Alvásszakértő magyarázza el, miért érzi magát szinte mindenki fáradtnak és kimerültnek

karácsony alvászavar kimerültség alvástanácsadó stresszszint
Te is extrém fáradtnak és kimerültnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül, sokan küzdenek ugyanezzel a problémával. Alvásszakértő segítségével adunk néhány tippet, hogyan emelhetnéd az energiaszintedet karácsony előtt. 

Hamarosan itt a karácsony, mi pedig, legalábbis a legtöbben kissé kimerültnek érezzük magunkat Vajon mi lehet ennek az oka?

A tél rövidebb és sötétebb nappalokkal, alacsonyabb hőmérséklettel és napfény hiányában sokkal kevesebb D-vitamin bevitellel telik, ráadásul igen lassan halad. Az évnek ebben az időszakában gyakori az alacsony energiaszint, de karácsony előtt sokan a szokásosnál is fáradtabbnak érzik magukat.

Az évvégi munkahelyi hajtás sem tesz jót Forrás: Shutterstock/Roman Samborskyi

Maryanne Taylor, a The Sleep Works alvástanácsadó cég alapítója szerint a kimerültség több tényező kombinációjának köszönhető: „Az év végefelé szaporodnak a munkahelyi feladatok, mindenki igyekszik lezárni az évet. Ez egy megerőltető időszak, amikor a munka és a személyes kötelezettségvállalások kifárasztják az embert, és ez befolyásolja az alvást is" — mondta el a szakember a Mirrornak.

Maryanne az általános kimerültséget elsősorban a megnövekedett stresszszintnek tulajdonítja. Azt mondja: „A társadalmi kötelezettségek teljesítésére, az ünnepekre való felkészülésre és az év végi munkahelyi kötelezettségek kezelésére nyomást gyakorol az emberre, és ez jelentősen befolyásolhatja a stresszszintet, és ennek következtében megemelheti a kortizolszintet. Ezáltal kevésbé érezzük magunkat nyugodtnak lefekvés előtt, később és nehezebben alszunk el. A megemelkedett kortizolszint befolyásolja a melatonin, a természetes alváshormonunk termelődését is, amely segít elaludni és éjszaka is elaludni".

Emellett azt állítja, hogy az ünnepi hangulat, az erős fények, a hangos összejövetelek, a bőséges ételek és az alkohol mennyiségének növekedése is hozzájárulhat a túlzott stimuláció érzéséhez. Nem beszélve arról, hogy a karácsonyi időszak nem a megszokott rutinról szól. A napi menetrend változásai, az utazások, a rendszertelen étkezések és lefekvés befolyásolhatják cirkadián ritmusunkat, azaz a testünk belső óráját.

Maryanne a következőket javasolja:

  • bontsd fel a nagy feladatokat kisebbekre, ezzel csökkentheted a túlterheltség érzését;
  • reális elvárásokat fogalmazz meg munkával és rendezvényekkel kapcsolatban, és ezeket kommunikáld a kollégák, a család és a barátok felé;
  • hagyj elég időt az étkezés valamint az alkoholfogyasztás és az ágyba fekvés között;
  • rendszeresen igyál (vizet), és a lehető legtöbb természetes fényt engedd be a munkahelyedbe, lakásodba napközben;
  • tartsd be a szokásos alvási és étezési rutinodat, és lehetőség szerint iktass be némi testmozgást is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.