hajhullás betegség házasság lelki háttér válás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss kutatások szerint a válás egyes nőknél hajhullással jár együtt, sőt az is kiderült, hogy a genetika mellett a házastárs elvesztése a második leggyakoribb ok, ami a kopaszodás mögött állhat.

A tanulmány szerzője, dr. Bahman Guyuron, a Case Western Reserve Orvosi Iskola plasztikai sebészeti osztályának elnöke megjegyezte, hogy valószínűleg a válással vagy gyásszal járó stressz váltja ki a hajhullást a nőknél, bár a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is szerepet játszhat. Az utóbbi két dolog férfiaknál is okozhat kopaszodást, minden egyéb tényező azonban eltérő módon hat a két nemre.

Thinkstock
Thinkstock


Guyuron és munkatársai olyan tényezőket tártak fel, melyek nemtől és genetikától függetlenül összefüggésbe hozhatók a fejszőrzet ritkulásával. Vizsgálatuk során 84 egypetéjű iker nőt figyeltek meg, akiknek hormonszintjüket, életmódjukat és hajszerkezetüket is alaposan kivizsgálták. A halánték körüli területtel kapcsolatban arra a felismerésre jutottak, hogy minél többet dohányzott az illető hölgy élete során, annál nagyobb volt a hajhullás mértéke. Ugyanerre a területre a bőr állapota is kihatással volt, ugyanakkor heti néhány pohár alkohol inkább csökkentette, mint növelte a kopaszodás esélyét ezen a részen.

A fejtetőhöz közelebb eső területen történő hajveszteség cukorbetegségre, bőrfertőzésre vagy jelenleg is fennálló nikotinfüggőségre utalt, miközben a túlsúly vagy elhízás jótékony hatással volt a fej ezen területén található hajra. Összességében az is kiderült, hogy azok a nők, akik kávéznak, kalappal védik magukat a naptól és boldog házasságban élnek, ritkábban kezdenek bárhol is kopaszodni.

Hasonló módon férfi ikerpárokat is megvizsgáltak a szakemberek, akiknél a dohányzás, a túl sok napozás vagy a korpásodás főleg a középtájon történő hajhullásra volt rossz hatással, míg a korábban előforduló rák mindkét fajta kopaszodást erősítette. A testmozgás hiánya és a magas vérnyomás szintén fejtetői hajhullást okozott az erősebbik nemnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.