Szinte már egy újszülött - Várandósságod 27. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Várandósságod második trimeszterének végéhez közeledsz - szinte hihetetlen belegondolni is, hogy röpke 12 rövid hónap múlva egy 39 hetes gyermek büszke mamája leszel!

A magzatod a 27. héten már körülbelül 1 kilogrammot nyom, és ha most születne meg, 85%-os esélye lenne a túlélésre.

Forrás: Thinkstock

Babád tüdeje, mája és immunrendszere már működőképesnek számít, azonban még szüksége van a fennmaradó három hónapra ahhoz, hogy érettségének maximális fokát el tudja érni.

Várandósságod 26. hetének történései

Ezen a héten babád agyhullámai már egy újszülöttére hasonlítanak, és kialakul a jellegzetes alvás-ébrenlét mintázatuk is. Annak érdekében, hogy magzatod retinája egészségesen fejlődjön, a szemei eddig szorosan le voltak zárva, ám ezen a héten nyiladozni kezdenek, így a méhen belül már a sötétség és a világosság is elkülöníthető számára.

A magzatod szemecskéinek retinarétegei ezen a héten nyerik el végleges formájukat. Ezek a rétegek fogják fel a fényt, majd ezek továbbítják az információt az agy látóközpontjába feldolgozásra.

Gyermeked külseje már most is nagyon hasonlít egy újszülöttéhez, bár most még sokkal kisebb és vékonyabb, és a bőre alatti zsírszövetréteg sem alakult még ki.

Eközben te...

Ahogy egyre csak közeledik babád születésének időpontja, gyakrabban rád törhet a koraszüléstől való félelem. Nyugodj meg, ezt sok kismama át szokta élni. Ha azonban az alábbi figyelmeztető jeleket észleled, azonnal fordulj orvosodhoz!

- menstruációs típusú görcs

- bármilyen típusú vérzés,

- tompa fájdalom a hát alsó szakaszán

- kismedencei nyomás

- a hüvelyi folyás mennyiségének növekedése vagy minőségének megváltozása, különösen akkor, ha "vizessé" válik

- méhösszehúzódások 10 percnél gyakrabban, akkor is, ha fájdalmatlanok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.