Vízkőoldásra, szagtalanításra, ruhák fehérítésére is jó - Így használd a szódabikarbónát az otthonodban

természet környezet szódabikarbóna tippek háztartás praktikák tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyári tisztítószerek amellett, hogy drágák, a környezet számára káros anyagokat tartalmaznak, amelyek azután a lefolyókon keresztül könnyen a szabadba juthatnak. A szódabikarbóna azonban környezetbarát és meglepően jól tisztít.

A szódabikarbóna, vagyis a nátrium-hidrogén-karbonát sok kozmetikai tisztítószerben is - több más vegyi anyag keverékeként - megtalálható, egyebek között a tusfürdőben is. Univerzális csodaszernek is nevezhetnénk, mivel szinte mindenféle szennyeződés eltávolításában segít, úgy, hogy képes szabályozni a pH-értéket. Akár lúgos, akár savas felülettel találkozik, a pH-értékét semleges irányba tolja el. Ezért kiválóan szagtalanít, így jól használható akár a hűtődben vagy a mosogatógépedben.

Gyakorlatilag a tisztítószerek valamennyi fontos tulajdonságával rendelkezik, amire takarításnál szükséged lehet, miközben nem roncsolja a felületet: oldja a zsírt és a vízkövet, szagtalanít, fertőtlenít, és még fényesít is. Ráadásul szinte bárhol használhatod, a műanyag felületektől kezdve az üvegszálas csempéken át a fa vágódeszkádig.

Forrás: Thinkstock

Használd vízkőoldóként a fürdőszobában!

A szódabikarbóna kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítja a fürdőszobai felületeket. Tegyél egy kis szódabikarbónát egy nedves szivacsra és súrold végig a kádat, a zuhanyzót, a csempéket és a mosdókagylót. Ezután öblítsd le alaposan, és töröld szárazra a felületeket. Ne felejtsd ki a zuhanyfüggönyt sem.

Ha extra tisztítóhatásra van szükséged, keverd össze egy kis sóval és mosogatószerrel is, és minden csillogni fog. A visszatérő csatornaszagok ellen is használhatod, keverj fél csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízhez és öntsd a lefolyókba.

Kívül-belül csodaszer

Nem csak a háztartásban használhatjuk a szódabikarbónát, hanem egészségünket is megőrizhetjük vele. Tudtad, hogy kiváló lúgosító, és a fogaid is fehérek lesznek tőle?

Szagtalaníts a konyhádban!

Ahhoz, hogy a hűtőd vagy éppen a mikród ne csak látszólag legyen tiszta, hanem üde illatú is, a legjobb, ha egy szódabikarbónás-mosogatószeres szivaccsal átdörzsölöd kívül-belül. Használhatod a sütőnél, sőt a mosogatógépbe is átfuttathatsz egy üres programot úgy, hogy kétkanálnyi szódabikarbónát szórsz a mosogatógépe tabletta helyett. Előnye, hogy alaposan tisztít és szagtalanít, úgy, hogy nem hagy maga után semmilyen tisztítószerillatot.

A vágódeszkák, mivel többnyire fából vannak, nehezen tisztíthatóak. Szódabikarbónával átdörzsölve azonban ez a probléma is megoldható.

Forrás: Thinkstock

A foltok ellen is kiváló!

Lehet, hogy nem is gondoltad volna, azonban ez a csodaszer még a zsírfoltokat is eltávolítja. Szórj a foltra egy kis szódabikarbónát, hagyd hatni pár percig, majd szivaccsal dörzsöld át és öblítsd le. Ezt a módszert használhatod ruhákhoz, szőnyegekhez vagy például a kanapédhoz is.
A mosószeredhez hozzáadva növelheted annak hatékonyságát, és a ruháid láthatóan tisztábbak lesznek.

Fényesítsd az ékszereidet!

Már a nagymamáink is szódabikarbónát használtak a kissé elszürkült ezüstökhöz. Habár már rengeteg kiváló ezüsttisztítószer kapható a boltokban, az egyik legjobb még mindig az egyszerű szódabikarbóna. Tegyél egy kicsit a vizes szivacsra, majd alaposan dörzsöld át az ezüstöt. Ezután nincs más dolgod, mint leöblíteni és megszárítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.