Unod a kereszténységet? Akkor a Repülő Spagettiszörny legyen veled!

Isten Repülő Spagettiszörny Egyháza hit egyház kereszténység vallás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a modern kort megelőző évszázadokban az emberek nem merték megkérdőjelezni a vallás értelmét és szükségességét, addig ma, a 21. században a személyes döntésed tárgya, hogy milyen értékeket tartasz fontosnak, milyen a világnézeted, a vallásod, vagy akár a nem-vallásod. Magyarán ma már, ha nem hiszel Istenben, nyugodt szívvel lehetsz ateista. Vagy, lehetsz akár megrögzött Repülő Spagettiszörny hívő is.

A mai modern fiataloknak egyre kevésbé vonzók a nagy, történelmi egyházak, lehet, hogy ez az oka annak, hogy egyre többen döntenek egy alternatív - néha kicsit furcsa - vallás mellett.

Repülő Spagettiszörny egyház

A Repülő Spagettiszörny egyházat még 2005-ben alapította Bobby Henderson, az Oregoni Állami Egyetem fizikushallgatója tiltakozásul azért, mert az iskola az evolúció mellett az intelligens tervezés alternatív elmélét is oktatni kezdte. Az intelligens tervezés elmélete szerint a ma létező élőlények kialakulása nem a természetes szelekció eredménye, hanem valamilyen tervezésnek, tervezőnek az alkotása.

Fent a Repülő Spagettiszörny hívők ikonikus képe látható, Arne Niklas Jansson Spagetti függelék c. alkotása, amely Michelangelo Ádám teremtésének paródiája. Lent a Repülő Spagettiszörny logóban gyönyörködhetünk. Forrás: Wikipedia

Ezek után Henderson, mint egy fricskaként úgy gondolta, hogy ennyi erővel tulajdonképpen maga is előállhat egy elmélettel, amely ugyanolyan joggal szerepelhetne az iskolai órákon, mint az intelligens tervezés. A fiú egy nyílt levelet is írt az iskolatanácsnak, amelyben

a természetfeletti teremtő, Repülő Spagettiszörny létezése mellett tett hitet, aki megjelenésében spagettire és két húsgombócra hasonlít.

Emellett Henderson hivatalosan is kérte a teremtés "pasztafáriánus" értelmezésének, mint az intelligens tervezés és az evolúció melletti harmadik egyenrangú elmélet tanítását az iskolákban.

Egy igazi Repülő Spagettiszörny hívő Lindsay Miller Colander tésztaszűrővel a fején, amely a pasztafáriánusok vallási jelképe. Lindsay még a jogosítványába is tésztaszűrős fotót készíttetett. Forrás: Youtube

Ja igen, a követőket pasztafáriánusoknak nevezik, a megnevezés az olasz pasta szóból ered, amit az angol nyelv is átvett a száraztészta megnevezésére. A pasztafáriánusok vallási jelképe a tésztaszűrő, amit neves alkalmakkor a fejükön viselnek. A tésztahalomban és húsgolyókban megtestesülő Repülő Spagettiszörnyet egyébként mára milliók imádják.

Raëlizmus

Egyre több ember szomjazik valamiféle tudományossággal összeegyeztethető világmagyarázatra, éppen ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a vallási mozgalmak, amelyek a kereszténység alapelemeit megspékelik egy kis tudományos fantasztikummal. A raëlizmus vagy más néven raëliánus egyház is a tudományos vonalon mozog, konkrétan az egyik legnépszerűbb ufóvallás.

A raëliánus egyház hívei igét hirdetnek Forrás: AFP

A raëliánus mozgalmat 1974-ben egy francia sportújságíró és tesztpilóta, Claude Vorilhon alapította Párizsban. A raëliánusok szerint Claude Vorilhon - akit ők csak Raël néven emlegetnek - különleges tudást birtokol, és utasításokat kap az Elohim nevű fejlett földönkívüli lényektől, akik a földi életet megtervezték.

Raël, eredeti nevén Claude Vorilhon, a raëliánus mozgalom alapítója Forrás: AFP

A raëliánusok abban hisznek, hogy a Földön minden élet, így az ember is ezen földönkívüli faj általi intelligens tervezés, DNS-szintézis és génmanipuláció eredménye.

Vallásuk szerint Elohim küldte például a földre Mózest, Jézust és Buddhát is, akiknek a feladata az emberiség jövőre való felkészítése volt.

A raëliánus elvek a drogok, a dohány és a kávé mellőzését valamint alkoholfogyasztás mérséklését hirdetik. A szexualitás viszont fontos része a raëliánus doktrínának, a szexuális szabadosságot hirdetik, amely közelebb visz az ufók eljöveteléhez, vagyis az üdvösséghez, az örök élethez.

Dél-kóreai raëliánusok gyűlése Forrás: Wikipedia

Jedi vallás

A jedi vallás hívei a békében, az igazságban, a szeretetben, a tudásban és a jóakaratban hisznek, elutasítják a vallási, nemi és etnikai diszkriminációt, valamint kiállnak a szólás-, és a véleményszabadság, illetve a gyülekezési jog mellett. A jedizmust 1977-ben alapították meg - természetesen - az Egyesül Államokban, az első Star Wars film megjelenése után, azzal a céllal, hogy a hívők is úgy éljenek és olyan jó dolgokat vigyenek véghez, mint Obi-Wan Kenobi vagy Luke Skywalker. Templomuk, istenük vagy egyházfőjük nincs, imádkozás helyett inkább meditálnak, Biblia helyett pedig a Jedi Kódexet bújják.

A fiatal Luke Skywalker szerepében Mark Hamill Forrás: AFP

Ha valaki jedi szeretne lenni jedizmussal foglalkozó tanfolyamokon is részt vehet, ahol megtanítják Ezeken a hívők megtanulhatnak fénykardozni és meditálni is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.