10 zseni tinédzser: ők tették jobbá a világot

2013 tinédzser zseni Világ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak, akik sokat tesznek azért, hogy a világ jobb hely legyen és vannak, akik még többet. De a legnagyobb elismerés azoknak jár, akik úgy tették mindezt 2013-ban, hogy még fel sem álltak az iskolapadból. Íme, a világ 10 legtehetségesebb tinédzsere. 

10. Ionut Budisteanu, 19 éves - feltaláló

2013-ban a romániai középiskolás tanuló, Ionut Budisteanu nyerte meg az International Science and Engineering Fair fődíját, ami egy 75 ezer dolláros, azaz több mint 16 millió forintos nyereménnyel járt. Ezt a nyereményt Ionut saját találmányára, az úgynevezett önvezető autó megépítésére fordíthatja. A mindössze 19 éves fiatalember tervei alapján ugyanis ez a jármű mindössze 4000 dollárból, azaz nagyjából 900 ezer forintból megépíthető, szemben a Google által kifejlesztett prototípussal, ami ennél jóval több pénzből, körülbelül 75 ezer dollárból tudna megépülni. Ionut autójában olyan mesterséges intelligencia kapott helyet, ami képes azonosítani az embereket, más autókat, sőt még a forgalmi utakat is – mindezt elérhető áron.

9. Nick D’Aloisio, 18 éves - alkalmazásfejlesztő

Nick nevéhez fűződik a Summly nevű alkalmazás kifejlesztése – ennek köszönhetően pedig bárki néhány mondatban összefoglalva olvashatja el a világ legfontosabb híreit. A befektetők nagyszerűnek találták a brit fiú app-jét, így nemrégiben a Yahoo meg is vásárolta tőle azt, mintegy 30 millió dollárért, azaz körülbelül 6 és fél milliárd forintért. Nick 12 éves kora óta autodidakta módszerrel tanult alkalmazásokat fejleszteni, szinte nulla technikai háttértudással.

8. Beth Reekles, 18 éves - bestselleríró

A 18 éves Beth megunta, hogy minden vámpírokról, vérfarkasokról szóló könyvnek ugyanaz a vége, így fogta magát, és írt egy merőben más történetet. Ekkor Beth mindössze 15 éves volt. Feltöltötte Kissing Booth című könyvét egy internetes oldalra, a Wattpad.com-ra, ahol több mint 19 millióan olvasták el írását – ekkor figyelt fel rá egy nagy kiadó, a Random House. Ma már a következő Stephanie Meyerként tartják számon (az ő nevéhez fűződik az Alkonyat-trilógia), nagysikerű regénye óta ugyanis napvilágot látott három további bestsellere is. Jelenleg egyetemi tanulmányait folytatja fizika szakon – a siker íze nem részegítette meg, és minden erejével azon van, hogy tinédzsertársainak erőt adjon: „Ha valami nem tetszik, csinálj mást te magad!” felszólítással.

6. Zach Sobiech, 18 éves - zenész

Zachnél 2012 májusában végső stádiumú rákot diagnosztizáltak. Mikor szembesült a halandóságával, a mindig mosolygós Zach gitárt ragadt, és dalokat kezdett írni szeretteinek. Legnagyobb slágere, a szívszorító Clouds YouTube-szenzációvá vált és a rádiós toplisták élére került. 2013 májusában Zach élete véget ért, de a rajongók a szavazataikkal a dalát az iTunes-lista élére juttatták fel, és az ebből származó bevételt a rákkutatásra és annak gyógyítására fordítják. Zach kitartása sok embernek adott erőt és inspirációt.

5. Missy Franklin, 18 éves - úszónő

A 18 éves Missy a 2012-es nyári olimpiai játékokon 6 aranyérmet nyert Amerikának. De mitől lesz különleges és példaértékű ez a lány nekünk? Visszautasított egy több millió dolláros szerződést azért, hogy továbbra is iskolába járhasson és az egyetemi csapatban úszhasson – ezzel megmutatta a fiataloknak, hogy tanulás mellett is lehet sikereket elérni a sportban, nem kell, hogy az egyik a másik rovására menjen. 2013-ban megnyerte a Women’s Sports Foundation Az év sportolónője címet. Továbbra is keményen dolgozik és edz.

4. Lorde, 17 éves - a popzene átformálója

Az ifjú, új-zélandi Ella Yelich-O’Connor, alias Lorde még csak 17 éves, de máris rajta tartja a szemét mindenki, aki a popzene iránt egy kicsit is érdeklődik. Debütáló albumával, a Pure Heroine-nal és leghíresebb zeneszámával, a Royalsszal robbant be a köztudatba. Egyedi zenei stílusával teljesen szembe megy a mai könnyűzenei iparnak, és azt vallja, hogy a mai popzenészekkel, mint például Katy Perryvel „valami nem stimmel”. Kommentálja a különböző hírességeket, és kőkemény véleményt mond a zenei stílusukról, szakmai hozzáértésükről. A jövő popzenéjének meghatározó alakjaként tartják ma számon.

3. Malala Yousafzai, 16 éves - aktivista

A pakisztáni kislány ma a világ egyik legismertebb aktivistája – azért dolgozik, hogy a nők is részesei lehessenek az oktatásnak Pakisztánban. 11 évesen a BBC bloggereként a saját életét dokumentálta Egy iskolás lány a tálib uralom ideje alatt címmel. Nem véletlen tehát, hogy hamarosan ő volt a tálibok egyik legkeresettebb célpontja. 2012-ben meg is lőtték, a nyakán és a fején érték a golyók, de csodával határos módon túlélte a támadást. Ahelyett, hogy Malala megrettent volna, még inkább kampányolni kezdett, hogy nemzetközi szinten is felhívja a figyelmet Pakisztán helyzetére. Idén Malalát Nobel-békedíjra jelölték.

2. Maya Van Wagenen, 15 éves - író

A texasi tinédzser a legfiatalabb szerző, akinek Popular: Vintage Wisdom for a Modern Geek című könyvét még megjelenés előtt olyan izgalmasnak találta a DreamWorks stúdió, hogy azonnal rácsapott, és hamarosan filmet készít belőle. A könyv alapja Maya naplója: egy „Hogyan legyek népszerű” című önsegítő könyv tanácsait lépésről lépésre követve próbált a lány népszerűvé válni – ennek édes sikereit, keserű sikertelenségeit dokumentálta - nagyszerű stílusban.

Forrás: Facebook/Popular: Vintage Wisdom for a Modern Geek

1. Jacob Barnett, 15 éves - kutató

Jacob ma a legígéretesebb kutatók egyike az egész világon és mindössze 15 éves. Zseniális elméjének egyik bizonyítéka az volt, amikor 8 évesen megkezdte egyetemi tanulmányait az Indiana University fizika szakán. 9 évesen magasabb volt az IQ-ja, mint Albert Einsteiné, és még ugyanebben az évben több nemzetközi fizikai kutatóintézet ismerte el, mint a legfiatalabb kutatót a világon. Mitől lesz a fiú tehetsége ennyire figyelemfelkeltő? Jacob 2 éves volt, amikor Asperger-szindrómát állapítottak meg nála, és az orvosok azt mondták a szüleinek, csoda lesz, ha a gyerek egyáltalán megtanul majd beszélni. Azóta Jacob létrehozott egy alapítványt Jacob világa névvel, hasonló betegségben szenvedő gyerekek számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.