Ezért vállalunk egyre később gyereket!

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd -
gyermekvállalás család időpont gyermek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Látványosan kitolódott a gyerekvállalás időpontja, holott a mostani harmincasok szülei még a  20-as éveik elején-közepén döntöttek a baba mellett. De vajon van ideális időpont a gyerekvállalásra?

Az európai tendenciához hasonlóan Magyarországon is egyre később születik baba egy kapcsolatban. 2010-ben a szülő nők nagy része a 30-34 éves korosztályból került ki, míg 1990-ben 20-24 évesen vállaltak gyereket többen.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

Rengeteg tényező szerepet játszik abban, hogy így kitolódott a gyerekvállalás időpontja. Sok mindenre szükség van ahhoz, hogy egy pár nyugodt szívvel belekezdjen a babaprojektbe.

A kitolódást a párkapcsolati viszonyok átalakulásával, az oktatás bővülésével és az önálló egzisztenciateremtés nehézségeivel magyarázzák.

“A tudatos gyerekvállalást kizárólag stabil, erős kapcsolatban tudom elképzelni, hiszen egy kisgyerek születése rendkívüli módon próbára teszi a két ember párkapcsolatát, főleg a kezdetekben. Igazi szövetséges társra van szükség, aki együttműködő és kész áldozatokat hozni, mindezt persze a kölcsönösség alapelvén” - mondta Nagy Erika párkapcsolati szakértő, aki hozzátette, nincs igazán ideális időpont, csak ideális állapot.

Nem Johnny Depp lenne az első - Hollywood asszonyverő sztárjaihttp://www.life.hu/csalad/20160601-csaladon-beluli-eroszakkal-vadolt-hiressegek-johnny-depp-mellett.htmlMúlt hét közepén az egész világot meglepte a hír: az 52 éves Johnny Depp és 30 éves felesége, Amber Heard 15 hónapnyi házasság után beadták a válókeresetet. Az igazi botrány viszont csak néhány napra rá robbant: Heard családon belüli erőszakkal vádolta meg a férjét, és azt is elárulta, hogy Depp az egész házasságukat végigitta és -drogozta. Család--Újabb gyereket tervez a világ első terhes férfijahttp://www.life.hu/csalad/20160602-thomas-beatie-a-vilag-elso-terhes-ferfija-ujranosult.htmlA 42 éves Thomas Beatie előző házasságából született gyermekeinek iskolaigazgatója mellett talált rá újra a boldogságra, egy nemrég adott interjújában elárulta: szeretné, ha közös gyermekeik születnének. Család--Meghalt annak leszbikus párnak az egyik tagja, akik elsőként házasodhattakhttp://www.life.hu/csalad/20160602-meghalt-annak-leszbikus-parnak-az-egyik-tagja-akik-elsokent-hazasodhattak.htmlConnie Kopelov annak a leszbikus párnak volt az egyik tagja, akik New York államban elsőként kötöttek házasságot, amikor 2011-ben bevezették a házassági egyenlőséget. CsaládAFPHamis néven végezték Czeizel Endre szeretőjének megtermékenyítéséthttp://www.life.hu/csalad/20160602-hamis-neven-vegeztek-czeizel-endre-szeretojenek-dorinak-megtermekenyiteset.htmlNem kerülhetett volna sor a genetikus szeretőjének, Dórinak a megtermékenyítésére a jogszabályok szerint, mégis két gyermeke született ilyen módon Czeizel Endrétől. Kiderült, hogy apaként nem az orvosprofesszor, hanem egy másik férfi neve szerepelt a papírokon. CsaládFotó: Zsigmond László/Life.huMegházasodott a világ első terhes férfijahttp://www.life.hu/csalad/20160602-masodszor-is-meghazasodott-a-vilag-elso-terhes-ferfija-thomas-beatie.htmlKözel 7 éve egy kislánynak, évekkel később pedig két kisfiúnak adott életet a most 42 éves Thomas Beatie, akit a világ csak terhes férfiként ismer. Ráadásul egy csúnya válás után Thomas végre megtalálta a szerelmet is, a gyerekei iskolaigazgatójának személyében. CsaládOrigoEltemették Jennifer Aniston édesanyjáthttp://www.life.hu/csalad/20160602-jennifer-aniston-szineszno-edesanyjat-nancy-dow-t-eltemettek.htmlA hírek szerint május 27-én helyezték örök nyugalomra a Jóbarátok sztárjának édesanyját. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.