Kék vagy rózsaszín? Így rendezd be a babaszobát!

babaszoba Libero2015 rózsaszín Kék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megunhatatlan a babák világának meghatározó két színe, a világoskék és a rózsaszín, legyen szó ruházatról vagy a babaszobáról. Időnként felbukkannak új színkombinációk, de állíthatjuk, hogy kislányoknál továbbra is örök a rózsaszín, ahogy a kisfiúknál a világoskék.

A babavárás egyik nagy dilemmája, hogy milyen színű legyen a babaszoba. Ragaszkodjuk a jól bevált klasszikus színekhez, vagy kísérletezzünk valami újjal? Az új családtag kuckójának kialakításához több szempontot kell figyelembe venni, ugyanis a babát itt érik majd az első és legfontosabb benyomások, az őt körülvevő környezet hatással lesz személyiségének fejlődésére is.

Forrás: Thinkstock

Bár a csecsemők napjaik nagy részét alvással töltik, amikor ébren vannak, szeretnek nézelődni. A picik hangulatát befolyásolhatja a falak színe, ezért sem javasolt az erős színek használata, ahogy a túlzó árnyalatok sem. Fontos lehet minden apró részlet, a tapéta, a függöny, a képek, a kiegészítők, hisz ezek mind hozzájárulnak a baba esztétikai érzékének alakulásához. A babaszobának és a csecsemőt körülvevő tárgyaknak, hangulatoknak ízlésformáló hatása van, és a szülőknek is szívet melengető érzés belépni egy színben harmonizáló, ártatlanságot sugárzó bababirodalomba.

Meglepő, hogy a 19. század közepén a rózsaszín a fiúk színe, a kék pedig a lányoké volt. A Time magazin még 1927-ben is ezekről az irányvonalakról írt, míg a 20-as és 40-es évek között ez a kombináció megfordult, és máig így maradt. Egy kislányhoz a lágy rózsaszínt, míg egy kisfiúhoz a világoskéket párosítjuk mind a ruházatban, mind pedig szobájának színeiben. Bár a babák először a feketét és a fehéret érzékelik, születésük után nem sokkal már látnak más színeket is. Legkésőbb három hónapos korukra felismerik például a kéket és a sárgát.

Forrás: Thinkstock

A rózsaszín

A nőiség, az anyaság színe; nőknél a bennük élő gyermekre, férfiaknál a tudat alatti nőiességre utal. A romantika színe. A ragaszkodás, az együttérzés, az idealizmus, a békeszeretet és a hála mellett olykor a hiúságot és a fennhéjázást is jelképezi. Feltétel nélküli szeretet, női megérzés, gondoskodás; együttérzés, törődés önmagunkkal is. Egyensúly a szeretet nyújtásában és elfogadásában, melegséget visz az életbe.

Nyugodt, tiszta lelkű, művészi beállítottságú emberek kedvelik ezt a színt. Szimbolikus jelentése is van: rózsaszínben látni a világot.

Forrás: Thinkstock

A kék

Az ég és a tenger színe. A kékről gyakran a biztonságra és a stabilitásra gondolunk. Ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot és a mennyet. A világoskékről puhaságra és a lágyságra asszociálunk, ezért is kedveljük a babaszobában.

A kék általában a fiúszobák tipikus színe, azonban rengeteg árnyalatának köszönhetően bátran használható lányszobákban is.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.