A legszebb, legboldogabb időszak? Nem feltétlenül

Forrás: Thinkstock -
depresszió terhesség Libero2015 várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhes nők élete csupa öröm, boldogság, rózsaszín (esetleg világoskék) köd, és a világon semmi gondjuk nincsen, hiszen életük legszebb napjára készülnek. Legalábbis azok, akik nem szenvednek terhesség alatti depresszióban. 

A terhesség alatti depresszió minden 10. kismamát érinti, tehát elég gyakori probléma. Ennek oka lehet a hormonális változás, de van, hogy az életkörülmények megváltozása okozza. Egyes nőknél terhesség alatt jönnek felszínre azok az aggodalmak, amik előtte csak nagyon mélyen rejtőztek a fejükben.

Forrás: Thinkstock

A terhességi depresszió tünetei

Főleg az első trimeszterben jellemző a fáradtság, aluszékonyság. Azonban ha a kismama annyira hamar elfárad, hogy a napi rutin is nehezen megy neki, és az ágyból is nehezen kel fel, árulkodó jel, hogy kezdődő depressziója van. Nyomott hangulat, rossz kedv, állandó negatív érzések, az érdeklődés hiánya vagy teljes elvesztése majdnem biztos jelei annak, hogy a kismama depresszióban szenved.
A jelentősen lelassult gondolkodás, nehéz önkifejezés is tipikus tünete a kismamák depressziójának, illetve átmeneti rövid távú memóriazavarral is küzdenek a várandós nők, ha depressziósak.
Néhány várandós nő nagyon lelassul, nem csak mozgásában, de gondolkodásában, azonban vannak, akik sokkal izgatottabbak lesznek, mint terhességük előtt.

Ha feltűnően izgatottabb, idegesebb, feszültebb lesz a kismama, óvatosnak kell lenni, ugyanis a depresszió néha éppen ezen ellentétes módon jelentkezik.

Ha a család nem támogatja a leendő anyukát, esetleg párkapcsolati gondok lépnek fel, hajlamosabb lesz az anyuka a depresszióra. A lehető legrosszabb, amit tehetünk, hogy magára hagyjuk a depressziós kismamát, a magány csak fokozza az amúgy is rossz állapotot.

Azt mondják „áldott állapot”. És ha terhes?

A várandósságot körüllengi a glóriás sárga fény, amikor a kismamának dagadt, vizenyős bokával, krumpliorral, Mick Jaggerére emlékeztető szájjal, visszerekkel a lábszárán, ziháló lélegzetvételek közepette is üdén bájosnak, felhőtlenül boldognak kell lennie.
Hogy Hadas Kriszta is így viselte-e várandósságát? A Life.hu-nak írt jegyzetéből megtudhatod!
Forrás: Thinkstock

Hatással van a babára a depresszió?

Határozottan nem tesz jót a magzatnak az anya problémája. Sok kismama nem is mer szólni senkinek, takargatja érzéseit, mert azt várják el tőle, hogy ez alatt a 9 hónap alatt kizárólag öröm és boldogság érzése lengje körül. Ez nagyon nagy hiba, hiszen minél tovább küzd a depresszióval, a baba annál többet érzékel belőle. Egy depressziós anyuka nehezen hangolódik rá a baba érkezésére, és a baba érzi is a stresszes hangulatot. Fontos, hogy minél hamarabb, már az első tünetek jelentkezésekor forduljon szakemberhez az anyuka.

Így érdemes kezelni a tüneteket

Ha kismama vagy, és bármelyik tünetet érzékeled magadon, feltétlenül fordulj szakemberhez, de legalábbis a párodnak, egy családtagodnak vagy barátnődnek beszélj róla! Ne szenvedj egyedül!
Próbáld ki az aromaterápiát! Ha feszült vagy, cseppents egy-két csepp illóolajat egy párologtatóba. A levendula- és a rózsaolaj nyugtatja az idegeidet.

Orvosoddal való konzultáció után, ha nem ellenzi, menj el akupunktúrás kezelésre. Bizonyítottan jót tesz depresszió ellen, ugyanis az idegeket stimulálja, ezáltal csökkenhetnek a depressziós tüneteid.

Voltál már kismamajógán? Ha nem, itt az ideje. Kapcsold ki a gondolataidat néhány órára, és oldd jógával a feszültségedet. A légzéstechnikák és pózok segítségével boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzed majd magad.

Figyelj az étkezésre! Nem mindegy, mit eszel. Ha korlátlanul tömöd magad mindenfélével, csak rosszabbat tesz a hangulatodnak. Fogyassz sok vitaminban gazdag ételt, de ne vonj meg magadtól semmit, amit megkívánsz! Jót tesz, ha minél több C-vitamint viszel be az időszak alatt.

Mindenekelőtt fontos, hogy tudd, ez az állapot hamar elmúlik, ne izgulj miatta feleslegesen. Próbáld inkább élvezni a várandósság szép pillanatait!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.