küzdősport verekedés börtön tanfolyam Bándy Kata önvédelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy fiatal, intelligens lány egy júliusi éjszakán valamiért egyedül indult haza a szórakozóhelyről. Talán azt hitte, nem történhet semmi baj, talán csak gondolkodni akart, nem tudni. Bándy Kata tragikus halálát már nem lehet visszafordítani, viszont felhívja a figyelmet egy nagyon fontos dologra: a női önvédelemre.

Ahhoz, hogy minél kevesebb nőt tudjanak kényszeríteni, illetve megtámadni, fontos tudni, hogy az adott helyzetben hogyan védekezzünk. Korábban A Life.hu-n már szó volt az önvédelmi sportokról, ezúttal pedig Fürtös János önvédelmi oktató segítségével a különböző védekezésre alkalmas eszközöket vesszük sorra. Meglepően sok van belőlük!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Van lehetőségünk a védekezésre

Vészhelyzetben egy női táska és annak tartalma is kiválóan felhasználható. "A tűsarkú cipővel érzékeny pontokra - térdre, ágyékra, lábfejre - rúghatunk, és ezzel pillanatnyi zavart okozhatunk a támadónak. Futni azonban már nem lehet ezekben a cipőkben, így jobban járunk, ha futás előtt lerúgjuk őket. Egy átlagos kulcscsomóval is védekezhetünk: az ökölbe szorítva ugyanis egy nagyobb ütést tudunk vele kivitelezni, de ahhoz, hogy ettől csak a támadó sérüljön meg, bizonyos fokú gyakorlat szükséges. Egy nagyobb kulcsot az ujjak közt kivezetve akár boxerként is használhatunk, de figyeljünk, hova ütünk: ha kabát van rajta, teljesen értelmetlen a támadó hátát csapkodni. Az érzékeny ponton, ágyékon vagy arcon azonban már komolyabb sérülést okozhatunk. Ha nyakba akasztós pánt van a kulccsomón, akkor azt megfogva akár parittyaként is meglóbálhatjuk, így távolabb lévő ellenfelet is le lehet fegyverezni. Olyan eszközzel védekezzünk, amivel tudunk is bánni: egy minden nap használt masszív táska vagy hátizsák, amit megszoktunk, szintén segíthet: a fülét-szíját megfogva magunk előtt hadonászva távol tarthatjuk a támadót, arcon csaphatjuk, kiüthetjük a kezéből a támadó eszközt, vagy kivédhetünk egy ütést."

Tipp:

"Amit még a hölgyeknek javasolni szoktunk, az az, hogy a táskájukban hordott hajlakkot vagy dezodort fújják a támadó szemébe. Ezek nem okoznak olyan irritációt, mint egy könnygázspray, de mégis megzavarják a támadót. Nem kell minden esetben szembeszállni a támadóval, csak ha megfelelő technikai tudás és kondíció van a birtokunkban - ellenkező esetben a menekülés javasolt. Az önvédelmi tanfolyamokon ez bárki számára megszerezhető, korra, fizikai állapotra való tekintet nélkül."

Gyakorolj!

A megfelelő eszközök mellett azonban arra sem árt figyelnünk, hogy azokat megfelelően, gyakorlottan használjuk: "Akármilyen eszközt is választasz, fontos, hogy tegyél vele egy-két próbát. Hajlakk esetén próbáld meg hirtelen kikapni a táskádból, és fújd rá valamire, mert akkor a mozdulatsor nem lesz idegen. Ugyanígy egy fémházas sima írótoll marokba fogva, a kisujjpárnánál kilógó végét használva kiválóan használható ütésre vagy az érzékeny pontok nyomására. De ezt is ki kell próbálni, és otthon belevágni például egy párnába. Sok nő biztonságban hiszi magát, mert ott a táskájában a gázspray, de a birtoklása mellett azt is tudnod kell, hogy veszélyhelyzetben hogyan kotord ki a száz dolog közül, és hogyan kell vele fújni. Különben esetleg saját magadat teszed ártalmatlanná egy támadás során. Ezzel szemben a gyakorlott mozdulatok nemcsak megnyugtatnak, de a magabiztos, határozott viselkedés nem vonzza be a támadót sem, aki bizonytalan, elesett áldozatot keres" - vallja a szakértő.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Dr. Koltai Zsuzsannaügyvéd a legális, illetve illegális eszközök világába avat be: "Vannak önvédelmi eszközök, melyeket nem vihetünk magunkkal, de otthonunkban, a négy fala között megvédhetjük magunkat. Kormányrendelet szabályozza azokat a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, amelyek nem minősülnek lőfegyvernek. A kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy az e körbe eső eszközöket kik és milyen módon tarthatják maguknál. Főszabály szerint azonban tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt - nyolc centiméternél hosszabb pengéjű kést, rugóskést, sokkolót, boxert, ólmosbotot stb. - közterületen, nyilvános helyen, (ide érve a közlekedési járművek belső tereit is), valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni. Fontos tudni, hogy amennyiben valaki engedéllyel tarthat gázsprayt, abban az esetben is közterületen, nyilvános helyen, közforgalmi közlekedési eszközön csak tokban, dobozban, zárt tárolóeszközben, vagy ruházat alá rejtve lehet birtokolni. Kevesen tudják, hogy önmagában a közterületen való tartása is törvénybe ütközik a 8 centimétert meghaladó pengéjű késnek, a gázspraynek, a paprikaspraynek, illetve a gázpisztolynak, vagy akár a festéklövő fegyvernek is."



Ha nem engedélyezett eszközzel védekezünk, annak bizony mi is kárát láthatjuk: "Abban az esetben, ha a támadás során a védekező személy nem megengedett védelmi eszközt használ, vagy nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, ám a védekezés indokolt és szükséges, a jogos védelmi helyzetet természetesen megállapítja a bíróság. Ilyenkor a szabálytalanul magánál tartott és alkalmazott eszköz használatáról külön eljárásban dönt a hatóság - a használt eszköz típusától függően. Összességében elmondhatjuk, hogy személyünket vagy vagyontárgyainkat ért jogtalan támadás esetén minden esetben lehetőségünk van a védekezésre. Legálisan olyan eszközökkel védekezhetünk, amelyek nem tartoznak az engedélyköteles lőfegyverek körébe, vagy nem tartoznak a közbiztonságra különösen veszélyes fegyverek közé. Ilyen eszköz például a 8 centiméter pengehosszúságot nem meghaladó kés. Ez ugyanis önmagában alkalmatlan emberi élet kioltására. Irodánk szeretné hangsúlyozni azonban, hogy bármely fegyver birtoklása vagy használata visszájára fordulhat, hiszen azt könnyen elvehetik tőlünk és azonnal saját önvédelmi fegyverünk áldozatává válhatunk. Mindezekre tekintettel nem biztos, hogy - akár egy legális, akár egy illegális - önvédelmi eszköz beváltja a hozzá fűzött reményeket és meghiúsítja az ellenünk irányuló támadást. Álláspontunk szerint a leghatékonyabb védekezés a megelőzés. Ha tehetjük, kerüljük éjszaka a veszélyes környékeket, kietlen utcákat, legfőképpen egyedül."


Vigyázz! Bajba kerülhetsz autóvásárláskorhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130228-dr-koltai-zsuzsanna-ugyved-szakerto-valaszol-autolopas-gepkocsivasarlas-olvasoi-kerdesekre.htmlAnya, szeress akkor is, ha rosszkedvű vagy!http://www.life.hu/anyaskodj/20130220-az-erzelmi-intelligencia-fejlodese-gyermekkorban-rossz-nevelesi-peldak-szuloktol.htmlIlyen lesz Vilmos és Katalin gyereke!http://www.life.hu/anyaskodj/20130228-egy-genetikus-megprobalta-elorevetiteni-vilmos-es-katalin-kamaszkori-gyermekenek-vonasait.htmlRettegek, hogy tömeggyilkos lesz a fiambólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130219-az-amerikai-tomeggyilkossagok-egyik-fontos-oka-a-mentalis-betegsegek.htmlFéltékenységből varrta be felesége száját a férj?http://www.life.hu/anyaskodj/20130226-hogyan-jut-el-odaig-egy-ferfi-hogy-bevarrja-a-felesege.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.