„Az életem a cifra rongyok körül forgott" - vallja a rimóci Rozi néni

tisztaszoba rimóci babamúzeum interjú parasztház rimóci népviselet
A vadregényes Nógrád megyei Rimócon találkoztunk Kiss Bertalannéval, Rozi nénivel, a híres Babamúzeum megálmodójával. Rozi néni 79 esztendős, de, mint mondja, nem hajlandó megöregedni. Igazi reformer, ugyanakkor hagyományőrző is. Mint állítja, semmi örömet nem találna abban, hogy gyászos, öreges ruhákat viseljen. Visel hát mást! Ráadásul berendezett egy különleges parasztházat, a messze földön híres rimóci Babamúzeumot. 

A rimóci Babamúzeum egyrészt csodálatos, másrészt sokak számára bizarrnak tűnhet, hiszen a sok régi emlék, az élethű babák miatt már-már mauzóleumszerű a kis parasztház, amelyben az apró termetű Rozi néni a fiatalokat megszégyenítő fürgeséggel és energiával körbekalauzolt bennünket. A Babamúzeum, a szívhez szóló családi emlékeken túl, a csodálatos, kézzel varrott és hímzett palóc népviseletekről híres.

Rozi néni Babamúzeumának ma is a csodájára járnak Forrás: Vaskó Tamás

Rozi néni több mint tíz évvel ezelőtt alapította azóta elhunyt férjével, Kiss Bertalannal a Babamúzeumot. Az autentikus parasztházban csecsemő-, nagyobbacska gyerek-, és aggastyán korú babák „laknak", tetőtől-talpig rimóci népviseletben. Még vőlegény és menyasszony is van közöttük.

Menyasszony és vőlegény baba is van a múzeumban Fotó: Vaskó Tamás

A Babamúzeum legérdekesebb helyisége talán a tisztaszoba (ahol annak idején hagyományosan összegyűltek a családtagok, esetleg vendégeket fogadtak). Rozi néni tisztaszobájában az asztalt babák ülik körül, akik mind egy-egy családtagot szimbolizálnak.

Rozi néni tisztaszobájában az asztalt babák ülik körül

Fotó: Vaskó Tamás

Forrás: life.hu

A rimóci népviselet a mai napig kelendő!

Az idős hölgynek számos vásárlója akad, sőt, egyszer még Japánból is kapott megrendelést.

Rozi néni a hagyományosat vegyíti az újjal, és olyannyira kísérletező szellem, hogy egy időben havonta Isztambulba utazott, ahol a helyi piacon gyönyörű, fényes, csillogó anyagokat vásárolt, és abból varrt rakott szoknyát.

Rozi néni a hagyományosat vegyíti az újjal

Fotó: Vaskó Tamás

Forrás: life.hu

– jegyezte meg nevetgélve.

Az örök szerelem titka - Rozi néni szerint

Az ifjú Rozália és Bertalan a „közös táncon" találkozott a kultúrházban sok-sok évvel ezelőtt.

– mesélte csillogó szemmel Rozi néni.

Rozi néni és férje több mint 38 évig éltek boldog házasságban. Bertalan 10 éve halt meg, de halála előtt még részt tudott venni a Babamúzeum megnyitásában. Olyan büszke volt a helyre, hogy képes volt még az utcán is megszólítani az embereket, hogy menjenek be, mert ilyet még nem láttak!

A rimóci búcsún minden nő menyasszonyi népviseletbe öltözik, még az egész kicsi lányok is. A menyasszonyi öltözetet még más búcsúkba is fölveszik, de csak Kisasszony-napján hordják hozzá a virágos koszorút is. Természetesen minden vallási ünnepkor meg van szabva, hogy mibe öltözhettek a nők.

– magyarázta Rozi néni.

A 79 éves asszony idén augusztus 19-én megkapta a Népművészet Mestere-díjat. A mai napig hímez és varr, és igyekszik továbbadni a helyi kislányoknak a szép rimóci hagyományokat, és persze a gyönyörű népviseletek szeretetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.