Véletlenül lett magas a spenót vastartalma - A legnagyobb, ételekkel kapcsolatos tévhitek

tápanyag vitamin élelmiszer tévhit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan sokat tudnak az egészséges és egészségtelen ételekről, néha azonban tévedések áldozataivá válnak. Előfordul ugyanis, hogy a vitamindúsnak gondolt falatok nem is azok, vagy hogy a hizlalónak gondolt fogások valójában nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak.
Thinkstock
Thinkstock


A spenót gazdag vasban

A zöld zöldség legendája egy egyszerű tévedésen alapul. A paraj vastartalmát a svájci fiziológus, Gustav von Bunge vizsgálta a XIX. század végén. A kutató számításai helyesek voltak, de a nyomtatás során a tizedesvessző egy helyi értékkel hátrébb került - így lett 3,5 mg vasból 35 mg 100 g friss parajban. Ennek ellenére a spenót nagyon egészséges! Valóban tartalmaz vasat, de elsősorban a benne lévő A-, C- és E-vitamin, továbbá a folsav, a béta-karotin, a kálium és a kálcium miatt ajánlott a fogyasztása.

A tojás növeli a vér koleszterinszintjét

Sokan állítják, hogy a tojás nem szívbarát étel magas koleszterintartalma miatt. Pedig ez nem igaz. Egy-két, de még öt tojás sem ellensége a szívnek, inkább nagyon jó barátja - magas koleszterintartalom ide vagy oda. Többek között értékes összetevői - A-, B1-, B2-, B5-vitamin, folsav, kálcium, vas, cink, magnézium, foszfor, kálium - védik és erősítik a sejteket, ápolják és szépítik a bőrt, óvják az agyat és az idegeket. Az omega-3 zsírsavak pedig kifejezetten szívbarát anyagok. Tehát ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, nem kell aggódnod egy-egy tojás miatt.

A barna jobb?

A tojáshoz egy másik tévhit is kapcsolódik, miszerint a barna héjú egészségesebb, mint a fehér. Pedig sem ízbeli, sem tápanyagbeli különbség nincs a kettő között, csupán a mama színére utal. A barna tyúkok ugyanis barnát, a fehérek fehéret tojnak általában.

Minden méz egészségesebb, mint a cukor

Tény és való, hogy a méz egészséges, hiszen értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, aminosavakat és enzimeket tartalmaz, gazdag B2- B3-, B5-, B6-, C-vitaminban, folsavban, kalciumban, vasban, magnéziumban, foszforban, káliumban, nátriumban és cinkben.

Thinkstock
Thinkstock

Azt azonban sajnos merészség kijelenteni, hogy egészségesebb, mint a cukor, a boltok polcain sorakozó mézes bödönök többségében ugyanis elég kevés a méz, ezek többnyire szőlő- és gyümölcscukorral, valamint glükózzal dúsított termékek. Így ha valóban egészséges édesítőt szeretnél a kamrádban tartani, vegyél minőségi mézet, nyírfacukrot vagy juharszirupot.



Az állati eredetű zsírok egészségtelenek



A kávé dehidratál



Thinkstock
Thinkstock

A kávé ugyanis semmiben sem különbözik más italoktól, nem dehidratálja, hanem hidratálja a testet. Csupán azoknál lehet enyhe vízhajtó hatása egy csésze kávénak, akik nem szoktak mindennap, akár többször is kávézni, de ez kevés ahhoz, hogy valóban kiszárítsa a szervezetet.

A teljes kiőrlésű kenyér mindig sötét

A teljes kiőrlésű pékáruk gyakran sötétebbek, mint a hagyományosak, a különbség azonban nem törvényszerű. Nem minden sötét színű kenyérféle teljes kiőrlésű, és vica versa. A zsemle, kifli és más pékáruk színe az összetevőktől függ. Míg a búza és tönköly péktermékek inkább halványabbak, addig a rozsból dagasztottak, malátával kevert tésztájúak inkább barnábbak, majdnem feketék lehetnek. A kenyérfélék akkor számítanak egészségesnek, ha legalább 90 százalékban tartalmaznak teljes kiőrlésű rozs-, búza- vagy más lisztet. Ha egy fehér zsemlét vagy kiflit például napraforgó- vagy tökmaggal bolondítanak meg, még nem lesz feltétlenül egészségesebb.

Tipp! Nézegess elbűvölő képeket apró kiskutyákról! Katt ide!


A 4 leggyakoribb, allergiát okozó ételadalékhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110801-a-4-leggyakoribb-allergiat-okozo-eteladalek.htmlForradalmi újdonság! Nők millióinak jelenthet megváltást az új édességhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110727-forradalmi-ujdonsag-nok-millioinak-jelenthet-megvaltast-az-uj-edesseg.htmlMéregtelenít, fogyaszt, szépít és ingyen van - A víz jótékony hatásaihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110701-meregtelenit-fogyaszt-szepit-es-ingyen-van-a-viz-jotekony.html5 szupertáplálék, amiből annyit ehetsz, amennyit akarsz - Nem fogsz híznihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110622-5-szupertaplalek-amibol-annyit-ehetsz-amennyit-akarsz-nem-fogsz.htmlÍgy értelmezd az E-számokat! - Nem minden veszélyeshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110609-igy-ertelmezd-az-eszamokat-nem-minden-veszelyes.htmlNem szemét! Kidobnád, pedig izmosra fogyhatsz vele - Mi az?http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110608-nem-szemet-kidobnad-pedig-izmosra-fogyhatsz-vele-mi-az.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.