9 tévhit - Ne higgy el mindent a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban!

terhesség tévhit szülés babavárás várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babavárás csodás időszakát gyakran megzavarják azok az alapból igaznak vélt dolgok, melyeknek szinte semmi alapjuk sincs. Korábban már írtunk a szülés elhallgatott oldaláról, most következzen kilenc tévhit, melyről lerántjuk a leplet.

1. A széles csípő könnyebbé teszi a szülést.

Valójában a csípőcsontok közötti távolságnak semmi köze a születési csatornához. A medence közepén található nyílás formája és mérete számít. Ezt medence bemenetnek is nevezik, és nem függ a csípő „látható” méretétől.

2. A has méretéből és formájából lehet következtetni a baba nemére.

Nagyon kényelmes lenne a baba nemének ily módon történő kikövetkeztetése, de sajnos nem ilyen egyszerű megtudni, hogy fiú, vagy lány lapul-e édesanyja hasában. Két dolog van, amely befolyásolhatja a várandós pocakot: a magzat mérete és az anyaméhben elfoglalt helyzete, nem pedig a neme.

A has mérete és formája nem befolyásolja a baba nemét Forrás: Shutterstock

3. A sok ultrahangvizsgálat árthat a babának.

Nincs tudományos bizonyíték arra nézve, hogy egy megfelelően elvégzett prenatális ultrahangvizsgálat károsítaná az anya vagy a magzat egészségét. Az ultrahang nagyfrekvenciás hanghullámokat használ, nem pedig sugárzást. A hullámok intenzitása nagyon alacsony, és az eljárás nagyon gyors. Amennyiben szakorvos végzi a vizsgálatot, és az nem mindennapos, nem jelent kockázatot.

4. Árt a babának, ha a várandós nő a hasán fekszik.

A baba mélyen el van rejtve a méhizomban, így védve van. Egy terhes nő fekhet és alhat is a hasán, egészen addig, amíg az számára kényelmes és nem okoz fájdalmat.

5. Terhesen nem lehet futni.

A babavárás nem jelenti azt, hogy fel kell adni a futást . Ha egy nőnek komplikált, veszélyeztetett a terhessége, esetleg magas a vérnyomása, vagy a várandósságot megelőzően nem futott rendszeresen, úgy mindenképp érdemes konzultálnia az orvosával, mielőtt felvenné a futócipőt.

A babavárás nem jelenti azt, hogy fel kell adni a futást Forrás: Shutterstock

6. A rosszullétek csak az első trimeszterben és reggel jelentkezhetnek.

Az émelygés és hányinger kombinációját, a várandós nők 80 százaléka tapasztalja valamilyen módon. Az intenzitása és gyakorisága, természetesen egyéntől függ. Bár reggeli rosszulléteknek hívjuk, a nap bármely szakában jelentkezhet, sőt, akár egész nap is eltarthat. A terhességek 20 százalékánál a terhesség végéig „élvezhetik” a nők.

7. Meg kell szabadulni a macskától.

A macskák a toxoplazmózisnak nevezett ritka betegséget hordozhatják, mely gyermekeknél születési rendellenességet okozhat. De ez nem jelenti azt, hogy a várandóság tényének megállapításakor meg kell szabadulnod a négylábú kedvencedtől. Elegendő, ha elkerülöd, és nem takarítod a macskaalmot.

8. A terhesség alatt felszedett kilókat otthagyod a szülőszobán.

A terhesség során felszedett kilók a csecsemő súlyának, a placentának, a méhnek, a magzatvíznek, a melleknek, valamint a megnövekedett folyadékmennyiségnek – mint a vér és a sejtek közti víz - és némi extra zsírnak a kombinációja. Épp ezért, közvetlenül a szülés után, csupán pár kilóval fog kevesebbet mutatni a mérleg, majd a rákövetkező pár hét alatt sok folyadék ürül ki a szervezetedből, ismét csökkentve a súlyodat. Az ezután fennmaradó többlettel, már neked kell megküzdened.

Közvetlenül a szülés után csupán pár kilóval fog kevesebbet mutatni a mérleg Forrás: Shutterstock

9. A várandósság minden nő számára élete legszebb és legboldogabb időszaka.

Ez félig igaz, de sok terhes hölgy tapasztal nagyfokú stresszt, zavartságot, félelmet és más negatív érzéseket. A nők 14 -23 százaléka még a terhesség alatti depresszió tüneteivel is kénytelen megküzdeni.

A várandós nők alattomos ellensége - A terhességi diabétesz http://www.life.hu/csalad/20180116-a-terhessegi-diabetesz-magas-vercukorszint-tunetei-kezelese.htmlA várandóság csodás időszakába, esetenként belopózhat valami kifejezetten negatív, sőt akár veszélyes motívum is. A vizesedés kellemetlensége és a visszerek okozta lábfájdalmak mellett, az egyik ilyen a megemelkedett vércukorszint. Természetesen nem kell egyből megrémülni, de nem is szabad félvállról venni. Segítünk eligazodni a felismerésében és a kezelésében is. Család--Várandós-, újszülött-, szoptatós képek, amelyeken kutyák a főszereplőkhttp://www.life.hu/csalad/20170629-varandos-ujszulott-szoptatos-kepek-kutyakrol.htmlManapság teljesen természetes, hogy a várandós kismamáról csodaszép képsorozat készül, megörökítve ezt az egyedülálló és megismételhetetlen időszakot. Sőt még cenzúrázatlan szoptatós képek is napvilágot láttak! Ám az, hogy a babaváró fotók főszereplői kutyák, nos, az már jóval szokatlanabb. Család--Menyasszonyok anyaszerepben - Bűbájos szoptatós fotók http://www.life.hu/csalad/20170516-menyasszonyok-anya-bubajos-szoptatos-fotok.htmlAz esküvő napja egy szempillantás alatt véget ér, így rengeteg dolgot kell belesűríteni; fogadalmak, beszédek, tánc, hivatalos fotózás... stb. Ám, vannak olyan arák, akiknek a hagyományos teendőkön kívül akad más is. Ők azok, akik elsődlegesen nem menyasszonyok, hanem anyák. Család--5 különbség az első és a második várandósság közötthttp://www.life.hu/csalad/20180322-5-kulonbseg-az-elso-es-a-masodik-varandossag-terhesseg-kozott.htmlAz első és a második gyermek nevelése közt hatalmas a különbség. A tapasztalat, az idő mind közrejátszhat benne. De van valami, amiben még nagyobb a különbség, ez pedig a várandósság. Vedd elő a humorra fogékony oldaladat. CsaládOrigoSztárok, akik elhagyták várandós barátnőjüket, feleségükethttp://www.life.hu/csalad/20170724-sztarok-akik-elhagytak-varandos-terhes-baratnojuket-feleseguket.htmlNincs annál kétségbeejtőbb helyzet, mint amikor valakit várandósan hagynak el – az ilyen fajta botrányoktól pedig a sztárvilág sem mentes. Megcsalás, az apaság letagadása, a várandósság miatti szakítás... elsőre biztosan azt gondolod, hogy ilyet csak érzéketlen ember képes tenni, de ennél a dolog azért sokkal árnyaltabb. Összegyűjtöttünk 5 sztárapukát, akik nem viselkedtek épp példásan várandós exeikkel és gyermekeikkel. Sőt a listára felkerül még egy színésznő is, akit milliomos kedvese dobott ki, miután a terhesség ténye kiderült. CsaládOrigoA lombikprogram emberi oldala; őszinte vallomások a meddőségről és a babavárásrólhttp://www.life.hu/csalad/20180327-a-lombikprogram-emberi-oldala-meddosegrol-babavarasrol-pataki-zita-interju.htmlA lombikprogram megítéléséről korábban már írtunk, ám most testközelből is megismerhetsz két történetet. Olvashatsz reményről, reménytelenségről, kudarcokról és sikerről. Peller Mariann beszélgetett három érintettel, a lombikprogram várakozással és nehézségekkel teli időszakáról. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.