félelem fóbia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a legtöbb fóbia viszonylag általános dolgokra irányul - a pókokra, magasságra, bezártságra -, addig előfordulnak különleges, furcsa, igen ritka fóbiák is. Minden fóbia alapja egy irracionális félelem valami teljesen ártalmatlan dologtól, de ki hallott már a "félek, hogy a mogyoróvaj tapad a szájpadlásomhoz"- rettegésről? Összeállításunkban kiválogattuk a 10 legfurcsább fóbiát.

iStockPhoto
iStockPhoto



Phanphobia - Félelem mindentől


Egy fóbia is megkeserítheti bárki életét - például ha fél a kígyóktól, vagy a pókoktól - de legalább félelme csak egy bizonyos dologra irányul, amit el tud kerülni. Akik viszont Phanfóbiások, azok számára nincs menekvés. A szenvedők tapasztalatai szerint félelmük, szorongásuk nem kapcsolódik egyetlen dologhoz sem, így a félelem tölti ki az egész életüket.


Deipnophobia - Félelem a vacsorapartiktól


Mindenkivel előfordul, hogy néha idegeskedik egy vacsorameghívás előtt. Teljesen normális, ha azon aggódunk, hogy kik lesznek ott, kivel fogunk beszélni, egyáltalán, miről tudunk majd beszélgetni. Viszont a "vacsoraparti" fóbiában szenvedőknek teljesen irracionális félelmeik vannak: rettegnek attól, hogy társaságban kell elfogyasztaniuk a vacsorát, mind az étkezés mind a beszélgetés részt nehezükre esik elviselni.



Mnemophobia - Félelem az emlékektől


Az életünk tele van jó és rossz emlékekkel, amiket mind elraktároz az agyunk. Az emberek többsége megbirkózik a múlt tapasztalataival, kivéve azokat, akik "emlékfóbiától" szenvednek. Számukra mindegy, hogy pozitív vagy negatív emlékekről van szó, egyaránt félnek tőlük. Másrészt attól is félnek, hogy elveszítik a memóriájukat, ami az Alzheimer-kór egyik tünete.


Autophopia - Félelem a magánytól


Ez egy kóros és állandó félelem a magánytól vagy az egyedülléttől. Ezek a fóbiások szenvednek és rettegnek, hogy elhagyottak lesznek, vagy nem szeretik őket.


Nomophobia - Mobilkapcsolat elvesztésétől rettegőek fóbiája


A modern kor fóbiája, amikor valaki teljesen kiborul, ha nincs lefedettség, vagy éppen lemerül a telefonja. A brit mobilhasználók mintegy 53 százalékát érinti ez a fóbia. Ha egy nomophobiás elveszti a telefonját, vagy nincs lefedettsége, esetleg lemerül az akkumulátora, akár pánikrohamot kaphat.


Allodoxaphobia - Vélemény iszony


Vannak dolgok, amikről nem illik beszélni egy jól nevelt társalgás során: politika, vallás, pénz. Viszont a "véleményiszonyosok" kifejezetten kerülnek minden témát, ami vitát szülhet, mivel rettegnek, hogy mások valami rosszat gondolnak majd róluk. Irracionálisan félnek a vitáktól, a véleménykülönbségektől, a szembesítésektől és az érvelésektől is.


Sesquipedalophobia - Félelem a hosszú szavaktól


Ez a fóbia igazán bizarr tud lenni azok számára, akik szenvednek tőle. Még a saját fóbiájuk nevét sem képesek kimondani rettegés nélkül. Ráadásul a hosszú szavak kimondása igazi pánikrohamot idézhet elő náluk.


Phobophobia - Fóbia a fóbiától


Minden fóbia borzalmas és gyötrő, okozhatnak szorongást, pánikot, depressziót vagy egyéb fizikai tüneteket. Ezek közül senki sem akarna akár csak egyet is átélni, viszont néha pont az ettől való rettegés vált ki egy fóbiát. Ez a helyzet a Phobophobiásokkal, akiknek tényleg van egy fóbiájuk.


Optophobia - Félelem a szem kinyitásától


Amikor egy kisbaba megszületik az az első, hogy kinyitja a szemeit. Ez szintén az egyik első dolog, amit az emberek reggelente csinálnak, pontosan ezért olyan gyötrő ez a fóbia azok számára, akik ettől szenvednek.


Arachibutyrophobia - félelem attól, hogy a mogyoróvaj a szájpadlásra ragad


Az elmúlt években a földimogyoró allergia egyre nagyobb problémát jelentett a brit iskolákban, arra kényszerítve az intézményeket, hogy mogyoró-mentes területet hozzanak létre. Talán ez segít megérteni, hogy miért rettegnek egyesek ennyire attól, hogy mogyoróvaj tapadhat a szájpadlásukhoz.


A robbanó fej szindróma és más meghökkentő alvászavarokhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20100303-a-robbano-fej-szindroma-es-mas-meghokkento-alvaszavarok.htmlTested pánikgombjai - 13 jel, hogy vészhelyzet vanhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101004-tested-panikgombjai-13-jel-hogy-lassitanod-kell.htmlA 10 legveszélyesebb rákbetegség - Miért nincs rájuk gyógymód?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20100929-a-10-legveszelyesebb-rakbetegseg-miert-nincs-rajuk-gyogymod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.