Drogfüggő a családban: oldjátok meg együtt a dolgot!

elvonókúra drogfüggőség drogfüggő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A drogfüggőségről tudjuk, hogy létezik, ám sokan nem is gondolnak arra, hogy a legszűkebb környezetükben is szembekerülhetnek a problémával. De mik a jelek, és egyáltalán, milyen út vezethet el a gyógyulásig? Szakértő segítségét kértük a téma körbejárásához.

Nem nehéz felismerni!

Mint minden függőségnek, a kábítószer-függőségnek is látható, érzékelhető jelei vannak, amiket könnyedén felismerhetünk. Dr. Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője, pszichoterapeuta szerint, ha a kérdéses személy képtelen megfelelni a családban, a baráti körben, és egyre több testi és lelki probléma kerül előtérbe, akkor a drogfüggőség is állhat a háttérben.

Ha kialakult a függőség, a tolerancia a szerekre, emellett az illetőnek állandóan csak azon jár az agya, hogyan juthatna szerhez, akkor mindenképp függőségről beszélhetünk

Forrás: Dremstime

A füves cigi is függést okoz?

Felmerül a kérdés, ha valaki alkalmanként rágyújt egy füves cigire, akkor az már drogfüggőnek számít? Dr. Szemelyácz János szerint a füves cigit rendszeresen használók 94-96%-a nem lesz függő a szertől, a többiek viszont nagy valószínűséggel igen, így ezt sem lehet félvállról venni.

Dilemma: Szóljak, vagy ne szóljak?

Az esetek nagy részében sajnos előfordul, hogy ugyan tudnak a családtag függőségéről, de vagy nem vesznek tudomást róla, vagy falaznak neki, ahol csak lehet.

Megoldott tartozások, kölcsönök, problémák elkendőzése – ezek csak arra jók, hogy húzzuk az időt a valós gondok megoldásáig.

"Természetesen fontos, milyen kapcsolatban vagyunk az illetővel, hiszen akkor tudunk szót érteni vele, ha bizalmasabb a viszonyunk. Lényeges, hogy függő személlyel megértessük, nem ellene vagyunk, hanem mellette állunk. Az azonban sosem jó ötlet, ha mindent megoldunk a függő helyett. A gondok szőnyeg alá söprésével csak a beteg addikcióját tartjuk fenn, így nem fog kimászni a bajból, ha mindent megoldunk helyette. A függő ugyanis egy idő után megtanulja, hogy egy következmények nélküli világban él, így bármit megtehet” – vallja a terapeuta.

Forrás: Dremstime

Vonjuk be a családot!

Fontos, hogy a dolgokat nyíltan kell kezelni, mert a függőség nem csak és kizárólag a droghasználó hibája. "A legjobb a gondokat nyíltan átbeszélni, közösen átgondolni, mi lenne a legoptimálisabb mindenkinek. Azzal senkinek sem segítünk, ha egymás háta mögött beszéljük meg a dolgokat – igenis ez az a helyzet, ahol együtt kell működni” – mondja a terapeuta, aki szerint kiemelten fontos az is, hogy a függőt is be kell vonni a megoldás megtalálásába.

A legjobb alternatívákat ugyanis nem nélküle, hanem vele kell felkutatni; el kell érni, hogy a függő is partner legyen.

Ha ugyanis ő nem akar meggyógyulni, és nem működik együtt, akkor nem lesz eredményük a próbálkozásoknak.

Nagyon gyakran maga a család is közrejátszik a függőség kialakulásában, ezért önmagában abban bízni, hogy ez a közösség megoldja a problémát, csak a legritkább esetben lehet. "Persze előfordul, hogy valaki azért válik függővé, mert rossz társaságba kerül, esetleg a párja miatt jutott ide, de a legtöbb esetben a családban keresendő a hiba.”

Forrás: Dremstime

Hogyan tovább?

Ha a beteg felismerte a problémát, és eldöntötte, hogy meg akar gyógyulni, akkor számtalan hely létezik, ahol segítséget kaphat, persze minden csak attól függ, milyen súlyos a helyzet. „Léteznek különféle önsegítő csoportok, bevonhatjuk ártalomcsökkentő programokba, gyógyulhat »spontán«, de ha súlyosabb eset áll fenn, komolyabb beavatkozás szükséges, érdemes szakértőhöz fordulni. A drogambulancián vagy a szenvedélybetegek nappali intézményében erre van is lehetőség.”

A szakember segít abban, hogy a függővel körbejárja a problémát, és kitalálják, hogyan is lehetne elindulni a megoldás felé. Érdemes eldönteni, milyen módon van több esély a gyógyulásra: kell-e kórházba menni, esetleg a bentlakásos rehabilitáció lenne jobb választás.

Ami pedig nagyon fontos, az a motiváció: ezt folyamatosan fenn kell tartani, egy sikertelen terápiát követően bele kell vágni egy újabba – nem szabad feladni!

Forrás: Dremstime

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Divatos diéták helyett válts életmódot!http://www.life.hu/ez-zsir/20160918-divatos-dietak-helyett-valts-eletmodot-erre-figyelj.htmlÁllandóan fogyókúrázol, de valahogy sosincs eredménye? Kipróbáltál már számtalan csodaszert, volt, hogy napokig koplaltál, ez mégsem látszott soha a mérlegen? Az életmódváltással sokkal jobban jársz, mint a divatdiéták bármelyikével – el is áruljuk, miért! Ez Zsír!OrigoAdd vagy ne add? Tényleg kellenek a védőoltások?http://www.life.hu/drlife/20160919-add-vagy-ne-add-tenyleg-kellenek-a-vedooltasok-szakerto-valaszol.htmlÚjra és újra felmerül a kérdés: fontosak –e a védőoltások? Miért van az, hogy Magyarországon sokkal több oltás kötelező, mint a környező Nyugat-Európai országokban, és az Egyesült Államokban? Tényleg csakis így előzhetőek meg bizonyos betegségek? Szakértő segítségével ennek jártunk utána.Dr. LifeÉletmentő fogások: te tudod, mit kell tenned?http://www.life.hu/drlife/20160913-eletmento-fogasok-te-tudod-mit-kell-tenned-gyorfi-palt-kerdeztuk.htmlMit teszel, ha a közeledben történik egy baleset, vagy melletted lesz valaki rosszul a bevásárláskor? Az esetek nagy részében életmentő, ha a beteghez legközelebb lévő személy megkezdi a segítségnyújtást a mentők kiérkezéséig. Félsz, hogy valamit rosszul csinálsz majd? Ezt felejtsd el: inkább tanuld meg azokat az alapokat, amik akár valakinek az életét is megmenthetik! Dr. Life--Fuss magadért egy kört!http://www.life.hu/drlife/20160913-tehetsz-az-egeszsegedert-1600-kilometeren-at-tarto-16-napos-futassal.html16 nap 1600 kilométer – ennyit futnak le váltóban az egészségért dolgozók. Szombaton rajtolnak Budapesten, és körbefutják Magyarországot. A futásról és a célokról kérdeztük Gui Angélát, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetőjét, az ötletgazdát. Dr. LifeOrigoFutni jó – így kezdj hozzá! Segítség kezdőknek, újrakezdőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160913-futni-jo-igy-kezdj-hozza-segitseg-kezdoknek-ujrakezdoknek-edzeshez.htmlTudod, hogy hasznos, mégsem szántad rá magad soha a futásra, de most úgy döntöttél, szívesen beépítenéd az edzéstervedbe? Netán újrakezdő vagy, aki régen imádta, mostanában viszont valahogy nem tudja rávenni magát erre a mozgásra? Kezdj futni még a héten – mi segítünk! Ez Zsír!--Így fogj hozzá az életmódváltáshoz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160913-igy-fogj-hozza-az-eletmodvaltashoz-lassan-lepesrol-lepesre.htmlSportolsz, amikor épp nincs más dolgod, de van, hogy fél évig pihen a szekrényedben az edzőruhád? Sokat hallottál már arról, mit és hogyan kellene enned, vagy épp nem enned, és van, hogy megpróbálsz ezt-azt, de sosincs eredménye? Életmódot váltani nem egy hét alatt kell, ha viszont kitartó vagy, sokat változhat a külsőd és a lelkiállapotod is – kezdj neki lépésről lépésre! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.