10 ok, amiért nem öregszenek és híznak el a japán nők

öregedés nők Japán elhízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt 25 évben a japán nők tartották a várható élettartam világcsúcsát: átlagban 86,4 évig élnek. De nemcsak a nők, a férfiak is világelsők ebben a világ 192 nemzete között. Ennek oka nagyrészt az egészséges étrendben rejlik. Az alábbiakban megadjuk a japán receptet ahhoz, hogy aktívan és egészségesen élhess egészen késő öregkorodig.

1. A japán konyha naponta használ olyan egyszerű összetevőket, mint a hal, a tengeri és szárazföldi zöldségek, a szója, a rizs, a gyümölcsök vagy a zöld tea.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



2. A japánok naponta élvezik a házikoszt örömeit. Egy jellegzetes étkezés grillezett halból, egy tálka rizsből, párolt zöldségekből, miso-levesből áll, desszertként gyümölcsöt, italként zöld teát fogyasztanak. A világ halfogyasztásának 10 százalékát a japánok adják, holott a világ népességének mindössze 2 százalékát teszik ki. A rengeteg elfogyasztott omega-3 zsírsav magyarázatot adhat a hosszú és egészséges életre a gyakran fogyasztott káposztafélékkel (brokkolival, káposztával, kelbimbóval, kelkáposztával és karfiollal) együtt.

3. A japán konyhában a hangsúly a friss hozzávalókon van, mindig azokat az összetevőket használják, melyeknek épp szezonja van. A szupermarketek polcain sorakozó árukon nemcsak a lejárat napja, de annak órája is szerepel.

4. A japánok egy-egy étkezés során többféléből esznek keveset, és már gyermekkorukban megtanulják, hogy lassan egyenek, minden egyes falatot külön élvezve. Sohasem rakják tele a tányért, mindenből csak keveset tálalnak és mindent külön tálban. Azt vallják, a több kevesebb, és úgy rendezik el az ételeket a tányéron, hogy étvágygerjesztő legyen. A köretekkel és szószokkal azonban csínján bánnak.

5. A japán ételek szándékosan könnyűek és nincsenek szétfőzve. Az ételek elkészítése javarészt a tűzhelyen történik párolással, grillezéssel vagy wokban történő sütéssel. A szakácsok előszeretettel használnak egészséges olajokat és ízesített húslevest. A könnyed ételek ellenére étkezés után jóllakottnak érzik magukat, de nem pukkadásig tele.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


6. A japánok az étkezésekhez kenyér helyett rizst fogyasztanak. A nyugati világban az elhízásért főleg a finomított liszt a felelős, te is megpróbálhatsz naponta egy-két alkalommal félcsészényi barna vagy teljes kiőrlésű rizst fogyasztani kenyér helyett.

7. A szigetországban a reggeli a nap legfontosabb és legkiadósabb étkezése, mely számos fogásból állhat: zöld teából, gőzölt rizsből, tofuval és mogyoróhagymával készült miso-levesből, nori-algából, tojásrántottából vagy egy szelet halból.

8. Az édes desszertek Japánban kevésbé népszerűek, és kisebb adagokban is fogyasztják őket, mint nálunk. A japánok ugyanúgy szeretik a csokoládét, a péksüteményeket, a kekszeket és a fagylaltot, de tisztában vannak vele, hogy túlzott fogyasztásuk megnöveli az étvágyat és károsítja a szervezetet.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


9. A japánok máshogyan gondolkodnak az ételekről: míg a nyugati kultúrákban az emberek folyamatosan fogyókúráznak és aggódnak a súlyuk miatt, a szigetországbeliek úgy nőnek fel, hogy többféle ételt szeretnek meg, és nem foglalkoznak az alakjukkal. A gyorsételek népszerűségével azonban a japánok körében is terjedni kezdett az elhízás.

10. A testmozgás a mindennapok részét képezi Japánban, a környezetet úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a városon belüli biciklizésre, gyaloglásra és általában az aktív életmódra.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Elveszítheti a másik lábát is a híres színésznő!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110304-elveszitheti-a-masik-labat-is-a-hires-szineszno.htmlSütő Enikő: "Ebbe bele kell halni"/lifenetwork/lifemagazin/20110304-suto-enikonek-nem-lehet-gyermeke.htmlSzemtetkó és 3 orrlyuk - Bizarr és veszélyes testékszerekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110302-bizarr-es-veszelyes-testekszerek.htmlKiderült Kustánczi Lia súlyos betegsége!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110302-kiderult-kustanczi-lia-sulyos-betegsege.htmlAz Oscar gála legszebb és leginkább félresikerült ruhái/lifenetwork/lifemagazin/20110301-az-oscar-gala-legszebb-es-leginkabb-felresikerult-ruhai.htmlJobb agyféltekés rajzolás - 3 nap alatt különleges képességek birtokába juthatsz!http://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110301-jobb-agyfeltekes-rajzolas.htmlKarcsúsodj velünk! - Tavaszváró vitaminkúrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110228-tavaszvaro-egeszsegtippek.htmlTriszexuálisok - Itt az új szexgeneráció! Videó/lifenetwork/lifemagazin/20110225-triszexualisok-itt-az-uj-szexgeneracio-video.htmlHogyan lehet túlélni 9 gyereket? - Videó/lifenetwork/lifemagazin/20110225-hogyan-lehet-tulelni-9-gyereket.htmlMég csak nem is egészséges! Az 5 leggusztustalanabb étel a világonhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110223-az-5-leggusztustalanabb-es-leginkabb-egeszsetelen-etel-a-vilagon.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.