Borostyán nyaklánc gyerekeknek: a természet ősi csodája vagy újabb költséges hóbort?

illóolaj immunrendszer borostyánkő fogzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akik hisznek benne, azok immunerősítő és fájdalomcsillapító hatásában bíznak, a szkeptikusok viszont csak egy újabb hóbortként tartják számon a babák számára készült borostyán nyakláncokat.

Kövek erejébe vetett hit - a tudomány igazolta

A kövek, köztük főleg a borostyán erejébe vetett hit nem modern kori hóbort: a borostyánt már az ókorban is használták, mint az egyik legismertebb gyógykövet, de a Távol-Keleten és Európában is hagyománya van a viselésének. Immunerősítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítottak neki, de mozgás- és légzősszervi problémák ellen, továbbá a fogfájás, fogzás okozta fájdalom enyhítésére is használták - és használják sokan ma is. A görögök elektronnak hívták, s mivel dörzsölés hatására statikus áram keletkezik, az elektromosság szó is a kő nevéből ered.

Thinkstock
Thinkstock

Hatóanyagaként a borostyánkősavat említhetjük, mely valóban gyógyászati alkotóelem. A bakteriológia egyik Nobel-díjas úttörője, Robert Koch az 1800-as évek végén bizonyította be, hogy a borostyánkősav jó hatással van az emberi szervezetre: külsőleg - például reumára - és belsőleg is használták gyógyítási célra. Az 1930-as és '40-es években a biokémikusok még közelebb jutottak a borostyánkősavhoz: kiderült, hogy minden sejtünkben termelődik, és részt vesz minden szervezet nélkülözhetetlen anyagcsere-folyamatában, a citromsavciklusban is.

Nemrég az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága biztonságos táplálékkiegészítőként hagyta jóvá, napi adagjára sincsenek korlátozó rendelkezések, élelmiszerekben E363 néven találkozhatunk vele - ízfokozóként, illetve savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák legfőképp.

Hogyan keletkezik a borostyán?

Egy fenyőfa, latin nevén a Pinus succifiner többmillió éves megszilárdult gyantáját hívjuk borostyánnak. A fa, mely az elméletek szerint nagy tömegben borította a vidékeket, majdnem ugyanolyan volt, mint a mai fenyők, de bőségesen termelt gyantát. Persze mesterséges úton is lehet borostyánt létrehozni, ezt az 1800-as évek végén tették meg először, azóta műgyantákból, üvegekből is könnyű megalkotni. Ha borostyánlánc vásárlása mellett döntesz, mindenképpen ellenőrizd a minőséget, mert már műanyagból, üvegből és celluloidból is hamisítják. Karcolással, illetve sós vizes próbával lehet meggyőződni a kövek eredetéről: az igazi borostyán lebeg az oldat felszínén, míg a mesterséges kövek elsüllyednek.

Hogyan hat a borostyán?

A borostyán - mely tulajdonképpen megkövesedett gyanta - többek között nyugtatja a szervezetet, mely kisbabáknál is megfigyelhető. Ennek magyarázata egyesek szerint az, hogy a bőr melegétől az azzal érintkező borostyánkövekből illóolaj szabadul fel, mely a bőrön át fel is szívódik. Mások a borostyán elektromágneses aktivitásának tulajdonítják jótékony hatásait, mely így természetes energiát termel - innen származik az a feltételezés, hogy a borostyánkőből készült lánc viselése megvéd az elektromos berendezések káros sugárzásától is.

Kitűnő konzerváló anyag is, az ősi egyiptomiak is használták balzsamozáshoz. Konzerváló hatása a fertőtlenítő tulajdonságának is köszönhető - amikor a háborúkban más szer nem volt elérhető, sok orvos gyantát kent a sebekre. Napjainkban inkább fájdalomcsillapító és nyugtató hatásáért keresik, Németországban, Svájcban és Ausztriában gyógyszertárakban kapható borostyánlánc, elsősorban fogzáskönnyítő természetes szerként.

Thinkstock
Thinkstock

Karkötő és nyaklánc kisbabáknak

Tudományosan igazolt hatása ellenére könnyű kételkedni a borostyánban, hiszen van, aki semmi változást nem tapasztalt a borostyánlánc viselésétől, és vannak gyerekek, akik valóban nyugodtabban viselték a fogzási kellemetlenségeket, sőt jobban aludtak tőle. Amennyiben ti is kipróbálnátok, a remélt jótékony hatás érdekében érdemes állandóan a kicsi nyakában tartani a láncot, akár már néhány hónapos kortól.

Hogy biztonsággal viselhesse a kicsi, tanácsos akkora láncot vásárolni, mely éppen körbeéri a nyakát anélkül, hogy szorítaná. Figyelj arra is, hogy egyenként csomózott szemekből álló, elszakíthatatlanul erős láncot vegyél, így biztosan nem nyeli le a szemeket, ha esetleg mégis elszakadna. Lenyelés esetén egyébként nem ártalmas a borostyán, de ha a kicsi az orrába vagy a fülébe dugja, már okozhat problémákat, ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.