Felgyorsult nemi érés - Miért kezdenek 9 éves korban menstruálni a kislányok?

menstruáció hormonrendszer lányok nemi érés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülők döbbenten, a kislányok rémülten szembesülhetnek a nemi érés korai megnyilvánulásával: az idejekorán érkező menstruációs vérzéssel.

Thinkstock
Thinkstock

A szülők jelentős része igyekszik időben felkészíteni a gyerekét a nemi éréssel járó testi változásokra és tünetekre, ám van egy határ, amely alatt talán korainak érzik a teljes körű felvilágosítást. És ez egyre több esetben jelenthet problémát, ugyanis egyes felmérések szerint évtizedről évtizedre korábbra tolódik a nemi érés alsó határa. Amíg húsz évvel ezelőtt a 12-14 éves korban bekövetkező jelekre időben fel lehetett készülni, a manapság egyre gyakoribb 9-10 éves korban bekövetkező hormonrobbanás tökéletesen váratlanul ér szülőt, gyereket egyaránt.

De mi lehet az oka a felgyorsult érésnek?




Thinkstock
Thinkstock




Csontritkulás és korai érés?




Menstruáció és alkoholizmus




Thinkstock
Thinkstock








Gazdag Enikő pszichológus


A kislányok nemi érésének a megértésében jelentős szerepe van a szülőknek, elsősorban az anyának. Ha az anya nem titkolja a lánya előtt ezeket a testi változásokat, akár a saját menstruációjával kapcsolatban sem, hanem a gyerek azt látja, hogy ez az élet része, és hozzátartozik a nőiességhez, nem okozhat problémát.

Érdemes a kíváncsi és érdeklődő gyerekkel őszintén beszélgetni arról, hogy mit jelent a menstruáció, mi a szerepe a nők életében, és ajánlatos hangsúlyozni, hogy nem szégyellnivaló dolog, hanem hozzátarozik a nőiességhez ugyanúgy, mint pl. a mellek.

Amennyiben az anya a saját nőiségével és annak jeleivel szemben elfogadó, akkor ezt az attitűdöt sajátítja el a gyermek, és saját magával szemben is elfogadó lesz, természetességgel fogja fogadni az életkori változásokat, így a menstruációt - akkor is, ha az korán érkezik.

Kassai Tini


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Amikor a menstruáció örömet okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110204-amikor-a-menstruacio-oromet-okoz.htmlÍgy lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.htmlRitka, de annál félelmetesebb betegség: a hüvelyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101016-ritka-de-annal-felelmetesebb-betegseg-a-huvelyrak.htmlHúsz dolog, amit minden nőnek tudnia kell a hüvelyérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20100816-husz-dolog-amit-minden-nonek-tudnia-kell-a-huvelyerol.htmlÍgy öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.htmlDiagnózis: Tüdőrákból gyógyulthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110202-diagnozis-tudorakbol-gyogyult.htmlMutasd az ujjad, megmondom, rákos leszel-e!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110128-mutasd-az-ujjad-megmondom-rakos-leszele.htmlNegyedik csatáját vesztette el a rákkal szemben a 13 éves kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110118-csontrakban-halt-meg-a-kislany.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.