Látványos videó: Így néz ki a lézeres szemműtét

műtét videó lézeres rövidlátás távollátás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kíváncsi vagy, mi az a lézeres szemműtét? Szeretnéd tudni, milyen kockázatokkal jár? Szükséged lenne rá, de még nem merted meglépni? Most választ kaphatsz minden kérdésedre!

Gabi (52)


"Egyetemista korom óta nagyon rosszul láttam távolra, ezért állandóan viselnem kellett a szemüvegem, ami viszont a munkámból adódóan kényelmetlen volt. Mivel maradandó javulást ígértek, három éve befizettem egy lézeres műtétre. Féltem tőle, de ehhez képest meglepően simán ment minden. A műtét szerencsére nem fájt, bár utána már azért szükségem volt egy fájdalomcsillapítóra. Ami meglepő volt, hogy részben már aznap visszatért a látásom, és így haza is utazhattam. Azóta pedig semmi okom panaszra, egy hónappal később már tisztán láttam, és azóta szerencsésen el is hagyhattam a szemüveget."

Thinkstock
Thinkstock

Kétségtelen, hogy a látásproblémáink komoly gondot okoznak számunkra. Akadályoznak bennünket a tájékozódásban, az önfeledt tevékenységek elvégzésében, a sportban, a zuhanyzásban, a házimunkában, de a vezetésben és persze a munkavégzésben is. Miközben sokunk ezt a csorbát szemüveggel, kontaktlencsével igyekszik kijavítani, a háttérben komoly orvosi csapatok már bő egy évszázada dolgoznak azon, hogy a látásproblémák sebészi úton is orvosolhatóvá válhassanak. Hosszas próbálkozások eredményeképp született meg a lézeres szemműtét módszere, mely kétségtelenül a mai kor egyik legkorszerűbb eszköze a tartós látásjavulás elérésére. Az ezirányú kutatások a 80-as években kezdődtek, és bár a módszer egyre népszerűbb, mégis sokunkban támadnak kétségek afelől, érdemes-e belevágni. Félünk a fájdalomtól, a lehetséges műhibáktól és attól, hogy a látásunk a műtét után sem áll majd helyre. Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, utánajártunk a legégetőbb kérdéseknek.

A VIDEÓKLINIKA FELVÉTELE: ÍGY KI EGY LÉZERES SZEMMŰTÉT:

1. Hogyan működik?

Az alapos vizsgálatot követően a kezelést a szakorvos a szemfelszíni szaruhártyán hajtja végre. A beavatkozás során a lézer elpárologtatja a fénytörési hiba megszüntetéséhez szükséges szövetmennyiséget, ezáltal a szaruhártya fénytörését változtatja meg. Ennek köszönhetően orvosolható a rövidlátás (myopia), a távollátás (hypermetropia) és az asztigmia is.

2. Fájdalmas?

A szemcseppekkel történő érzéstelenítést követő műtét minimum 10, maximum 25 percet vesz igénybe. A páciensek többsége nem tapasztal fájdalmat a műtét során. Ugyanakkor érzéstelenítés ide vagy oda, előfordulhat, hogy a kezelés alatt minimális fájdalomérzettel azért szembesülnünk kell.

Tipp! A legszebb duci modellek! Kattints a galériáért!


3. Biztonságos?



4. Milyen komplikációkra számíthatok?



Thinkstock
Thinkstock

5. Mennyi idő után érződik a javulás?

Az első napokban még javasolt a szemen viselt kötés használata. Ennek levétele után a látásjavulás szinte azonnal érződik, ám az igazi áttörés egy-két hónapon belül észlelhető. A szem a végleges állapotát 3-6 hónapon belül éri el.

6. Mennyire tartós a javulás?

Az esetek 90-95%-ban a kliensek látása teljes mértékben korrigálható az első beavatkozás után. Ez a korrekció ideális esetben végleges javulást eredményez. Bizonyos esetekben azonban sajnos előfordulhat, hogy a szem a műtétet követő években is romlik.

7. Szükségem van rá?

A lézeres műtét azoknak javasolt, akik csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látnak élesen. Fontos és hasznos infó, hogy a lézertechnika csak a -12,0 - +6,0 dioptria közötti fénytörési hibákat képes korrigálni.

8. Óvintézkedések a műtét után?

A lézerrel kezelt szemnek árthatnak az erős napsugarak, így az első hónapokban, maximum fél évig erősen ajánlott a komoly UV-szűrős napszemüveg használata.

Milyen módszerek léteznek?

PRK-eljárás

A szaruhártya felszínét érintő kezelés, melynek első lépése a külső hámréteg eltávolítása, illetve ledörzsölése. A PRK-eljárás előnye, hogy a műtét során nem keletkezik seb, így a fertőzés és az egyéb szövődmények megjelenésének esélye egyaránt alacsony.

Thinkstock
Thinkstock

LASIK-módszer

A szakorvos a látáskorrekciót a szaruhártya felszín alatti rétegeiben végzi. A mélyebb rétegekhez való hozzáférést a lebenyvágás lépése biztosítja, melyet egy mechanikus eszközzel végeznek. A beavatkozás végén a védőlebenyt visszahajtják, mely ugyan nem nő vissza, de jó esetben tartósan visszatapad eredeti helyére. A vágás miatt a szövődmények kialakulásának esélye jóval nagyobb, mint a PRK-módszer esetében.

Intra LASIK

A korábban bemutatott LASIK korrekciós eljárás továbbfejlesztett változatával állunk szemben. Korábban a NASA űrhajósainak szemkorrekciója során alkalmazták, a technika azonban mára már hazánkban is elérhető. A használatban lévő gép korszerűségétől függően képes akár 2 másodperc alatt elvégezni egy dioptriányi látáskorrekciót. További fontos előnye, hogy a lebenyképzést itt nem mechanikus eszközökkel, hanem lézerrel végzik. Ennek köszönhetően a visszahajtott lebeny a későbbi külső erőhatások ellenére sem mozdul majd el a helyéről.

LADARvision4000

A ma ismert módszerek közül a legkorszerűbb a NASA számára kifejlesztett LADARvision 4000. Itt egy egyedülálló lézeres szemkövető rendszert alkalmaznak, a lehető legpontosabb munka érdekében. Első lépésben a rendszer feltérképezi a szem problémáit, hogy lokalizálja a beavatkozás helyét. Majd a kapott információt szemenként egy-egy, a számítógéppel kompatibilis térképpé alakítja. A precíziós műtét a térkép "útmutatásának" segítségével történik. Ahogy a LASIK esetében, a módszer kulcseszköze természetesen itt is a lézer. A sebészeti lézernyaláb azonban még az emberi hajszálnál is vékonyabb, mindössze 0,8 mm vastagságú. A vékonyka lézernyaláb minden eddiginél pontosabb munkát és fokozatos, precíz szaruhártyaalakítást tesz lehetővé. A beavatkozás ára tükrözi a módszer zsenialitását, hiszen egy ilyen kezelés nagyjából százezer dollárba kerül a klienseknek.

Tipp! Bombaformában a 62 éves divattervező! Kattints a galériáért!


Szemhéjplasztika után: Íme Marcsi macskaszemeihttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111130-aesthetica-szemhejplasztika-utan-ime-marcsi-macskaszemei.htmlSzempillanövesztő csodaszerrel szépülnek a világsztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111005-szempillanoveszto-csodaszerrel-szepulnek-a-vilagsztarok.html20 másodperc alatt kék szemed lesz egy új műtéti eljárássalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111104-20-masodperc-alatt-kek-szemed-egy-uj-muteti-eljarassal.htmlHerpesz a nemi szerven - Ne hidd, hogy a hűtlenség jele!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-herpesz-a-nemiszerven-ne-hidd-hogy-a-hutlenseg-jele.htmlÖsszedőlő házak és halált okozó tüdőgyulladás: a penészgomba veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-osszedolo-hazak-es-eletveszelyes-tudogyulladas-a-peneszgomba-veszelyei.htmlDr. Csernus Imre: Úgy éreztem, az életemért küzdök!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-dr-csernus-imre-a-panikbetegseg-tunetei.htmlDr. Czeizel Endre: A felgyorsult fejlődés így változtatta meg a nőkethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120126-dr-czeizel-a-felgyorsult-fejlodes-igy-valtoztatta-meg-a-noket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.