A 10 legveszélyesebb rákbetegség - Miért nincs rájuk gyógymód?

daganatok rák (betegség) halálos kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Félelem és rettegés lesz úrrá az emberen, ha rákkal diagnosztizálják, mivel a rák gyilkos természete miatt a második legtöbb életet követelő halálos betegség. Ha korán is felismerik és a legújabb kezeléseket alkalmazzák, még mindig nem biztos a gyógyulás.

Miközben számos sikeresnek nevezhető kezelés létezik manapság - melyek 10 éve még nem léteztek - nem mondhatjuk, hogy meglenne a rák ellenszere. Ennek igen sok oka van. A sejtek abnormális növekedésének szempontjából legalább 100 ráktípust különböztetünk meg. Kialakulhat sugárzás, kémiai anyagok vagy vírusok miatt is. Az egyén pedig nem mindig tudja befolyásolni a rákokozó hatásokkal szembeni kitettségét.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com


A rákos sejtek növekedését nem tudjuk megjósolni és bizonyos esetekben rejtély is számunkra. A látszólag hatásos kezelés után is lehetnek olyan sejtek, amelyek "elrejtőznek" majd újra felbukkannak.


Nagyjából 200 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban rákkutatásra a 70-es évek óta, és az 5 éves túlélés aránya a rákbetegek esetén a 70-es évek óta 50 százalékról mindössze 65 százalékra nőtt.


"Nem tartanánk ott sem, ahol vagyunk, ha nem finanszírozzuk az alapvető orvosi és klinikai kutatásokat. A kutatásokból megtudhatjuk, hogyan működnek a különböző mechanizmusok, mely hatóanyagok lehetnek hatásosak. Az információt átvisszük a klinikai gyakorlatba, hogy megtudjuk, mely új módszerek működhetnek, és melyek nem a rák gyógyításában" - mondta Dr. Len Lichtenfeld, az American Cancer Society helyettes orvosi vezetője.

A lista a 10 legtöbb életet követelő rákbetegséget írja le az Egyesült Államok 2003 és 2007 közötti, a National Cancer Institute-tól származó adatok szerint:


1. Tüdő és hörgőrák: 792 495 áldozat


A leggyilkosabb az Egyesült Államokban és világszerte. Fő okozója a dohányzás és általában a 55-65 év közötti embereket sújtja. Két típusa van: a nagyobb rákos sejtekből álló tüdőrák és a kisebb sejtekből álló, amely gyorsabban terjed.


2. Vastag- és végbélrák: 268 783 áldozat


A vastagbélrák a bél szöveteiben fejlődik ki, míg a végbélrák az ánusztól mindössze pár centire lévő bélrészben. A legtöbb eset csak jóindulatú, kis csomók kialakulásával kezdődik, melyek később elrákosodhatnak. Ezért nagyon fontos ezek rendszeres ellenőrzése.


3. Mellrák: 206 983 áldozat


Nők esetében ez a második leggyakoribb rák az Egyesült Államokban a bőrrák után. Férfiaknál is előfordulhat, 2003 és 2008 között 2000 férfi esetet regisztráltak. Általában a tejtermelő mirigyekben alakul ki.


4. Hasnyálmirigyrák: 162 878 áldozat


Az emésztést és anyagcsere-szabályozást segítő hasnyálmirigy szöveteiben alakul ki. Felfedezése és a korai beavatkozás igen nehéz, mivel gyakran lappangva és gyorsan fejlődik ki.


5. Prosztatarák: 144 926 áldozat


A férfiakra nézve ez a második legveszélyesebb. A daganat a prosztatában alakul ki, amely az ondófolyadékot termeli. Sok típusuk csak a prosztatára korlátozódik, ezeket könnyebb kezelni, azonban a többi sokkal agresszívabb és gyorsabban terjed.


6. Leukémia: 108 740 áldozat


Nagyon sok típusa van, de mindegyik a vértermelő szöveteket támadja meg, tehát a csontvelőt és a nyirokrendszert. Ennek következménye pedig rendellenes fehérvérsejtek túltermelése. Aszerint osztályozzuk, hogy gyorsan vagy lassan növekvő és mely limfocitákra van hatással.


7. Non-Hodgkin limfóma: 104 407 áldozat


Ez a rák a limfocitákra, a fehérvérsejtek egy fajtájára van hatással. Jellemzője a nyirokcsomók megnagyobbodása, láz és súlyvesztés. Többfajta Non-Hodgkin limfóma létezik, ezeket a leukémiához hasonlóan kategorizáljuk.


8. Máj- és epehólyagrák: 79 773 áldozat


A májrák a leggyakoribb rák az egész világon. Amerikában az aránya egyre növekszik. Általában a máshol kialakuló rák terjed át a máj szöveteire. Az egyik kötődő rákfajta az epevezeték és epehólyagrák.


9. Petefészekrák: 73 638 áldozat


Ez a negyedik rákbetegség az elhalálozás szempontjából a nők esetében. Petefészekrákkal diagnosztizált nők életkorának mediánja 63 év. Könnyebb kezelni, viszont nagyon nehéz felismerni a korai stádiumban, de egy nem túl régi kutatás kimutatta, hogy vannak tünetek, amelyek segíthetnek a diagnózisban. A tünetek általában emésztési zavarok, gyakori vizelési inger, medence tájéki fájdalom.


10. Nyelőcsőrák: 66 659 áldozat


Ez a rák főleg a nyelőcső alsó tájékán lévő sejtekben kezdődik. 2003 és 2007 között több férfi halt bele, mint nő.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.