táplálkozástudomány gyógynövények energiaforrás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden energiádat össze kell szedned ahhoz, hogy felkeléskor megemeld egyetlen végtagodat, minden délután össze vagy törve, és ezt csak egy koffeinlökettel vagy képes elmulasztani, vagy egész nap általános kimerültséget érzel? A kutatások szerint nem vagy egyedül. A kimerültség a második leggyakoribb panasz, amivel az emberek felkeresik az orvosukat.

Sajnos sokan nyúlnak a koffeinhez energiaszintük emelése érdekében. Ez a módszer azonban legfeljebb csak rövid távú energiát szolgáltat. Legrosszabb esetben kárt okozhat a szervezetünknek koffeinfüggőség, a vércukorszint ingadozása és a mellékvese kimerülése formájában, ami csak még sebezhetőbbé tesz a stresszel szemben. Mivel a koffein mintegy 12 órán át hat, a délutáni kávétól még akkor is bárányokat számolsz, amikor már rég aludni szeretnél.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


A természet számos energiafokozóval szolgál. A legjobbak közé tartozik a propolisz, a méhpempő kivonat, a szibériai ginzeng, a spirulina, a gotu kola, a ho shou wu, és a cayenne-i bors.


1. Propolisz


A propoliszt a világ legnagyszerűbb könyvei, például a Talmud, a Biblia, a Korán, és az ókori kelet, Görögország, Róma, Oroszország és a Közel-Kelet tekercsei is az örök fiatalság forrásának tartják. Az ókori görög sportolók rendszeresen fogyasztottak propoliszt erejük és vitalitásuk fokozása érdekében. A USDA a közelmúltban azt is kimutatta, hogy a propolisz rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.


A propolisz 22 aminosavat, természetes antibiotikus faktorokat, DNS/RNS-t (a növények genetikai kódját), 18 enzimet (az emésztés és más testműködések elősegítésére), glükozidokat (természetes energiaforrások a szervezetben), növényi hormonokat, 27 ásványi anyagot és legalább 16 vitamint tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy fokozza az energiát és a vitalitást. Kerüld a propoliszt, ha pollenallergiában szenvedsz, vagy allergiás vagy a méhekre.


2. Méhpempő


A méhpempő a méz és a pollen természetes keveréke. Az anyag a komplex B-vitaminok kiváló forrása. Sok más vitamint, ásványi anyagot, hormont és enzimet, valamint 18 aminosavat és természetes antibakteriális és antibiotikus anyagot is tartalmaz. Régóta használják asztmás hörghurut, hasnyálmirigy-gyulladás, májbetegség, álmatlanság, gyomorfekély, vesebetegség, csonttörés, immunbetegségek és bőrbetegségek kezelésére, de a méhpempő energiafokozásra is kiválóan alkalmazható.

3. Szibériai ginzeng


Amint a neve is sugallja, a szibériai ginzeng Szibériából származik. A növény Japánban, Kínában, Koreában és Kanada egyes részein is megterem. Legalább kétezer éve használják orvosi célokra. A szibériai ginzeng egyike annak a maréknyi adaptogén gyógynövénynek, amelyek normalizálják a testműködéseket. A gyógynövény gátolja a mellékvese stresszválaszát, és immunstimulánsként hat, különösen a stressz és a depresszió hatásainak leküzdésében. Segít a májnak lebontani a káros méreganyagokat, többek között a kemoterápiás anyagokat és a sugárzást. A szibériai ginzeng az immunrendszer számos összetevőjének, például a B- és T-sejtek aktivitását is serkenti, ezért kiváló ellenszere a krónikus kimerültség tünetegyüttesnek és más vírusfertőzéseknek.


4. Spirulina


Az aztékok mindjárt tudták, mi a jó, amint meglátták. Felfedezték a spirulinát, azt az egysejtű algát, amelyet tecuitlatl névvel illettek, és hamarosan szerves részét képezte táplálkozásuknak. Rengeteg hasznos fehérjét, B12 vitamint, 8 ásványi anyagot és sok vitamint, köztük 7 fajta A-vitamin előfutárt, úgynevezett karotinoidot tartalmaz. Nagy mennyiségű klorofilt is tartalmaz, amely a spirulina színét és vértisztítő hatását biztosítja. Természetesen az energiaszintet is növeli.


5. Gotu Kola


A Gotu Kola számos tápanyagot és gyógyhatású növényi vegyi anyagot tartalmaz. Az egyik első számú energiafokozó gyógynövényként alkalmazott gotu kola a koffein hatásai nélkül csillapítja a kimerültséget és a depressziót. Az éjszakákon át fenntartó koffeintől eltérően a gotu kola valójában elősegíti az alvást.


6. Ho Shou Wu


A fo-ti vagy ho she wu néven is ismert, Kínában honos növény gyökere kiváló energiafokozó, amely fiatalos életerőt és nyugtató hatást biztosít. A lecitin egy természetes formáját tartalmazza, amely csökkenti a verőerek plakképződését és a vérnyomást. A ho shou wu a laboratóriumi vizsgálatok során hatékonyan csökkentette a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, sőt a kísérleti állatokban még a koleszterinképződést is megakadályozta.


7. Cayenne-i bors


A cayenne-i bors a vérkeringés serkentése révén fokozza az energiát. A nátha, az orr-melléküreg fertőzések és a torokfájás megelőzésében is hatékony, ráadásul a fájdalmat és a gyulladást is csökkenti.


Mint minden gyógynövény esetében, a fentiekkel kapcsolatban is az a legjobb, ha a gyógynövények és táplálékkiegészítők alkalmazása előtt szakképzett egészségügyi szakember tanácsát kéred.


Rossz a memóriád? 6 fűszer a feledékenység ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20100927-rossz-a-memoriad-6-fuszer-a-feledekenyseg-ellen.htmlHét koleszterincsökkentő élelmiszerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101102-het-koleszterincsokkento-elelmiszer.htmlTények és tévhitek: élelmiszerek, amelyek megelőzhetik a rákothttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20100819-tenyek-es-tevhitek-elelmiszerek-amelyek-megelozhetik-a-rakot.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.