bőrbetegség műtét gerincferdülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 3 éves Ethan Henderson hónapokat töltött el egy egész testét befedő gipszpáncélban egy komoly műtét után, amely a gerincét erősítette meg. Ha a beavatkozást nem végzik el, akkor a kisfiú le is bénulhatott volna. A kemény páncél, amely a testét fedte, segített a kis Ethan gerincének helyreállni a 42 fokos ferdülésből.


Northfoto
Northfoto

Ethan most már bátran futkározhat

Az igazi teknősfiú

Bár a "teknősfiú" elnevezést Ethan csak a testére rögzített páncél miatt kapta, számos országban beszámoltak már egy igen érdekes betegségről, pl. egy mongol kisfiúnak a hátára egy óriási teknőspáncélra hasonlító bőrkeményedés nőtt. A nyolcéves Maimaiti Hali nevű fiút egy csodának is beillő kétórás műtét szabadította meg nehéz terhétől.

Egy éve az Ürümqi Katonai Kórház orvosai elmondták: marhabőr vastagságú réteget operáltak le kis betegükről. Az eltávolított bőrfelületet Hali lábszárából és fejbőréből vett bőrdarabkákkal pótolták ki, ugyanis ezeken a területeken nő vissza a leggyorsabban a bőr.

A gerincferdülés népbetegség

Ethan példája sajnos nem ilyen ritka. Súlyos gerincferdüléssel számos gyermek küzd. A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4 százalékánál kimutatható ez a fajta betegség. Az esetek kb. 60-80 százaléka lányoknál fordul elő.

A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75 százalékában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák. Érdemes gyermekeinkre odafigyelni, és szakképzett orvossal megnézetni a gerinc vonulatát, és amennyiben probléma merül fel, még időben lehet ezt a betegséget kezelni.

Tipp! Sokkoló fotók, az állatvilág torzszülöttei! Nézd meg képgalériánkat!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.