Ha hibásan használjuk a párátlanítót, csak a számlánk lesz nagyobb

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Afanasiev Andrii/Shutterstock. No use without permission./Afanasiev Andrii -
penész páralecsapódás páratartalom hiba
A tél közeledtével sok háztartás keresi az alternatív lehetőségeket az otthonok melegen és szárazon tartására. A legtöbben a párátlanítót vetik be, nagyon helyesen, de vajon sokan közülük elkövetik-e azt az alapvető hibát, ami a számla növekedésével jár?

Azok, akik olyan otthonban élnek, ahol a páralecsapódás és a penész, vagy a dohos szag problémát okoz, folyton keresik a megoldásokat arra, hogy ezeket a gondokat megszüntessék. A párátlanító például alkalmas lehet erre, ha nem követünk el egy alapvető hibát.

Ezt az eszközt úgy tervezték, hogy eltávolítsa a levegőből a felesleges nedvességet, aminek eredményeként szárazabb levegőt és jobb, egészségesebb környezetet teremt. Segít a penész és dohos szag leküzdésében, csökkenti a poratkák előfordulását a szőnyegekben és a szövetekben, küzd a magas páratartalom ellen, és még a szennyes ruhák szárításában is segíthet.

A készülék használata során azonban elkövethető néhány gyakori hiba - némelyik akár energiapazarlással is járhat, és növelheti a számlákat.

Ha nem helyesen használjuk a párátlanítót, nem fogja megoldani a problémáinkat Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Afanasiev Andrii/Shutterstock. No use without permission./Afanasiev Andrii

Rossz méret

A szakemberek szerint "az egyik leggyakoribb hiba", amit az emberek elkövetnek a párátlanító használata során, hogy nem a helyiség méretéhez megfelelő készüléket választják.

A párátlanító kapacitását a naponta eltávolított víz mennyiségében mérik.

Ha a helyiséghez képest kicsi a készülék tejesítménye, az nem fogja elég gyorsan és hatékonyan csökkenteni a páratartalmat. Ezzel szemben egy túlméretezett egység gyakran be- és kikapcsol, és ezzel energiát pazarol. Fontos tehát, hogy mérjük le a helyiséget, a légköbméterre is figyeljünk és ezek ismeretében válasszunk készüléket.

Rossz elhelyezés

A párátlanító elhelyezése jelentősen befolyásolhatja a teljesítményét. A sarokba vagy a falak és egyéb tárgyak közelébe nem célszerű tenni, ezek korlátozhatják a légáramlást, csökkentve ezzel a hatékonyságát.

Ajánlott a helyiség közepén elhelyezni, hogy jobb legyen a légáramlás. A legtöbb páramentesítő görgőkkel és fogantyúkkal rendelkezik, így könnyen mozgatható.

A karbantartás elhanyagolása

Mint minden más készülék, a párátlanítók is rendszeres karbantartást igényelnek. A szűrő tisztításának vagy cseréjének, a vizes vödör kiürítésének vagy a tekercsek karbantartásának elhanyagolása csökkent teljesítményhez és esetleges meghibásodáshoz vezethet.

Helytelen páratartalom beállítása

A párátlanítót rossz páratartalomszintre állítani kontraproduktív lehet - figyelmeztettek a szakértők. Ha a párátlanítót túl alacsony fokozatra állítjuk, akkor a levegő túlzottan száraz és kellemetlen lesz, míg a túl magas fokozat nem küzd hatékonyan a páratartalommal kapcsolatos problémák ellen - írja az Express.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.