Feszes cicik szoptatás után is - Kipróbált, bevált mellmentő praktikák

mellformálás terhesség szoptatás feszesítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az anyaság kívül-belül átalakít, a változások pedig a melleket is érintik: a terhesség jelentősen átformálhatja a melleket, melyekre a szoptatás is hatással van - bár ez utóbbi kisebb mértékben, éppen ezért nem is javasolt lemondani róla a mell védelme érdekében. Ha feszes, szép melleket szeretnél szülés után is, inkább használd a már sokaknak bevált praktikákat.

Az, hogy a melleiddel mi történik a babavárás és a szoptatás időszakában, főleg genetikai adottságaidtól függ, de azért sokat tehetsz magad is a javulásért. Mindenekelőtt azonban fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen változások is zajlanak le a melleidet érintően a testedben.

Végleges változások

A kebleid mérete és formája többek között a benne lévő zsírszövet mennyiségétől függ, valamint attól, hogy a mellszöveten átívelő kötőszöveti csíkok mennyire feszesek. A hirtelen méretnövekedés és a szoptatás alatti méretváltozások igénybe veszik a hormonoktól amúgy is megváltozott melleket, így nemcsak striák alakulhatnak ki a bőrön, hanem a mérete és formája is más lehet, mint amit megszoktál.

Thinkstock
Thinkstock

A várandósság miatt egy életre megváltozik a melled: a hormonok felkészítik a tejtermelésre, így az addig fejletlen tejmirigyek hirtelen egy bonyolult rendszert alkotva csatasorba állnak. Ez nemcsak a mell méretét növeli meg, hanem a szerkezetét is megváltoztatja, kvázi az utolsó fejlődési stádiumon esik át.

Fontos a jó melltartó és a minőségi krémek

A mell változásához kellemetlen, feszülő, viszkető érzés is társulhat. Ez ellen sokat nem tehetsz, a méretváltozásból adódó csíkok ellen azonban van megoldás. A terhességi csíkok elleni krémek a melleken is alkalmazhatók: ezek általában feszesítő, stimuláló, vértolulásgátló anyagokat tartalmaznak. Csodát ezek sem tudnak tenni, de csökkenthetik a striák mennyiségét és elhalványíthatják őket.

A mell növekedése miatt már a terhesség alatt is ajánlott a jó minőségű, megfelelő méretű melltartó viselése, főleg akkor, ha sportolsz is. A szalagok túlterhelése miatt ugyanis lejjebb ereszkedhet a kebled, ezt érdemes megelőzni az alátámasztással.

Feszesítés házilag

Mind a terhesség alatt, mind pedig a szoptatás időszakában sokat tehetsz melleid feszességéért azzal, ha zuhanyzás közben hideg-meleg váltózuhannyal masszírozod őket. Heti egy kímélő radírozás is jót tesz, amellyel eltávolíthatod az elhalt hámsejteket, és a vérkeringést is serkentheted. Olívaolajból és cukorból laza radírozó keveréket készíthetsz, amellyel finoman, körkörös mozdulatokkal radírozd át a melleidet. Ha ezután használod a stria elleni krémet, akkor annak hatóanyagai jobban felszívódnak majd.

Thinkstock
Thinkstock

Ahhoz, hogy melleid megőrizzék tartásukat és feszességüket, a torna elengedhetetlen. Szánj néhány percet a speciális gyakorlatokra minden nap, nem megerőltetőek. A következő hatékony mellfeszesítő, dekoltázsszépítő gyakorlathoz csupán két kisebb súlyzóra van szükség. Feküdj hanyatt a szőnyegen, vedd a kezedbe a súlyzókat, majd a karjaidat nyújtsd ki egyenesen oldalra, ezután pedig közelíts a súlyzókkal a mellkasod felett. Tartsd így a karjaidat két-három másodpercig, majd engedd vissza a padlóra. Ha naponta csak néhány percig végzed ezt a gyakorlatot, már sokat tettél a szép cicikért.
Az is sokat segít, ha álló helyzetben összeérinted a tenyereidet a mellkasod előtt úgy, hogy az ujjaid felfelé mutatnak - mintha imádkoznál -, az alkarod pedig vízszintes helyzetben van. Ezután 15 másodpercig told erősen egymáshoz a tenyereidet, majd lazíts. Ismételd ezt naponta néhány percig.

A szoptatás alatti változások

Gyakran hallani olyan anyákról, akik mellük védelme érdekében mondanak le a szoptatásról. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a szoptatás maga kevésbé van hatással a mellek jövőjére, éppen ezért nem szabad megvonni ezt az élményt a babától. Ráadásul a tejtermelődés és a szoptatás miatti változások nem feltétlenül tartósak. Idő kell, amíg a keblek magukhoz térnek, és az elkeseredéssel érdemes várni egy-másfél évet, addig még sokat javulhat az elválasztás utáni állapot.

A szoptatós melltartó is sokat segít még a gyermekágyi időszakban, hiszen tartja a tejtől elnehezülő melleidet, ami a már említett szalagok miatt fontos. A hideg-meleg váltózuhany is ajánlott, mivel erősíti a kötőszövetet és a mellek vérellátását, a bőr rugalmasságát is javítja. S bár a zsír- és mirigyszövetet nem tudod formálni, az alatta elhelyezkedő mellizmaidat igen: az említett speciális gyakorlatokat érdemes már a terhesség alatt végezned.

Tipp: Készíts fotókönyvet 3 perc alatt, ingyen! Kattints ide! (x)




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.