konzultáció plasztikai műtét Aesthetica orrplasztika szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orr az arcunk legmarkánsabb része, meghatározza egész megjelenésünket. Gyakran a gyermekkorban még szép, esztétikus orr a pubertást követően megnő, kampóssá válhat, elferdülhet. Az orrplasztika ideális megoldás mindazoknak, akik elégedetlenek az orruk formájával, nagyságával, mert szélesnek, ferdének vagy túl nagynak tartják azt. Az orrplasztikai műtét során esztétikusabbá tehetjük az orrot, de annak funkcionális rendellenességeit is korrigálhatjuk.

Orrplasztika-konzultáció a plasztikai sebésszel

Az orrplasztika-konzultáció alkalmával át tudod beszélni a plasztikai sebészeddel, hogy pontosan mit szeretnél változtatni az orrodon, milyen elvárásaid vannak. A plasztikai sebészed felvilágosít az orrplasztika menetéről, az esetleges kockázatokról. Számos kérdést fog feltenni neked az egészségeddel, életviteleddel kapcsolatban (egészségi állapot, gyógyszerérzékenység, korábbi műtétek, jelenleg szedett gyógyszerek), majd megvizsgálja az orrodat, az arcodat, mert ezek figyelembevételével tervezi meg plasztikai beavatkozásodat, választja ki a műtét technikáját.

Thinkstock
Thinkstock

Azután, hogy megbeszéltétek az elvárásaidat, a plasztikai sebész elmondja, hogy milyen eredményre számíthatsz, beszéltek az orrplasztika utáni teendőkről, az esetleges kockázatokról. A plasztikai sebész fényképet készít az orrodról orvosi dokumentáció céljából.

Felkészülés az orrplasztikára

Mielőtt sor kerülne az orrplasztikára, a saját biztonságod érdekében néhány szűrővizsgálaton kell részt venned: laborvizsgálat, EKG. Arról, hogy szükséged van-e egyéb vizsgálatokra, plasztikai sebészed vagy esztétikai tanácsadónőd ad felvilágosítást. Ha dohányzol, plasztikai sebészed arra fog kérni, hogy hagyd abba a plasztikai műtéted előtt legalább 1 héttel, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így lassítja a regenerálódást.

Az orrplasztika műtéti technikái

Az orrműtétet plasztikai sebészed végezheti zárt vagy nyitott műtéti technikával. A zárt technika külső metszés nélkül végzett orrműtét, melyet leggyakrabban az első orrplasztika során alkalmaznak. A nyitott műtéti technikát általában a már többször operált orr (secunder orrműtét) korrekciójára alkalmazzák.

Thinkstock
Thinkstock

Ha az orr elváltozásához orrsövényferdülés is társul, akkor orrsövényműtéttel kombinált orrplasztikát végeznek fül-orr-gégész segítségével. Az orrsövényt korrigálja, modellálja orvosod, szükség esetén részben eltávolítja, az orr porcos alkotórészeit a korrigált csontos részhez igazítja. A kampót, a csontos-porcos púpot eltávolítja, majd az orralapot keskenyíti. Az éles csontszéleket leszedi, az orrsövényt sínezi. Az újonnan képzett orrot gipsszel, ragasztással, tamponnal rögzíti.

Az orrplasztika

Az orrműtétet minden esetben technikailag jól felszerelt műtőben végzik a plasztikai sebészek, ahol - biztonságod érdekében - garantáltan rendelkezésre áll intenzív ellátás, ha komplikációk lépnének fel a plasztikai műtét közben.

Az orrplasztika altatásban történik helyi érzéstelenítéssel kiegészítve, és a korrekció mértékétől függően a beavatkozás 1-2 órát vesz igénybe.

Thinkstock
Thinkstock

A műtétet általában rejtett metszéseken keresztül végzi a plasztikai sebészed az orr bőrének megsértése nélkül, és így korrigálja az orr csontos és porcos vázát, szükség esetén az orrsövény-ferdülést is. Rögtön az orrműtét után plasztikai sebészed gipszsínnel rögzíti az orrot, az orrnyílásba tampont helyez.

Az orrplasztika után 1 éjszakát kell a kórházban töltened, majd kísérővel hazaengednek. Ezt a rövid időt egy kényelmesen felszerelt, légkondicionált, saját fürdővel ellátott szobában fogod tölteni.

Az orrplasztika kockázatai

Az orrplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Bár fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás az orrplasztika is kockázattal jár, attól függetlenül, hogy évente több ezren esnek át problémamentesen orrplasztikai beavatkozáson és elégedettek az eredménnyel.

Azután, hogy plasztikai sebészeddel mindent átbeszéltetek, ismerteti veled az esetleges kockázatokat, komplikációkat és az orrplasztika utáni teendőket is. Ilyen kockázati tényező lehet az utóvérzés, altatással szembeni túlérzékenység, gyulladás, aszimmetria.

Thinkstock
Thinkstock

Orrplasztika: felépülés

Az orrplasztika után az orrot gipsszel, az orrcsúcs korrekciója esetén ragasztással rögzíti orvosod. Az orra felhelyezett gipszsínt 1-2 hétig hordanod kell. Az orrműtétet közvetlenül követő időszakban lesznek fájdalmaid, de ezek a hagyományos fájdalomcsillapítókkal jól enyhíthetők, 2-3 napon belül pedig megszűnik az aktív fájdalom. Az orrműtét után egy hétig véres-savós folyadék ürülhet az orrnyílásokból. Emelt felsőtesttel történő alvás javasolt. Mivel az orrplasztika általában rejtett metszéseken keresztül történik, a szó szoros értelmében nem kerül sor varratszedésre, nem alakulnak ki külső hegek. A beavatkozás után 1 héttel visszatérhetsz a munkába. A hétköznapi aktivitás ajánlott, de az orrműtétet követő 1 hétben előrehajolás, orrfúvás nem megengedett, és az azt követő hetekben óvakodnod kell a fizikai aktivitástól. Bármilyen kérdés vagy panasz esetén vedd fel a kapcsolatot plasztikai sebészeddel vagy esztétikai tanácsadónőddel!

Orrplasztika: eredmények

Habár az orrplasztika eredménye azonnal látható, orrod végleges formája a következő 6-12 hónapban fog kialakulni. Az eredmény végleges, az orrod arcodhoz viszonyított aránya jelentősen megváltozik, arcod harmóniája javul, önbizalmad jelentősen megnő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.