A szakértő elárulta, melyek azok a penészes ételek, amelyek biztonságosan fogyaszthatók

fertőzöttség penész élelmiszer penészgomba
A penész nagyon veszélyes lehet, vannak olyan élelmiszerek, amiket tilos azután fogyasztani, hogy megjelentek rajtuk ezek a gombák, de olyanok is vannak, amiket nem kell azonnal kidobni.

Dr. Richard Fuchs, a Greenwichi Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője elmondta, hogy mely ételt lehet még akkor is elfogyasztani, ha penészes, és mi az, amit azonnal ki kell dobni. A penész - amely technikailag csak egy mikroszkopikus gomba - fogyasztása sok egészségügyi prolémát okozhat. Erre különösen fontos odafigyelni a veszélyeztetett csoportokba tartozó emberek esetében, például a gyermekek, a várandósok, a 65 év felettiek és a legyengült immunrendszerűek számára.

Gabonafélék, diófélék, alma

A diófélék, a gabonafélék és az alma a legveszélyesebb élelmiszerek közé tartozhatnak, mármint ha penészfoltot találunk rajtuk. „A penészgombák mérgező vegyületeket, úgynevezett mikotoxinokat termelhetnek. A »rendkívül veszélyesnek« nevezett mikotoxinok elnyomhatják az immunrendszert és reprodukciós problémákat okozhatnak. Néhányat még a rák kialakulásával is összefüggésbe hoztak" - mondta a szakértő.

A penészes kenyeret nem szabad megenni Forrás: Shutterstock

Lágysajtok, bogyós gyümölcsök és kenyér

Bár nem minden penészgomba okoz súlyos szövődményeket, de rosszul lehetünk tőlük, ha megesszük. Az élelmiszer felületén megjelenő penész azonban csak a fertőzöttség egy részét mutatja, a penészgombák fonalai addigra már mélyen behatoltak a termékbe.

Ami a felszínen látható, nem biztos, hogy a penészgombák által okozott szennyeződés teljes mértékét mutatja.

Néhány sajt biztonságos

Az egyetlen olyan élelmiszer, amelyet akkor is meg lehet enni, ha penészes, az a kemény sajt.

A kemény, sűrű élelmiszerek, mint a kemény sajtok vagy a kemény gyümölcsök és zöldségek ellenállóbbak

a penész behatolásával szemben, így a penész kivágható, és az étel elfogyasztható - mondta Dr. Richard Fuchs. A biztonság kedvéért a szakértő azt javasolja, hogy az vágjunk le körülbelül 2,5 cm-t az ételből a penészes terület körül és alatt. Ha azonban a penész kifejezetten egy termék, például a kéksajt előállításához használták, akkor az biztonságosan fogyasztható - írja a Daily Mail.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.