Nem mindegy, hogyan húzod le magad után a vécét, a megfelelő módszerrel sokat spórolhatsz

öblítés takarékosság vízhasználat wc
A folyamatos áremelkedések mellett az ember keresi, hol tudna egy kis pénzt megspórolni. Talán eszébe sem jut, hogy akár a megfelelő módon lehúzott vécével is jelentős összegeket takaríthat meg. 

Daniel Khanlarpour, aki 16 éve dolgozik mérnőkként az építőiparban, megosztott néhány víztakarékossági tippet a The Sun olvasóival, amelyeket a mi olvasóink is hasznosíthatnak.

A megfelelő gomb használatával rengeteg vizet és pénzt spórolhatunk Forrás: BSIP via AFP/A. NOOR / BSIP/A. Noor

Váltson kettős öblítési rendszerre

A modern vécérendszerek kettős öblítési lehetőséggel rendelkeznek. Az, hogy a kis- és nagydolgok végeztével nem ugyanannyi vizet használunk el a lehúzáskor, óriási változást hozhat az otthoni vízhasználat terén.

A nagy öblítés egyszerre 6-9 liter vizet használ fel, míg a kis öblítés körülbelül 3-4 litert. Ha a megfelelő gombot nyomjuk meg, akár 50-60 százalékkal kevesebb lehet a vízfelhasználásunk.

Tippek régi típusú vécékhez

Egy tégla elhelyezése a vécétartályba csökkentheti a vízfogyasztást. Miután a vécét lehúzzuk, a tartály ismét megtelik vízzel. Daniel azt mondja, hogy ha egy megtisztított téglát helyezünk a tartályba, az csökkenti annak kapacitását és az öblítéshez felhasznált víz mennyiségét.

Kerüljük a tartályba helyezhető vécétisztító blokkok használatát

Amikor a lehúzzuk, a tartályba helyezett tisztítókocka kissé feloldódik, elszínezi a vizet, így a vécé friss és fertőtlenített lesz. Daniel azonban figyelmeztet, hogy ez a fajta vécétisztító problémákat okozhat a belső alkatrészekben, melynek következtében előfordulhat, hogy a vécéöblítés elmarad. Ilyenkor bizony szerelőt kell hívni, márpedig a vízvezetékszerelő kiszállási- és munkadíja sem Nagy-Britanniában, sem hazánban nem kis összeg, nem beszélve a szüséges alkatrészek áráról.

Érdemes tehát odafigyelni, mennyi vizet használunk egy-egy haszálat során, mert nemcsak a vízszámlánkon látszik meg, ha vigyázunk a vécénkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.