Mi fán terem a nyári diákmunka? - Minden egy helyen

Forrás: Shutterstock -
nyári szünet pénz nyári munka diákmunka gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári diákmunka nem csupán a pénzkeresésről szól. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a fiatal rálépjen az önállóság felé vezető útra, betekintést nyerjen a munka világába, jobban megismerje önmagát és kézzelfogható fogalmat kapjon a pénz valódi értékéről. Összeszedtük, hogy mit is kell tudnod szülőként, fiatalként a nyári munkákról?

A nyári iskolai szünetben már 15 éves kortól dolgozhatnak a diákok, az év közbeni munkavállaláshoz azonban meg kell várják, míg 16 évesek lesznek. Egészen a betöltött 18. életévükig szükség van szülői hozzájárulásra.

Üljetek le, és beszéljétek át!

Nézzétek meg együtt, hogy milyen kínálatból tud választani. Ő nem biztos, hogy belegondol abba, hogy egy-egy helyre mennyi időbe is telik eljutni, mit is jelent napi 6-8 órát dolgozni. Arról a felelősségről, hogy bizony oda mindig pontosan kell érkezni, kipihenten, tettre készen, már nem is beszélve. Állj minden ötletéhez pozitívan, de képviseld a józanészt, ha a tényleges választásra kerül a sor.

A legjobb, ha egy diákszövetkezeten keresztül keres nyári munkát, így egész biztos, hogy a szerződésben foglaltakkal fog a tényleges munka során is találkozni – fizetés, munkaidő, feladatok- és a lehető legegyszerűbben fog munkát kapni. Természetesen itt is előfordulhat, hogy interjúznia kell, erre érdemes őt felkészítened. Érdemes a munkahelyi zaklatásról is elbeszélgetni vele.

A legbiztosabb, ha egy diákszövetkezeten keresztül keres nyári munkát a gyermeked Forrás: Shutterstock

Az iskolához is időben fel kellett reggel kelnie, de egy munkahelyen nem fogják elfogadni, hogy elaludt, nem jött a busz, váratlanul lebetegedett – alias nem volt kedve bemenni.

A munkavállalás, ha csak nyári diákmelóról is van szó, eltökéltséget, kitartást és megbízhatóságot követel. Csak akkor vágjon bele, ha erre valóban felkészült.

Ne nézz le semmilyen munkát se, amit el akar vállalni! Lehet, hogy az csak borítékolás, vagy szórólap osztogatás egy téren, de ha ő szívesen csinálná, ha egy-két barátja is vele tartana, akkor te is örülj vele együtt.

Milyen típusú nyári munkát vállaljon?

Akkor, ha ez lesz az első munkatapasztalata, érdemes olyat választani a számára, ami nem jár egyedüli és nagy felelősséggel. Lehetőség szerint ne egyedül dolgozzon, mivel azt az iskolai közeg után túl monotonnak érezheti, és elveheti a kedvét a munkától – esetleg fel is adhatja. Remek megoldás, ha csapatban, esetleg a barátaival együtt dolgozik, így egymást motiválhatják, és az idő is gyorsabban telik. Sőt, akár új barátokra is szert tehet, netán még szerelem is kialakulhat.

Az a fiatal, aki csak a havi zsebpénzét osztotta be eddig, de egyéb pénzügyi dolgokban nem jártas, jobb, ha első nyári munkájának nem a kassza kezelését veszi célba. Te sem szeretnéd, ha egy esetleges hiány miatt mínuszba kerülne a családi költségvetés, a negatív hatásról nem is beszélve.

Szórólaposztás, adatrögzítés, húspogácsa-sütögetés, kertészkedés, vattacukor-árulás... Számtalan nyári diákmunkát lehet találni, de nem mindegyikben fogja magát jól érezni, pedig ez fontos.

Próbáljatok közösen, az ő személyiségéhez valamelyest passzoló munkát találni Forrás: Shutterstock

Próbáljatok közösen, az ő személyiségéhez valamelyest passzolót találni. Természetesen kell majd kompromisszumot kötnie, de ez is egy lépcső a felnőtté válás létráján.
Ez a két hónap lehetőséget teremt akár több, különböző munkák kipróbálására is, így szélesítheti a látókörét.

Kotorássz állatokban milliós fizetésért - Bemutatjuk a legbizarrabb munkákat


Te fel tudnál sorolni 3 különleges, távolról sem szokványos munkát? Mi most olyanokat gyűjtöttünk össze, melyekről álmodba sem gondolnád, hogy egyáltalán léteznek. A lista utánegész biztos, hogy másként fogsz tekinteni a saját munkádra!

Mit kezdjen a megkeresett pénzzel?

Nyári diákmunkáért, átlagosan nettó 750-1200 forintot fizetnek óránként, attól függően, hogy hol és milyen jellegű munkáról van szó.

Nyilván nem ebből fogja megalapozni a jövőjét, így nem érdemes arra kérned, hogy minden megkeresett forintját tegye félre.

Biztos neki is van egy álma – egy drága ruha, egy videojáték, egy új laptop, telefon... stb – amire szívesen tenne félre, ez pedig már egy elég jó cél. Azt is megbeszélhetitek, hogy ha a vágyott dolog X százalékát ő megkeresi a nyáron, akkor ti kipótoljátok. Ez remek motiváció!

Azonban sose feledd, hogy egy 15-17 éves számára 40-50 ezer forint hatalmas összegnek tűnhet, ami megbolondíthatja. Hirtelen úgy érzi, bármit megvehet, és akár egy nap alatt is képes elverni az egészet.

Ilyenkor persze érdemes vele erről beszélgetni, de semmiképp se kioktató stílusban. Mindenkinek meg kell tanulnia a pénzzel bánni, és inkább azzal tegye, amit ő keresett meg, mint azzal, amit te adtál neki. A legtöbbje azonban – mivel megtapasztalja, hogy mennyi munkájába is telt megkeresni ezt a pénzt – megfontoltan fogja elkölteni.

Hirtelen úgy érezheti, bármit megvehet és akár egy nap alatt is elköltheti az egész keresetét Forrás: Shutterstock

Semmiképp se kérj belőle tőle, hiszen ez az övé, ő dolgozott meg érte. Egy ilyen korú gyermek eltartása egyébként is még bőven a szülő feladata, de például erre az időszakra a zsebpénzét szüneteltetheted.

Amikor az ember megkapja az első fizetését, és látja a munkája eredményét, remek érzés és büszkeség tölti el. Ebből pedig kialakulhat – például az egyetemi, főiskolai időszak alatt – az év közbeni diákmunka természetessége is, mely rengeteget segíthet a későbbi, tényleges munkavállaláskor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.