Egy igéző szempár - Várandósságod 26. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
édesanya Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hátfájás, medencefájdalmak, bordafájdalmak – várandósságod előrehaladtával bizony egyre több kellemetlen mellékhatással kell megküzdened.
Forrás: Thinkstock

Várandósságod 26. hetében gyermeked bőrének faggyú- és izzadságmirigyei működésbe lépnek, és erre a hétre már tökéletesen láthatók pici ujjkörmei, lábkörmei, sőt a szemöldöke és szempillái is.

Várandósságod 25. hetének történései

Ha ez idő tájt piacon jársz, és egy padlizsánt fogsz a kezedbe, jusson eszedbe, hogy a pici babád most nagyjából ekkora lehet, magzatod a 25. héten már közel 700 grammot nyom.

Babád agyhullámai már egy újszülöttére hasonlítanak, és kialakul a jellegzetes alvás-ébrenlét mintázatuk is. Annak érdekében, hogy magzatod retinája egészségesen fejlődjön, a szemei eddig szorosan le voltak zárva, ám ezen a héten nyiladozni kezdenek, így a méhen belül már a sötétség és a világosság is elkülöníthető számára.

Gyermeked szeme színe is kezd kialakulni: bár újszülöttként kék-kékesszürke vagy sötétbarna szemmel látja majd meg a világot, az első hat hónapban ez nagyon gyakran meg szokott változni.

Eközben te...

Ne lepődj meg, ha ezekben a hetekben nehezebben tudsz levegőt venni! Ezt az okozza, hogy a méhed boltozata már a köldököd és a szegycsontod között lehet valahol, feltolva a szerveidet a tüdő felé. Ahogy babád egyre csak nő, kis teste nyomást gyakorolhat az izmaidra, szerveidre és idegeidre, amelyek bizony fájdalmasak lehetnek. A legjobb, amit tehetsz ellenük, ha testhelyzetet változtatsz, vagy egy kicsit sétálsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.