Pörgesd fel magad! 7 természetes energiafokozó

2010.09.22. 12:05
Minden energiádat össze kell szedned ahhoz, hogy felkeléskor megemeld egyetlen végtagodat, minden délután össze vagy törve, és ezt csak egy koffeinlökettel vagy képes elmulasztani, vagy egész nap általános kimerültséget érzel? A kutatások szerint nem vagy egyedül. A kimerültség a második leggyakoribb panasz, amivel az emberek felkeresik az orvosukat.

Sajnos sokan nyúlnak a koffeinhez energiaszintük emelése érdekében. Ez a módszer azonban legfeljebb csak rövid távú energiát szolgáltat. Legrosszabb esetben kárt okozhat a szervezetünknek koffeinfüggőség, a vércukorszint ingadozása és a mellékvese kimerülése formájában, ami csak még sebezhetőbbé tesz a stresszel szemben. Mivel a koffein mintegy 12 órán át hat, a délutáni kávétól még akkor is bárányokat számolsz, amikor már rég aludni szeretnél.

Forrás: iStockphoto


A természet számos energiafokozóval szolgál. A legjobbak közé tartozik a propolisz, a méhpempő kivonat, a szibériai ginzeng, a spirulina, a gotu kola, a ho shou wu, és a cayenne-i bors.


1. Propolisz


A propoliszt a világ legnagyszerűbb könyvei, például a Talmud, a Biblia, a Korán, és az ókori kelet, Görögország, Róma, Oroszország és a Közel-Kelet tekercsei is az örök fiatalság forrásának tartják. Az ókori görög sportolók rendszeresen fogyasztottak propoliszt erejük és vitalitásuk fokozása érdekében. A USDA a közelmúltban azt is kimutatta, hogy a propolisz rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.


A propolisz 22 aminosavat, természetes antibiotikus faktorokat, DNS/RNS-t (a növények genetikai kódját), 18 enzimet (az emésztés és más testműködések elősegítésére), glükozidokat (természetes energiaforrások a szervezetben), növényi hormonokat, 27 ásványi anyagot és legalább 16 vitamint tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy fokozza az energiát és a vitalitást. Kerüld a propoliszt, ha pollenallergiában szenvedsz, vagy allergiás vagy a méhekre.


2. Méhpempő


A méhpempő a méz és a pollen természetes keveréke. Az anyag a komplex B-vitaminok kiváló forrása. Sok más vitamint, ásványi anyagot, hormont és enzimet, valamint 18 aminosavat és természetes antibakteriális és antibiotikus anyagot is tartalmaz. Régóta használják asztmás hörghurut, hasnyálmirigy-gyulladás, májbetegség, álmatlanság, gyomorfekély, vesebetegség, csonttörés, immunbetegségek és bőrbetegségek kezelésére, de a méhpempő energiafokozásra is kiválóan alkalmazható.

 

3. Szibériai ginzeng


Amint a neve is sugallja, a szibériai ginzeng Szibériából származik. A növény Japánban, Kínában, Koreában és Kanada egyes részein is megterem. Legalább kétezer éve használják orvosi célokra. A szibériai ginzeng egyike annak a maréknyi adaptogén gyógynövénynek, amelyek normalizálják a testműködéseket. A gyógynövény gátolja a mellékvese stresszválaszát, és immunstimulánsként hat, különösen a stressz és a depresszió hatásainak leküzdésében. Segít a májnak lebontani a káros méreganyagokat, többek között a kemoterápiás anyagokat és a sugárzást. A szibériai ginzeng az immunrendszer számos összetevőjének, például a B- és T-sejtek aktivitását is serkenti, ezért kiváló ellenszere a krónikus kimerültség tünetegyüttesnek és más vírusfertőzéseknek.


4. Spirulina


Az aztékok mindjárt tudták, mi a jó, amint meglátták. Felfedezték a spirulinát, azt az egysejtű algát, amelyet tecuitlatl névvel illettek, és hamarosan szerves részét képezte táplálkozásuknak. Rengeteg hasznos fehérjét, B12 vitamint, 8 ásványi anyagot és sok vitamint, köztük 7 fajta A-vitamin előfutárt, úgynevezett karotinoidot tartalmaz. Nagy mennyiségű klorofilt is tartalmaz, amely a spirulina színét és vértisztítő hatását biztosítja. Természetesen az energiaszintet is növeli.


5. Gotu Kola


A Gotu Kola számos tápanyagot és gyógyhatású növényi vegyi anyagot tartalmaz. Az egyik első számú energiafokozó gyógynövényként alkalmazott gotu kola a koffein hatásai nélkül csillapítja a kimerültséget és a depressziót. Az éjszakákon át fenntartó koffeintől eltérően a gotu kola valójában elősegíti az alvást.


6. Ho Shou Wu


A fo-ti vagy ho she wu néven is ismert, Kínában honos növény gyökere kiváló energiafokozó, amely fiatalos életerőt és nyugtató hatást biztosít. A lecitin egy természetes formáját tartalmazza, amely csökkenti a verőerek plakképződését és a vérnyomást. A ho shou wu a laboratóriumi vizsgálatok során hatékonyan csökkentette a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, sőt a kísérleti állatokban még a koleszterinképződést is megakadályozta.


7. Cayenne-i bors


A cayenne-i bors a vérkeringés serkentése révén fokozza az energiát. A nátha, az orr-melléküreg fertőzések és a torokfájás megelőzésében is hatékony, ráadásul a fájdalmat és a gyulladást is csökkenti.


Mint minden gyógynövény esetében, a fentiekkel kapcsolatban is az a legjobb, ha a gyógynövények és táplálékkiegészítők alkalmazása előtt szakképzett egészségügyi szakember tanácsát kéred.


Rossz a memóriád? 6 fűszer a feledékenység ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20100927-rossz-a-memoriad-6-fuszer-a-feledekenyseg-ellen.html Hét koleszterincsökkentő élelmiszerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101102-het-koleszterincsokkento-elelmiszer.html Tények és tévhitek: élelmiszerek, amelyek megelőzhetik a rákothttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20100819-tenyek-es-tevhitek-elelmiszerek-amelyek-megelozhetik-a-rakot.html
energiaforrásgyógynövényektáplálkozástudomány