Ökoházaké a jövő - Így élünk majd 100 év múlva?

spórolás ház napelem rezsi költségcsökkenés otthon ökoház jövő energiafelhasználás természetes alapanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyszüleink még tudták, miért jó a vályogtégla és a nádfedél: sok esetben nemcsak olcsóbb, de könnyebben fenntartható otthonokat építettek. Az energia- és környezettudatos házakra manapság, mikor a környezetszennyezés, a pénzügyi válság és a közműdíjak egyre magasabbra hágnak, ismét igény van.

Tedd még otthonasabbá lakásod! Tuti tippek itt!



Házikó egymillióból

A természet energiáit kihasználó lakóházak, azaz ökoházak felépítése nem is kerül olyan sokba, mint gondolnánk, ráadásul az esetleges plusz ráfordítást az évek alatt bőven megspóroljuk a sárga csekkeken. Így gondolta ezt Simon Dale is, aki Walesben építette fel egy domboldalba saját tervezésű kuckóját alig több mint 1 millió forintnak megfelelő összegből. Mivel pénzük nem volt sem jelzálogra, sem lakbérre, a kétgyermekes apa barátai segítségével saját kezűleg, csupán láncfűrész, kalapács és véső használatával kevesebb mint fél év alatt felépítette a házukat. Az építkezés során csak természetes anyagokat használtak, és a domboldalban rejlő lehetőségeket is kihasználták. A köveken és a földön kívül erős fatörzseket, ágakat az önmagát tartó tetőhöz, szalmát a falak, a padló és a tető szigeteléséhez használtak, a tetőt pedig földdel és fűvel borították. Mivel a Dale családnak nagyösszegű rezsire továbbra sincs pénze, vizet a közeli forrásból nyernek, áramot pedig a napfénytetőből. A melegről speciális fakályha gondoskodik, a hűtőszekrényük léghűtéses, de a tetőről lecsorgó esővizet is felfogják, a falakon pedig légáteresztő mészvakolat található.

www.simondale.net
www.simondale.net

Mennyit spórolhatunk egy ökoházzal?

Simon Dale példáját sem olyan nehéz követni, de hagyományos kinézetű ökoházak is elérhetők - igaz, sokkal drágábbak, mintha magunk építettük volna őket. Egy Budakeszin épült kis ökoház viszont nem került többe, mint egy átlagos családi ház. Az épület annyira jól sikerült, hogy készítői 2010-ben még az Év Háza díjat is elnyerték. A kis alapterületű háznál az építészpáros nemcsak a természetes anyagokra, hanem az alacsony energiafelhasználásra is figyelmet fordított. Az ivóvíz ugyan vezetékes, de az áram nagy részét napelemek biztosítják, így a villanyszámlájuk máris kisebb. Szennyvíz- vagy vezetékes gázdíjat pedig egyáltalán nem fizetnek, hiszen a házi szennyvíztisztítást baktériumok segítségével, a fűtést pelletkazánnal oldják meg, melyhez olcsón lehet kapni a speciális fűtőanyagot. Az olcsóbb, bontott téglából épült falak szigetelését drága habok helyett összedarált újságpapírokból nyert harminc centis cellulózréteggel oldották meg, a nyári meleg kinntartását pedig légkondi helyett maga a ház oldja meg vastag falaival, hosszan kinyúló ereszével, jó tájolással és a közeli fák segítségével. Így a most 30 négyzetméteres, később bővíthető ház a szokásos magyar F energiatakarékossági kategóriával ellentétben A besorolású. A megépítésére fordított esetleges plusz költségek - például a drágább, háromrétegű ablakok - pedig havonta térülnek meg a jóval alacsonyabb rezsiszámlákon.

Lessük el a trükköket!

A magyar átlagember viszont mégsem teheti meg azt, hogy a kevesebb fenntartási költségű, környezettudatos házat válassza, hiszen nemcsak kevés van belőlük az országban, de olykor drágábbak is a hagyományos épületeknél. Már meglévő házát viszont némi spórolással bárki átalakíthatja öko- és passzívházakban alkalmazott módszerekkel, hogy így kevésbé függjön a horribilis összegeket kérő szolgáltatóktól.

Sörkollektor

Az egyik legolcsóbban, saját kezűleg megépíthető sörkollektor nemcsak nagyobb dobozos sörivást engedélyez a ház urának, de napkollektornak sem utolsó. A ház vagy a tető déli részére szerelt kollektor meleg levegőt állít elő, mellyel a lakást fűthetjük. A szerkezet hatékonysága függ a napsütéses órák számától, de jelentősen csökkenthetjük vele a gázszámlánkat, házilag is elkészíthető, és hatvanezer forint ráfordításával már két négyzetméteres sörkollektorunk lehet.

Talajhőcserélő

Drágább, de hatékonyabb megoldás a talajhőcserélő rendszer, melyet leggyakrabban passzívházaknál alkalmaznak. A ház körül két méterrel a föld alá ásott csöveken keresztülfújt levegő télen fűti, nyáron hűti a lakást, így nemcsak a gázszámlánk, de a nyári villanyszámlánk is jóval kisebb lehet - igaz, ez egyszeri hét-nyolcszázezer forintos kiadást jelent.

Thinkstock
Thinkstock

Faelgázosító kazán

Fával, szénnel vagy brikettel általában sokkal olcsóbb fűteni, mint vezetékes gázzal. További spórolást az igazán hatékony kazánok tesznek lehetővé, ilyen a faelgázosítással működő készülék is. Bár az ára is magas, hiszen egy középkategóriás darab 800.000-1.000.000 forintba is kerülhet, de cserébe rengeteg fűtőanyagot megspórolhatunk vele. A hagyományos kazánoknál az égési feltételek közel sem optimálisak, így rengeteg éghető anyag megy veszendőbe. A faelgázosító kazán viszont 85 százalékos hatékonysággal égeti el a fát, így jóval kevesebb kell belőle.

Hővisszanyerő szellőztetés

Az alaposan leszigetelt házakban, ahol modern nyílászárók és vastag falak tarták bent télen a meleg, nyáron a hűvös levegőt, sokszor alakul ki párás, rossz levegő a szellőztetés hiánya miatt. Főleg passzívházakban alkalmazzák a hővisszanyerő szellőztetési módszert, melynek több mint 90 százalékos hővisszanyerő hatásfoka minimálisra szorítja a hőveszteséget, miközben tiszta levegőt biztosít a lakásban. Négy-ötszázezer forintból egyenletes hőmérsékletű, tiszta levegőt kapunk, s persze jóval alacsonyabb fűtési költségeket.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.