A férfiak alkoholfogyasztása is károsíthatja a születendő babát: az arcvonások is megváltozhatnak

hatás férfiak szokás születendő kisbaba ivás
A leendő apukák káros ivási szokásai a baba szívére és agyára is rossz hatással lehetnek. A fejlődési rendellenességektől a megváltozott arcvonásokig minden előfordulhat.

Amerikai tudósok megállapították, hogy a fogantatás előtti hónapokban történő erős alkoholfogyasztás hatással lehet a babák szemének, fejének, szájának és állkapcsának növekedésére.

Az arc változására van kihatással

Az alkohol ugyanis magzati alkohol spektrumzavart (FASD) okozhat, amely befolyásolja az arc növekedését az anyaméhben, és károsítja az agyat. Ez általában azzal függ össze, hogy a leendő anyukák a terhesség alatt iszogatnak.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az anyai alkoholfogyasztás kissé rövidebb, felemás orrot eredményezhet a gyermekeknél, ez a tanulmány az apáknál is összefüggésbe hozza a fogantatás előtti alkoholfogyasztással – derült ki a The Sun cikkéből.

Hatással lehet a babára a férfiak ivászata Forrás: Shutterstock

Rendellenességek a férfi ivászat hatására

A férfiak krónikus alkoholterhelése (amelyet úgy definiáltak, hogy napi öt italnál többet fogyasztanak egy négyórás ablakban) a magzati alkoholszindróma születési rendellenességeit okozhatja.

A szakértők elmondása szerint az ivó férfiak utódainak nagyobb valószínűséggel volt kisebb a szeme, összenyomott az arca és kisebb a szája.

Náluk nagyobb volt a mikrokefália, vagyis a fej és az agy alulfejlettsége, valamint az alacsonyabb születési súly kockázata is, ami annál rosszabb lett, minél többet ivott a férfi szülő.

Más problémákat is szülhet a függőség

Egy másik amerikai tanulmány szerint az italozó férfiak utódai nagyobb valószínűséggel hajlamosak a drogozásra, mint azok, akik nem isznak.

Klinikai vizsgálatok azt is sugallják, hogy az apai alkoholfogyasztás növeli a szívproblémák kockázatát is.

Igyekezzünk kerülni a túlzott alkoholfogyasztást Forrás: Shutterstock / Készítette: Africa Studio

A magzati alkohol spektrumzavar nem gyógyítható, bár a korai diagnózis segíthet a gyermek fejlődésének javításában a tünetek kezelésére szolgáló gyógyszerekkel, valamint viselkedés- és nevelési terápiával.

Michael professzor szerint a leendő szülők a teherbeesési kísérletek előtt kötelezzék el magukat az alkoholfogyasztás korlátozása vagy csökkentése mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.