szeretkezés terhesség szex magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sok kérdés merül fel a nőgyógyászati rendeléseken a terhesség alatti nemi élettel kapcsolatban. Ráadásul a köztudatban keringő tévhitek csak fokozzák a bizonytalanságot.

Ha nem vagy veszélyeztetett terhes, a szex önmagában nem ártalmas. A magzat kiváló védelemben, biztonságosan fekszik az anyaméhben, a magzatvízben egy átlagos fizikai hatás semlegesítődik, eltompul. Természetesen ez csak zárt méhszáj, megtartott nyakcsatorna és álló burok esetén igaz - tehát csak problémamentes terhesség esetén.

Forrás: iStockPhoto
Forrás: iStockPhoto



A szerelemhormon nem indítja be a szülést

Igaz ugyan, hogy orgazmus során az oxitocin nevű hormon is felszabadul a hölgyekben, de erre általában a terhesség végét kivéve alacsony az érzékenység, ráadásul gyorsan le is bomlik. Tudósok azt is igazolták, hogy a spermában lévő prosztaglandin nevű anyag a szüléshez közeli időpontban valóban segít a méhszáj érésében, de terhesség alatt ez sem veszélyes mértékű. A szex tehát okozhat ugyan méhösszehúzódásokat, de ezek általában csak kis mértékűek. A szülészorvosok úgy vélik, ezek inkább segítenek a szülésre való felkészülésben, sőt vannak olyanok is, akik azt állítják, a babának az orgazmust kísérő kis testmozgás kimondottan jót tesz. Nyugtassuk meg tehát az apákat, egy normális aktus során nem tudnak ártani sem a magzatnak, sem az édesanyának.


Általában növekszik a libidó

Terhesség során testileg és lelkileg is jelentős változásokon esünk át. Éppen ezért a párok szexuális élete is megváltozik. A hormonális változások miatt rendszerint a kezdeti rosszullétek és émelygés megszűnésével a hölgyek szexuális vágya megnő. Sok kismama érzi, hogy a szexuális élete jobb, mint korábban bármikor. Ennek az az oka, hogy a megváltozott hormonháztartás érzékenyebbé tesz, fokozza a nemi vágyat, erőteljesebbé válik a szexuális kielégülés akarása. Másik oka az altesti vérbőség, de a hormonális változások miatt a várandós nő intenzívebben kívánhatja a testi együttlétet, és előfordul, hogy sokkal erőteljesebb gyönyört is képes átélni. Általában az orgazmus után az oldódási fázisa is hosszabb ideig tart, néha nem is teljes.
Sajnos vannak olyan kismamák is, akikben gátlások alakulnak ki megváltozott alakjuk miatt, nem érzik elég kívánatosnak és nőiesnek magukat. Épp ezért nem tudnak kellően ellazulni, ez pedig gátolja őket az orgazmus átélésében. Ilyenkor is fontos a testi közelség, melegség, ilyenkor partnerünktől még nagyobb megértést igénylünk.


Forrás: iStockPhoto
Forrás: iStockPhoto


Bizonyos esetekben valóban csak "orvosi utasításra

Szülés közeli állapotban egyre fokozódik az érzékenység az orgazmus kiváltotta oxitocinra illetve az ondó prosztagalndin-tartalmára. Ha elérkezett a szülés ideje, egy jól sikerült aktus segíthet a szülés beindításában illetve a méhszájérlelésben is. Sajnos előfordul azonban, hogy a terhesség kilenc hónapja alatt teljesen tartózkodni kell a nemi élettől. A szakorvos általában bármilyen ok miatt veszélyeztetett terhesség esetén ezt tanácsolja. Rendellenes helyen, úgynevezett elölfekvő lepény esetén sem szabad szexelni, mert ilyenkor már az apró méhösszehúzódások is vérzéshez vezethetnek. Ez utóbbi tünet egyébként is általános ellenjavallata a szeretkezésnek éppúgy, mint bármilyen hüvelyi fertőzés vagy a férfipartner nemi úton átvihető betegsége.
Úgynevezett fenyegető vetélés, illetve fenyegető koraszülés esetén sem szabad szerelmeskedni, ebben az esetben kisebb ingerek is kiválthatják e nem kívánt eseményeket.
Ugyancsak vissza kell fogni magunkat, ha elfolyt a magzatvíz, de a szülés még nem indult be. Ilyenkor nagy lehet a felszálló fertőzések veszélye - célszerű azonnal a kezelőorvoshoz fordulni, ha ez történik.
Optimális, békés terhesség esetén azonban bátran szeressük egymást, mert az viszont biztos, hogy a gyermekágy hat hetében nem jut sem energia, sem lehetőség a nemi élet gyakorlására.


Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász szakorvos


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.