Túl könnyen megy a leszokás? A tüdőrák tünete lehet!

tünet rákos beteg leszokás tüdőrák dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss kutatások kimutatták, hogy a régóta dohányzóknál gyakran ugyanaz a jelenség zajlik le azelőtt, hogy tüdőrákot diagnosztizálnának náluk: teljesen váratlanul, nagyobb erőfeszítés nélkül leszoknak a cigarettáról. A kutatók most azon tanakodnak, vajon a dohányzás hirtelen abbahagyása lehet-e a rák egyik tünete?

A Journal of Thoracic Oncology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legtöbb páciens, aki leszokik, ezt még jóval azelőtt teszi, hogy a rák bármiféle tünetét észlelné magán. A kutatók a vizsgálatban részt vevő tüdőrákos betegek negyvennyolc százalékánál tapasztalták ezt. Összehasonlításképpen prosztatarákos és szívrohamon átesett betegeket is kikérdeztek, de míg a dohányzás abbahagyása és a rák diagnosztizálása között eltelt idő tüdőrákosoknál átlagosan 2,7 év volt, addig a prosztatarákosoknál 24,3, a szívinfarktusos betegeknél pedig 10 év volt ezt az időtartam.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Dr. Barbara Campling, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem Onkológiai Tanszékének professzora így nyilatkozott: "Széles körben ismert az a tény, hogy sok tüdőrákos beteg már a diagnózis felállítása előtt abbahagyta a dohányzást. Az orvosok legtöbbször figyelmen kívül hagyják ezt, mondván a betegek biztos valamilyen panasz miatt szoktak le, pedig a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy legtöbbjük még azelőtt letette a cigarettát, hogy bármiféle tünete lett volna. Sőt, sokszor mindenféle nehézség nélkül hagytak fel káros szenvedélyükkel, annak ellenére, hogy korábban már számos sikertelen kísérletük volt e téren. Ezen ismeretek fényében azt feltételezzük, hogy egyes esetekben a dohányzásról való spontán leszokás a tüdőrák egyik korai tünete lehet."

A feltételezések szerint a spontán leszokást okozhatja egy tumor által kiválasztott anyag, ami meggátolja a nikotinfüggőséget.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Szemtetkó és 3 orrlyuk - Bizarr és veszélyes testékszerekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110302-bizarr-es-veszelyes-testekszerek.htmlKiderült Kustánczi Lia súlyos betegsége!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110302-kiderult-kustanczi-lia-sulyos-betegsege.htmlAz Oscar gála legszebb és leginkább félresikerült ruhái/lifenetwork/lifemagazin/20110301-az-oscar-gala-legszebb-es-leginkabb-felresikerult-ruhai.htmlJobb agyféltekés rajzolás - 3 nap alatt különleges képességek birtokába juthatsz!http://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110301-jobb-agyfeltekes-rajzolas.htmlKarcsúsodj velünk! - Tavaszváró vitaminkúrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110228-tavaszvaro-egeszsegtippek.htmlTriszexuálisok - Itt az új szexgeneráció! Videó/lifenetwork/lifemagazin/20110225-triszexualisok-itt-az-uj-szexgeneracio-video.htmlMég csak nem is egészséges! Az 5 leggusztustalanabb étel a világonhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110223-az-5-leggusztustalanabb-es-leginkabb-egeszsetelen-etel-a-vilagon.htmlMost megmutatjuk, hogy fogsz kinézni, ha elhízol!/lifenetwork/lifemagazin/20110223-kampanyt-indit-a-kormany-az-egeszsegtudatos-eletmodrol.htmlGyönyörű nők - gondoltad volna, hogy férfinak születtek?/lifenetwork/lifemagazin/20110222-gyonyoru-nok-gondoltad-volna-hogy-ferfinak-szuletett.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.