Vizsgálatok a terhesség ideje alatt

Forrás: Thinkstock -
terhesség vizsgálat kisbaba kromoszóma család AFP magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor egy nő áldott állapotba kerül, mindent elkövet annak érdekében, hogy a kisbabája egészségesen lásson napvilágot. Hogy időről időre meggyőződhessünk, minden rendben van vele, néhány orvosi vizsgálatot érdemes, sőt, egyeseket kötelező elvégeztetni. 

4-5. hét: A terhességi teszt segítségével a vizeletből már kimutatható a HcG hormon, aminek megemelkedett szintje alapján pozitív vagy negatív eredményt kapunk.

Forrás: Thinkstock

7-8. hét: Az első orvosi vizsgálat ideje. Az orvos ekkor végzi az első hüvelyi ultrahangot: a vizsgálófejre zselét és egy steril óvszert húznak, hogy a fertőzést megakadályozzák. A vizsgálófej végének a mérete a pénisz méretének felel meg, ezért alap esetben a műszer behelyezése nem okoz problémát. A fej mozgatásával a teljes kismedence biztonsággal áttekinthető.

9-10. hét: Orvosi beutalóval az első laborvizsgálat elvégzése következik. Megállapítják a várandós kismama vércsoportját, elvégzik az úgynevezett Wasserman-szűrést, amit a vérbaj vagy szifilisz szűrésére vezettek be – ez terhesség alatt magzati ártalmat tud okozni. Ilyenkor végzik el a toxoplazma-fertőzés szűrését is: a babára egyedül a friss fertőzés jelenthet veszélyt, ugyanis ilyenkor a kismama immunrendszere által termelt ellenanyagok még nem védik őt. Ezekben a hetekben kell tiszteletünket tenni a védőnőnél is, aki miután felvette a fontosabb adatokat, kiállítja a terhesgondozási kiskönyvet.

10-12. hét: Kromoszóma-vizsgálat, a chorionboholy-mintavétel optimális időpontja. Az orvos kis mintát távolít el a méhlepényt alkotó apró nyúlványokból. Ezzel a módszerrel a Down-kóros magzatok nyolcvan-kilencven százaléka felismerhető. Ha kóros vastagságúnak találják a nyaki redőt, tíz százalék a kockázata annak, hogy a magzat Down-kóros. Ezekben a napokban történik a második nőgyógyászati vizsgálat, a korábbi leletek értékelése, esetleg az elmaradt rákszűrések elvégzése.

12. hét: Ultrahang-vizsgálat hüvelyi ultrahang segítségével.

14. hét: A 20. hétig ez a néhány hét az amniocentézis elvégzésének optimális időpontja. Az amniocentézis, vagyis magzatvíz-mintavétel egy specifikus terhesség alatt elvégezhető diagnosztikai eljárás, amely során az anyaméhből magzatvízmintát vételeznek, majd laboratóriumi eljárásokkal ezt elemzik. Így megállapítható, hogy a magzatnak vannak-e súlyos fejlődési rendellenességei. Általában ezt a vizsgálatot akkor végzik, ha a kismama elmúlt 35 éves, de vannak olyan orvosok is, akik már 30 éves kor felett ajánlják.

Forrás: Thinkstock

16. hét: Az úgynvezett AFP és HbsAg (hepattisz) vizsgálatok elvégzésnek ideje anyai vérből. Az AFP-vizsgálat elsősorban a velőcső-záródási rendellenességek időben történő felismerését célozza. A legismertebb ilyenfajta rendellenesség a nyitott gerinc.

Nyár óta nem kötelező az AFP-vizsgálat

Idén nyáron hivatalosan is eltörölték a kötelező magzati szűrővizsgálatok palettájáról a rettegett, mégis a hazai terhesgondozás eddig alapköveként számon tartott AFP- vizsgálatot, mely sok kismamának okozott álmatlan éjszakát, hiszen az a hibaszázalékon túl jóval gyakrabban pontatlan eredményt mutatva, tévesen engedett következtetni a magzat fejlődési rendellenességének valószínűségére. Íme, egy ezt kiváltó vizsgálat, részletesen.

18. hét: Orvosi vizsgálat, laboreredmények elemzése, vizeletteszt, vérnyomás mérése, ultrahang-vizsgálat, magzati szívhang ellenőrzése, méhszáj vizsgálata.

19. hét: Magzatmozgások otthoni megfigyelése.

20. hét: Genetikai ultrahang vizsgálat független vizsgáló orvossal.

22. hét: Vizelet-vizsgálat, vérnyomásmérés, a baba méreteinek ellenőrzése.

24-26. hét: Cukorterhelés 3 db vérvétellel. Éhgyomorra, majd aztán glukózoldat fogyasztását követően 1, majd 2 órával ismét vért vesznek. Beutalót kell vinni. A vizsgálat eredményével a 26. hét körül újra találkozás a szülészorvossal. Vérnyomásmérés, vizeletteszt, magzati szívhang vizsgálat, méhszáj vizsgálata. Rh negatív anyák esetén ekkor ellenanyagot is vizsgálnak.

29-36. hét: Vérnyomásmérés, vizeletteszt, méhszáj vizsgálata, magzati szívhang vizsgálat. Ultrahang-vizsgálat, hüvelyváladék-tenyésztés. A várhatóan császármetszéssel szülőknek aneszteziológiai megbeszélés.

Forrás: Thinkstock

37-39. hét: Laborvizsgálatok elvégzése. NST vizsgálat. Az NST mozaikszó, a non-stress test kifejezés rövidítése. Ez egy olyan vizsgálat, amely során a magzat mozgásait, a méh reakcióit papírszalagra rögzítik. A terhesség 36. hetétől minden héten egy alkalommal végeznek ilyen vizsgálatot. A vizsgálat során a kismama egy széken ül és két gumipántot rögzítenek a hasára, melyek 1-1 tappancskával vannak ellátva. Az egyik tappancsot a méhcsúcshoz közel rögzítik a gumipánt segítségével, ez a méhösszehúzódásokat jelzi, illetve a fájástevékenységeket vizsgálja, a másik tappancsot a baba szívéhez közel teszik, ezzel figyelik a baba aktivitását és a szívritmusát.

40. hét: A várható szülés ideje. Vizelet-vizsgálat, testsúly mérése, vérnyomásmérés. Méhszáj vizsgálata, magzati szívhang vizsgálat. Naponta NST-vizsgálat.

Amire érdemes gondolni

Az őssejtek olyan, a testünk építőelemeiként működő sejtek, amelyeknek megvan az a képességük, hogy a szervezetünk bármilyen másik sejttípusává alakuljanak. Az őssejtek egyik fő jellegzetessége, hogy önmegújító és osztódási képességgel rendelkeznek, miközben megtartják azon képességüket, hogy bármilyen speciális feladatot ellátó sejtté váljanak. Az őssejteket jelenleg több mint 80 betegség kezelésénél alkalmazzák - beleértve a leukémiát, a limfómát, a thalasszémiát, a sarlósejtes vérszegénységet és egyéb vérrel kapcsolatos betegségeket - és az orvostudomány fejlődésével a lista tovább gyarapodhat. Egy biobankkal való szerződéskötés után az ott kapott mintavételi készletet szüléskor át kell adni a szülészorvosnak, aki a gyermek világrajövetelét követően elvégzi a köldökzsinórvér minta gyűjtését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.