6 meglepő hely a lakásban, ahol hemzsegnek a kórokozók - Így szabadulj meg tőlük!

mosogatás porszívó nyílászáró kórokozók ágynemű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár szabad szemmel nem láthatók, nem szabad elfelejteni, hogy a lakásban is temérdek baktérium bujkál, még annak ellenére is, hogy rendszeresen takarítasz és fertőtlenítesz.


Szivacsok és törlőrongyok






Thinkstock
Thinkstock

Mi a megoldás?

Mindig használj több szivacsot vagy rongyot, legyen külön egy a mosogatáshoz, egy a törléshez, külön a konyhában, a fürdőszobában és az étkezőben. A szivacsokat használat után alaposan mosd ki - az egyszerű öblítés fabatkát sem ér -, és mindig akkor használd újra, ha teljesen kiszáradt. Hetente egyszer érdemes citromlével átitani, és átmelegíteni a mikrohullámú sütőben, így elpusztulnak a baktériumok.

Porszívó és a tartálya

A mindennapos porszívózással elérheted, hogy megszabadulj a lakásban található portól. Igen ám, de az allergiát is okozó por, az abban megtelepedő pollenek, baktériumok és poratkák nem tűnnek el, csak felszívódnak, és tovább éldegélnek a porzsákban vagy tartályban. Hiába tisztítod ki rendszeresen, a pollenek és a por egy kis része újra és újra visszakerül a levegőbe.

Thinkstock
Thinkstock

Mi a megoldás?

A legfontosabb, hogy gyakran cseréld a porzsákot és tisztítsd a filtert, a porgyűjtő tartályt pedig ne csak kiürítsd, hanem fertőtlenítsd is. Nyugdíjazd a régi porszívódat, és válts HEPA-szűrős típusra, ami 99,9 százalékban megakadályozza, hogy a szinte láthatatlan porszemek, pollenek és baktériumok visszajussanak a szoba levegőjébe.

Tipp! Kukkants be a világ szegény és gazdag gyerekeinek hálószobájába! Megható képek!


Párnák és paplanok



A nők nem tartanak szeretőt?


Thinkstock
Thinkstock

Mi a megoldás?

A párnákra porálló, cipzáras huzatot húzz, amit moss ki gyakran, és a párnákat is vidd el rendszeresen a tisztítóba, vagy mosd ki a lehető legmagasabb hőfokon. Ugyanígy a matracot és a takarókat is poratkamentessé teheted.

Kilincsek a lakásban

Mit az, amit a leggyakrabban megfogsz otthon? A kilincs. A kapuét vagy a bejárati ajtóét ráadásul általában kézmosás nélkül, a tömegközlekedésben vagy a bevásárlás során összeszedett baktériumokkal leped el, amelyek a következő menetnél szépen visszakerülnek a kezedre. Hiába mosol hát otthon kezet, ha utána ismét megfogod a kilincset, ismét tele lesz a kezed kórokozókkal.

Thinkstock
Thinkstock

Mi a megoldás?

Mivel a kilincsek érintése nélkül általában lehetetlen bejutni egy ajtón, ezért a rendszeres és alapos kézmosás a legjobb, amit tehetsz elsősorban. Ha olyan helyen vagy, ahol nem tudsz kezet mosni, használj praktikus kiszerelésű kézfertőtlenítőt. Az otthoni kilincseidet pedig legalább hetente egyszer gondosan tisztítsd meg, fertőtlenítsd, sőt, ki is fényesítheted.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Távirányítók és a gombok





Thinkstock
Thinkstock

Mi a megoldás?

Mivel elektromos "berendezésről" van szó, óvatosan kell tisztítanod a távirányítókat, ugyanakkor alaposan is. Jó megoldás lehet, ha átlátszó, speciális nejlontokba bújtatod a kütyüket, ami megvédi a portól és a kosztól, de nem zavarja a működésüket. Egy citromlével átitatott vattacsomó sem árt nekik, csak arra ügyelj, hogy a vatta enyhén nedves legyen - a citromlé fertőtlenít és még illatosít is.

Parfümök és illatosítók

A különböző illatszerek nemcsak irritálhatják a nyálkahártyát, hanem a baktériumok melegágyai is lehetnek. A háztartási készítmények hozzáadott illatanyagai ugyanis veszélyes és erőteljes allergének, súlyos bőrirritációt okozhatnak, amit súlyosbíthatnak a flakonokon vagy üvegcséken élő bacilusok.

Thinkstock
Thinkstock

Mi a megoldás?

Ha sem téged, sem a családtagjaidat nem irritálják a parfümök, elég, ha csak csínján bánsz a használatukkal. Ha azonban valaki allergiás rá, cseréld le az illatosítókat parfümmentes vagy természetes termékekre, és lehetőleg rendszeresen tisztísd a flakonok külsejét. Spray-k esetén a kivezető nyílásokat is rendszeresen töröld át ecetes vagy citromos vattapamaccsal.

Tipp! Döntöttek: Stohl András börtönbe vonul! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.