Amikor nincs egy rongyod, amit felvegyél, de már nincs hol tárolni se, selejtezz!

Forrás: Shutterstock -
szekrény ruhadarab selejtezés
Ruhatárunk évről évre több alkalommal is bővül. Nemcsak magunknak vásárolunk ruhákat, hanem kapunk is néhány darabot. Amíg a gardrób és a szekrény meg nem telik ruhával, eszünkbe se jut selejtezni.

Az otthoni ruhásszekrény átnézése egyeseknek öröm, mások számára a puszta gondolat is kín. Pedig sokkal kisebb erőfeszítésbe kerül, ha évente egyszer-kétszer szelektálunk, mintha hosszabb ideig mellőzzük a feladatot.

Mielőtt bármibe is belevágnál, keress egy erre alkalmas időpontot és készülj fel a káoszra. Gondold át, mit szeretsz és mit nem szeretsz a stílusodban, a ruháid közül miket hordasz szívesen, melyiket mivel tudod kombinálni, mely színek és fazonok állnak neked jól. Gondold végig, miért volt eddig szükséged megszokott ruhadarabjaidra és milyenekre lehet szükséged később, például egy munkahelyváltás esetén. Akár családtagoddal, barátnőddel is megbeszélheted, hiszen több szem többet lát.

A jól kombinálható ruhadarabok kevesebb helyet foglalnak szekrényedben. Forrás: Shutterstock

A szelektálást végezheted apránként például először átnézed csak a felsőidet, aztán a nadrágokat, de választhatod a drasztikus megoldást is: egyszerre mindent kipakolsz. Ebből három új kupac fog keletkezni: egy a biztosan maradó daraboknak, egy a bizonytalanoknak és egy azoknak, amik már egészen biztosan nem kellenek.

1. Marad

Az első halom nem igényel különösebb magyarázatot. Minden marad, amit szeretsz, ami kényelmes, jól áll, csinos, amiben eljársz dolgozni és szórakozni, amiben jól érzed magad.

2. Bizonytalan

Amiről nem tudod eldönteni, hogy menjen vagy maradjon, azt próbáld fel. Ha látod magadon máris könnyebben hozol döntést az adott darab sorsáról. Ha kételyeid vannak, hagyd elöl és hord néhány alkalommal, hogy el tudd dönteni, mi legyen vele. Ha végeztél, ezeket a ruhákat tedd egy félreeső helyre. Ha a következő maximum három évben szükséged lesz bármelyik ruhára is, azt előveheted, de ha a doboz felé se nézel, válj meg tőle.

3. Nem kell

Minden szekrény és gardrób mélyén lapulnak olyan "nem szeretem", "majd belefogyok", illetve "egyszer még jó lesz" darabok, amik végül rendszerint ott is maradnak. Ha az elmúlt 1-3 évben egyszer se volt rájuk szükséged, végy tőlük érzékeny búcsút, mert ezután se fogod felvenni egyiket se. Ahogy a kinőtt, foltos, szöszös és elnyűtt darabokra sincs már szükség, maximum portörlésre.

A felesleges ruhák elhelyezése újabb kérdéseket vet fel. Adhatod hasonló korú családtagnak és cserélhetsz barátnőiddel, vagy kedvedre átalakíthatod őket. Ami szép és jó állapotú, azt megpróbálhatod eladni garázsvásáron, használtruha üzletben vagy az interneten. Az adományboltok, családsegítők és rászoruló családok is szívesen fogadják a még jó állapotú és hordható ruhadarabokat, vagy elviheted őket ruhagyűjtő konténerhez is.

Visszapakolásnál ügyelj rá, hogy szekrényed rendezett legyen. Csoportosítsd a ruhákat színek, kategóriák és évszakok szerint is. A felszabadult hely látványa csábító, de lehetőleg akkor menj vásárolni, mikor valóban szükséged van egy újabb darabra. Ha pedig vigyázol ruháid állapotára és megfelelő programon, esetleg kézzel mosod őket, sokáig megtartják színüket és alakjukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.