káposzta mákos szilvás gombóc Bódi Margó szabolcsi töltött káposzta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a klasszikus magyaros fogás minden háznál ismert és szeretett étel - de nem úgy, ahogy Margó készíti. 

Hozzávalók:
1 kg sertés darált hús
1/4 kg rizs
2-3 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika

vegeta
bors
2 doboz sűrített paradicsom
1 csomag kockára vágott bacon
4 közepes fej édeskáposzta
2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.

A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.

A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni.

Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakom.

Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Mákos-szilvás gombóc

Hozzávalók:

1 kg burgonya
25 dkg liszt
1 üveg nagyszemű szilvabefőtt
4 csomag vaníliás cukor
3 tojássárgája
1 kocka teavaj
1/4 kg mák
1/4 kg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 dl olaj


Elkészítés:

A burgonyákat megpucolom, kockákra vágom, és sós vízben felteszem főni. Mikor puhára főtt, leöntöm róla a sós vizet és összetöröm. Hagyom egy kicsit hűlni, mert ha melegen tenném bele a lisztet, többet venne fel, és nem lenne olyan finom a tésztája. Mikor kihűlt, beleteszem a vajat, a tojássárgáját, és krumplipürét keverek belőle. Hozzáadom a lisztet, elkeverem, és egy lisztezett gyúródeszkára kiöntöm. Gyengéden összegyúrom, hogy tésztaformát kapjak.

Közben a szilvát kimagozom, megszórom vaníliás cukorral és fahéjjal ,és hagyom pihenni, hogy magába szívja az ízeket.

A tésztát sodrófával lisztezett gyúródeszkán két centi vastagságúra nyújtom, majd nagy kockákra vágom. Belehelyezem a szilvát a kocka alakú tészták közepébe, a sarkait összefogom, összenyomom és gombóc alakú formát sodrok.
Vizet forralok, beledobom a gombócokat.

Amíg főnek, egy kevés olajat megmelegítek. Mikor a gombócok a víz felszínére feljönnek, leszűröm, tálba teszem, s végül a forró olajjal meglocsolom. Kicsit megrázom, majd a mákkal és a porcukorral megszórom a gombócokat.

Ízlés szerint vaníliaöntettel is fogyasztható.

Margó mondja:

"Akik még nem kóstolták ezt a változatot, igencsak meg fognak lepődni, mert ebből teljes egészében hiányzik a savanykás íz. Az így készült töltött káposzta édeskés, pikáns aromájával viszont mindenkit levesz a lábáról - én még sosem vallottam vele szégyent. Az ilyen vacsorák után nem győztem körmölni a receptet a vendégeknek. Hát most megosztom mindenkivel."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Libaaprólék-leves gyömbéres tepertőgombócokkalhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101118-libaaprolekleves-gyomberes-tepertogombocokkal.htmlBódi Margó receptjeihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20101112-bodi-margo-receptjei.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.