Szakmák, amelyekkel jól kereshetsz, és előny, ha nő vagy

Forrás: Shutterstock -
légiutas kísérő szülész-nőgyógyász HR stewardess humán erőforrás munka állás szakma fizetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kettős mérce, azaz a férfiak előnyben részesítése számtalan állás terén sajnos még napjainkban is igen gyakori. A bérek közti különbségekről nem is beszélve. Vannak azonban olyan szakmák, pozíciók, amelyek betöltésénél előny, ha nő a jelentkező – nem mellékesen pedig tisztességesen is lehet velük keresni. Ezekből gyűjtöttünk össze hármat.

Stewardess

Bár találkozhatunk egyenruhás férfiakkal is a repülő utasterében, a légiutas-kísérők nagy százaléka mégis inkább nő. Természetesen elvárás az erős nyelvtudás, sőt a megjelenés sem elhanyagolható szempont, és egy tanfolyamot is végig kell csinálnod, de ha megfelelsz a kiszemelt légitársaság kritériumainak, szuper helyed lesz. Ez távolról sem könnyű munka, fizikailag és mentálisan is megterhelő gyakran repülni és az utasokkal mindig kedvesnek és türelmesnek lenni. A fizetésed függ a repült órák számától és a munkáltatódtól is, de alapesetben 200–400 ezer forint nettó bérrel kalkulálhatsz.

A stewardesseknél elvárás az erős nyelvtudás, sőt a megjelenés sem elhanyagolható szempont Forrás: Shutterstock

Kotorássz állatokban milliós fizetésért – Bemutatjuk a legbizarrabb munkákat


Te elégedett vagy a munkáddal? Ha váltani szeretnél, érdemes alaposan utánakérdezni az olyan álláshirdetéseknek, mint a „Szeretnél kikerülni az őrjítő mókuskerékből, és a munkádat a természetben, állatok között végezni? Szeretnél átlagon felüli bért keresni, miközben szórakozol? Gyere hozzánk inszeminátornak!”, mert a végén, gyanútlanul egy állat alfelénél találod magad egy csővel. Olvasd tovább!

Humán erőforrás pozíciók

A HR terület igen népszerű, nőként pedig sokkal jobban tudsz ezen a pályán érvényesülni: a kedvesség, empatikusság, diplomatikusság, de leginkább a kommunikációs készség kimagasló szintje az, amitől – a szakmai felkészültségen túl – könnyen előre tudsz lépni a ranglétrán. Fizetés tekintetében nem mindegy, hogy koordinátor, kiválasztási specialista vagy épp menedzser pozícióról beszélünk, de az átlagbérek bruttó 300 ezer és 1,5 millió között mozognak. Egy igazán jól fizető HR álláshoz azonban többévnyi gyakorlatra lesz szükséged.

Szülész-nőgyógyász

Érdekes módon ezen a pályán a legtöbb orvos férfi, ám pont ezért lehetsz nagyon sikeres benne nőként. Sokan vannak, akik férfiorvos előtt feszélyezve érzik magukat a nőgyógyászati vizsgálat során. Ők szívesebben választanának maguknak női doktort, de a nemek aránya miatt erre sokszor nincs lehetőségük, hiszen a szimpátia is nagyon fontos szempont. A többévnyi tanulás és gyakorlat nem a kórházi alapfizetéseddel válik kimagaslóan honorálttá.

Akik feszélyezve érzik magukat férfiorvos előtt, szívesebben választanak maguknak női doktort Forrás: Shutterstock

A magánpraxis, valamint a szüléslevezetések jelentik majd a fő bevételi forrásodat. Itthon nem fogadhatnak el az orvosok hálapénzt, mégis kevés olyan kismamát találni, aki nem csúsztatott borítékot a zsebébe annak, aki világra segítette gyermekét – ez átlagosan 50 és 100 forint között mozog. A magánrendelésekből befolyó fizetéskiegészítés is igen magas számot mutathat – 10–20 forintot kérnek el egy teljesen átlagos vizsgálatért, és hasonló nagyságrendben mozog a havi terhesgondozás is. Szülész-nőgyógyászként tehát milliós bevételre számíthatsz, amennyiben türelmes és jó szakember vagy, némi üzleti érzékkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.