Növeli az Alzheimer-kór kockázatát, mégis milliók fogyasztják

Forrás: Shutterstock/Pathdoc -
megelőzés cukorbetegség kockázat Alzheimer-kór vércukorszint
Egy neurológus az Instagramon hívja fel a figyelmet egyes népszerű italok fogyasztásának kockázatára. A szakember úgy véli, a milliók fogyasztotta italok népszerűsége aggasztó.

Ha ismerjük a kockázati tényezőket, nagyobb eséllyel előzhetünk meg betegségeket. A demencia és az Alzheimer-kór kockázatát életmódbeli változtatásokkal is csökkenthetjük, ám rossz döntésekkel növelhetjük is.

A megelőzés az Alzheimer-kór szempontjából is kulcsfontosságú lehet Forrás: Shutterstock/Pathdoc

Nem mindegy, mit eszik és iszik az ember, és erre most egy fiatal idegtudós hívta fel a figyelmet az Instagramon.

„Kerüld el ezt a két italt, mert növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát" – kezdte a videót a szakértő.

Robert W Love idegtudós, akinek feltett szándéka, hogy a közösségi médián keresztül (is) segítsen az embereknek az Alzheimer-kór megelőzésében, a diétás üdítőket és az alkoholt komoly rizikófaktornak tartja.

Az idegkutató elmagyarázta, hogy a kutatások azt mutatják, hogy az aszpartám, amellett, hogy nem tesz jót a bélbaktériumoknak számos más negatív mellékhatással jár. A diétás kóla fogyasztása különösen összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával, ami azért aggasztó, mert a magas vércukorszint károsítja az agyat.

„Bármi, ami növeli a cukorbetegség kockázatát, növeli az Alzheimer-kór kockázatát. A diétás kóla pedig biztosan képes erre" — mondja el a videóban a szakember.

Az alkoholfogyasztást több szempontból sem ajánlja a szakember: egyfelől nem tesz jót a bélbaktériumoknak, és ami a beleknek rossz az az agynak is, másrészt károsítja a májat, ami szintén hatással van az agyra.

Ezenkívül csökkenti a prefrontális kéreg aktivitását, ami segíti az embert az önkontrollban:

„Amikor az alkohol miatt szabadszájúbb leszel, az valójában amiatt van, hogy kikapcsolja az agynak azt a részét, amely cenzúrázza magát. Nem jó ötlet rendszeresen kikapcsolni az agynak azt a részét, amely csökkenteni akarja az Alzheimer-kór kockázatát” — mondja el Robert W. Love a posztjában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.