A szakértő elárulta, melyek azok a penészes ételek, amelyek biztonságosan fogyaszthatók

fertőzöttség penész élelmiszer penészgomba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A penész nagyon veszélyes lehet, vannak olyan élelmiszerek, amiket tilos azután fogyasztani, hogy megjelentek rajtuk ezek a gombák, de olyanok is vannak, amiket nem kell azonnal kidobni.

Dr. Richard Fuchs, a Greenwichi Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője elmondta, hogy mely ételt lehet még akkor is elfogyasztani, ha penészes, és mi az, amit azonnal ki kell dobni. A penész - amely technikailag csak egy mikroszkopikus gomba - fogyasztása sok egészségügyi prolémát okozhat. Erre különösen fontos odafigyelni a veszélyeztetett csoportokba tartozó emberek esetében, például a gyermekek, a várandósok, a 65 év felettiek és a legyengült immunrendszerűek számára.

Gabonafélék, diófélék, alma

A diófélék, a gabonafélék és az alma a legveszélyesebb élelmiszerek közé tartozhatnak, mármint ha penészfoltot találunk rajtuk. „A penészgombák mérgező vegyületeket, úgynevezett mikotoxinokat termelhetnek. A »rendkívül veszélyesnek« nevezett mikotoxinok elnyomhatják az immunrendszert és reprodukciós problémákat okozhatnak. Néhányat még a rák kialakulásával is összefüggésbe hoztak" - mondta a szakértő.

A penészes kenyeret nem szabad megenni Forrás: Shutterstock

Lágysajtok, bogyós gyümölcsök és kenyér

Bár nem minden penészgomba okoz súlyos szövődményeket, de rosszul lehetünk tőlük, ha megesszük. Az élelmiszer felületén megjelenő penész azonban csak a fertőzöttség egy részét mutatja, a penészgombák fonalai addigra már mélyen behatoltak a termékbe.

Ami a felszínen látható, nem biztos, hogy a penészgombák által okozott szennyeződés teljes mértékét mutatja.

Néhány sajt biztonságos

Az egyetlen olyan élelmiszer, amelyet akkor is meg lehet enni, ha penészes, az a kemény sajt.

A kemény, sűrű élelmiszerek, mint a kemény sajtok vagy a kemény gyümölcsök és zöldségek ellenállóbbak

a penész behatolásával szemben, így a penész kivágható, és az étel elfogyasztható - mondta Dr. Richard Fuchs. A biztonság kedvéért a szakértő azt javasolja, hogy az vágjunk le körülbelül 2,5 cm-t az ételből a penészes terület körül és alatt. Ha azonban a penész kifejezetten egy termék, például a kéksajt előállításához használták, akkor az biztonságosan fogyasztható - írja a Daily Mail.

Ez is érdekelhet:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.