasztás után

Forrás: Shutterstock -
agy reggel alkoholfogyasztás szorongás
Lehet, hogy az alkoholfogyasztástól ellazultnak és vidámnak érezzük magunkat, de megvan az oka vannak is, hogy a másnap miért annyira rossz, és miért érzünk akár szorongást is egy-egy nagyobb ivászat után.

Egy végigbulizott éjszaka után normális, ha másnap fejfájással ébredünk, miközben álmosak vagyunk és kicsit szorongunk is. Ezt az állapotot természetesen senki nem szereti, és sokan meg is fogadják a hányinger, a szédülés és a fejfájás miatt azt, hogy soha többé nem isznak ennyit, aztán mégis.

Kiderült, miért szorongunk másnap Forrás: Shutterstock

A másnaposság és a szorongás kéz a kézben járnak, de vajon mi történik az agyunkban ilyenkor? Dr. Hana Patel szerint "szoros kapcsolat áll fenn a túlzott alkoholfogyasztás (heti 14 egységnél több) és a depresszió között", ami megmagyarázhatja, miért érezzük magunkat olyan rosszul egy buli utáni napon. "A másnaposságtól gyakran szorongást és levertséget érez az ember. Ha már eleve szorongunk vagy szomorúak vagyunk, az ivás még rosszabbá teheti a helyzetet." Az alkohol serkenti a gamma-amino-vajsav nevű neurotranszmittert, ez gátolja az idegsejtek közötti impulzusokat, ezért érezzük magunkat nyugodtabbnak és ezért oldódnak a gátlásaink. Másnap reggel azonban, amikor az alkohol már lebontódott, az agy továbbra is termeli ezt a neurotranszmittert - így nyugtalanabbnak érezzük magunkat.

Dr. Lee azt javasolja, hogy ne igyunk éhgyomorra, együnk, miközben iszunk, valamint igyunk sok vizet is. Másnap reggelizzünk, például tojást, valamint végezzünk enyhe testmozgást, például sétát vagy jógát - írja a Mirror.

Ez is érdekelhet:

Ezektől az élelmiszerektől elmúlik a másnaposság: egy csapásra eltűnik a macskajaj

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.