"A varrás a gyógyír számomra" - Egy nő, aki súlyos betegsége ellenére igyekszik véghez vinni álmait

Fotó: Máté Krisztián -
gyógyír interjú magazin varrás kézműves termékek
Hogy mit jelent a kitartás? A küzdeni akarás? A talpon maradás számos nehézség ellenére is? Ambíciók, tervek, célok egy jobb és szebb jövő reményében? Vagy épp megélni álmainkat, miközben az életünkért küzdünk? Lakatos Katalin minden bizonnyal tudja a választ ezekre. Nem maradt más számára, mint a remény, szerető családja, varrás iránti szenvedélye valamint egy kis kézműves bolt és varróműhely, amelyet szívvel-lélekkel üzemeltet.

Nehézségek, akadtak bőven az asszony életében, aki csak kreativitását szerette volna megélni és csodaszép kézműves termékeket, szebbnél szebb táskákat szeretett volna gyártani. Pár évvel ezelőtt, miközben váratlanul elhunyt férje koronavírusban, túlesett egy súlyos agydaganaton, ami az idén ismét előretört. Számos műtéten esett már túl, két kiskorú gyermekét egyedül neveli, miközben mindent megtesz, hogy fent tudja tartani élete értelmét a kis kézműves boltot. A varrás a gyógyír számára.

A Life.hu az INSPE nevű kézműves bolt és varróműhely megálmodójával, Lakatos Katalinnal beszélgetett. A minőségi, gyönyörű táskák, termékek és Katalin példaértékű munkája, szorgalma és szívmelengető története sokak számára adhat reményt arra, hogy soha ne adjuk fel!

Katalin számára a legnagyobb gyógyír a varrás Fotó: Máté Krisztián

„...nagy vágyam volt, hogy megnyissam ezt az üzletet..."

Utána alakult ki a hölgy táskák iránti szenvedélye és az első ilyen termékekre is nagyobb volt a kereslet. Elmondása szerint ekkor érezte először úgy, hogy eljött az idő, hogy komolyabban kezdjen el foglalkozni a varrással.Sikerült a jelenlegi helyet megszereznie és elkezdte működtetni a kis üzletet. Első évben nem volt még annyira ismert márkája és termékei, de Facebookon egyre inkább gyarapodtak a követők.

„A varrás a gyógyír számomra. Minden örömöm ebben az üzletben lelem..."

Katalin 2007 óta daganatos beteg, így voltak időszakok, mikor abba kellett hagynia egy kis időre szenvedélyét. Negyedik műtétén van most túl.

Gyerekkori szerelem a varrás Katalin számára Fotó: Máté Krisztián

„Az a lényeg, hogy itt vagyok..."

Katalin a kórházi ágyon sem bírta ki, hogy ne alkothasson valamit. Gyöngyöket fűzött, ékszereket készített és horgolt is az ágyban. A környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektet, csak újrahasznosított anyagokból dolgozik. Mindent ki lehet mosni és újra lehet használni. Minden táska kívül és belül is vízhatlan. Ökobőrből készül a táskák alja, ez is újrahasznosított anyag, égés-, ütés- és vízálló.

„Azok az anyagok, amelyekkel jelenleg dolgozok, már nem kopnak ki, sokkal vastagabbak, mint az előzőek. Az anyagokat külföldről rendelem, külföldi termékekből inspirálódok is, nem a tömeggyártás a célom, hanem az egyediség. Valódi kézműves alkotásokra törekszem, egyben a kinézetre és a praktikusságra is figyelek."

A táskák mind vízállóak és minőségi anyagból készültek Fotó: Máté Krisztián

Katalin leginkább hátizsákokat, de gyerek hátizsákot, válltáskákat, uzsonnás táskákat, tornazsákokat, oldaltáskákat, neszesszereket és szendvicszsákokat is gyárt. Ettől olyan változatosak az ő napjai. Mindig újabb és újabb kreatív ötletekkel felvértezve érkezik az üzletbe, amiket aztán meg is valósít.

„...Érzem, hogy van jövője"

Egyedi megrendeléseket is előszeretettel készít, sokszor a vásárlóval együtt találják ki, hogy egy adott mintához milyen színek mennek. Minden korosztálynak tart fent különböző mintákat, a geometrikus alakzatoktól kezdve a modern stíluson át az állatfigurákig minden megtalálható az üzletben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.