Szédülés, hányinger, depresszió - A tejallergia idegrendszeri tüneteket is okoz

depresszió idegrendszeri betegségek hányinger allergia szédülés tejfehérje-allergia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A harmincas éveiben járó Zsuzsa allergiáját 7-8 éve fedezték csak fel annak ellenére, hogy gyermekkorától kezdve rendszeresen jelentkeztek nála különböző betegségek, rosszullétek.

"Általában azoknál a gyerekeknél, akiket nem anyatejjel tápláltak az első fél évben, gyakran fordul elő tejfehérje-allergia. Akiknél ráadásul felnőttkorig ezt nem is fedezik fel, azok egész egyszerűen már sokszor maradandó panaszokkal küzdenek. Így jártam én is. Csak egy példa: a kezeletlen glutén- vagy tejallergia sok gyereknél egy felpörgetett állapotot okoz: hiperaktív gyerekekkel végeztek kísérleteket, és glutén- illetve tejfehérjementes diétára fogva őket egy részük teljesen meggyógyult. Gyerekkoromban hiperaktív ugyan nem voltam, de sokszor hánytam, sorra jöttek a rosszullétek, tönkrement a bélflórám is, és most felnőttként nagyon sokféle allergiával kell küzdenem. Hiába voltam orvosnál gyerekkoromban, akkor még nem voltak divatosak az allergiatesztek, így erre nem is gyanakodtak az orvosok sem."

Sokszor előfordul, hogy az alkarteszt, sőt, a vérteszt sem mutatja ki az adott allergiát. Ilyenkor megvonásos diétával próbálkoznak az orvosok. Zsuzsa esetében az allergiák mindkétféle módszerrel kiderültek, igaz, messze nem az összes.

Thinkstock
Thinkstock

"7-8 éve elmentem orvoshoz, mert már nagyon sokat voltam rosszul, mindenféle betegségekkel küszködtem, fulladtam, folyt az orrom, és tüdőgyulladásom volt folyamatosan. A vérteszt ekkor mutatta ki, hogy tejfehérje-allergiám van, valamint allergiás vagyok a borsóra, kakaóra, macskaszőrre, enyhén a búzára, a különböző tisztítószerekben, mosószerekben és hajlakkokban található illatanyagokra. Ezenkívül nagymértékben az összes létező penészre és az összes létező poratkafajtára is érzékeny vagyok. Később elvégezték az alkartesztet is, az ebből a hosszú sorból nem mutatott ki egyet sem, viszont kiderült, hogy az almára is allergiás vagyok. Nekem már egy ideje gyanús volt, hogy allergiás lehetek, de azt nem gondoltam, hogy ennyi mindenre. A legújabb, a gluténérzékenység 3 hónapja derült ki, amikor mindenféle gyulladásaim, ízületi gondjaim voltak, folyamatosan híztam, és nem tudtam lefogyni. Elmentem egy autoimmun betegségeket vizsgáló immunológushoz, aki megállapította, hogy valószínűleg gluténérzékeny vagyok, és azt kérte, hagyjam el az étrendemből a glutént, lássuk, le tudok-e így fogyni. Pár hét múlva elkezdtem fogyni, eltűntek a gyulladások és az ízületi panaszok is. Évek óta meglehetett ez az allergia is, csak nem mutatták ki megfelelően a tesztek."

Zsuzsa élete mondhatjuk, hogy igencsak megváltozott az allergiák miatt, számtalan olyan helyzetbe keveredik, ahol váratlanul valamelyik allergén előbukkan az életében - hiszen mindent mindig nem tud kikerülni.

"Mindezek nagyban befolyásolják az életemet, nem mindegy, hol lakom, de ha például elmegyek valakihez látogatóba, és kezdem rosszul érezni magam, nem tudhatom, hogy olyan tisztítószerrel takarítottak-e, amire érzékeny vagyok, vagy csak por, esetleg penész van a szobában, vagy tudtomon kívül olyat ettem, amiben allergén volt. Egyszer elmentem egy három napos képzésre, ahol külön pincért adtak mellém, aki csak azzal foglalkozott, hogy a szakácsokat kérdezgesse, miben milyen allergén anyag van. Aztán a kurzus végén éreztem, hogy nem vagyok jó állapotban, kiderült, hogy az egyik zöldségköretbe vajat kevertek, a pincérnek meg nem jutott eszébe, hogy a vaj is tejből készül. Két hétig orrdugulással, rekedtséggel, beszűkült tudatállapottal éltem emiatt. A tejfehérje-allergia ugyanis nagyon sokaknál - így nálam is - idegrendszeri tüneteket okoz: tarkómerevséget, szédülést, beszűkült tudatállapotot, depressziót."

Zsuzsának az áruházakban is órákat kell töltenie az apróbetűs cimkéket olvasgatva. A figyelem viszont megtérül: amióta elhagyta az allergéneket az étrendjéből, látványosan javult az állapota.

Thinkstock
Thinkstock

"Vásárlásnál minden terméket végig kell böngésznem, hogy milyen mesterséges szerek és tejszármazékok vannak bennük. Százfajta virsliből én mondjuk egyfajtát ehetek, de abba meg biztos tesznek nátrium-glutamátot, amire sajnos intoleráns vagyok. Tojást, zöldségeket, húsokat viszont ehetek, bár minden állat húsával, ami tejet ad - marha, kecske - vigyáznom kell, mert a hús rostszálai között lehetnek tejfehérjemolekulák. Amikor szójatejes kávét adtak valahol, annak úgy örültem, míg ki nem derült, hogy eltörlés nélkül ugyanazzal a géppel adják a szójatejet, mint a tehéntejet, így rosszul is lettem. Mosogatásnál például nem használhatom ugyanazt a szivacsot, mint mások, mert ha a tejes lábas tisztítása után tejfehérje maradt a szivacson, az átkerül az én tányéromra, akkor megint előjön az allergiám. Ezért van a legtöbb tejfehérje-allergiásnak steril külön konyhája. De a tisztítószerekkel is gond van: enyhe anafilaxiás sokkot kaptam egyszer attól, hogy a szobatársam buzgó portalanítás közben az egyik olyan tisztítószerrel mosott fel, amire érzékeny vagyok. De amióta elhagytam a tejet, azóta nem lökődött ki az orrnyálkahártyám, amióta a glutént, az ízületeim vannak jobban. A hosszan tartó betegségek és allergia miatt viszont a szervezetem már szinte mindenre intoleráns. Az élet jóval nehezebb így, bár sok mindent megszoktam már."

Tipp! Ezt a szendvicset biztosan meg fogja enni a finnyás csemetéd! Kattints a galériáért!


Az ételeken és a kemikáliákon kívül egy sor furcsa dologra is allergiásak lehetnek az emberek:

Fájdalmat okoz az izzadás, esőben sem mehet az utcára

Egy amerikai lány, Katie Dell a saját könnyeire is allergiás, mivel érzékeny a bőre a vízre. Magyarul egy egyszerű zuhanyzás után is viszkető, vörös foltok keletkeznek a bőrén, ha elsírja magát, akkor a szeme alja lesz égővörös. Különböző, transzplantáltaknak adható gyógyszerekkel próbálják kezelni, hogy szervezete ne kezelje idegen anyagként a vizet. Tünetei egyre erősödnek, de a lány reménykedik a gyógyulásban.

Fulladásos roham csók közben

Egyesek furcsa tüneteket produkálnak egy csóktól is: nem az izgalomtól pirulnak el és áll el a lélegzetük, hanem attól, hogy szervezetük allergiás a partner nyálára. Ez a ritka betegség általában azoknál fordul elő, akik sok élelmiszerre és kemikáliára allergiásak. Pechükre még csókolózniuk sem szabad: az enyhe bőrpírtól és viszketéstől a nehézlégzésig erősödhetnek a tünetek. A nyál mellett egyébként egyéb testnedvekre, például az ondóra is allergiásak néhányan.

Thinkstock
Thinkstock

Viszket a keze a mobiltelefontól

Gond nélkül lehet valaki allergiás az érmékre, a telefonjára vagy egyéb divatos kütyükre: ezek legtöbbje ugyanis nikkellel van bevonva, és az erre érzékenyeknél viszketés, bőrpír jelentkezhet, de hosszantartó érintkezés esetén akár bőrgyulladás is. Némi megkönnyebbülést jelenthetnek a műanyag mobiltartók, vagy a vezetékes telefonra való átszokás.

Hipoallergén kutya

Nemcsak az emberek, hanem az állatok is allergiásak lehetnek az állatszőrre. Kiütések lephetik el a testüket és légzési nehézségek is felléphetnek, ha egy olyan állattal találkoznak, amelyre allergiásak. A kezelésük nem olyan egyszerű, mint az állatszőrallergiás embereké, de ahogy nekünk megoldást jelenthet a hipoallergén kutya, úgy talán házi kedvencünknek is. Obama elnök allergiás kislánya miatt egyébként szintén hipoallergén kutyát választott a családnak.

Átalakítunk! Igazi vadmacska lett a visszafogott Anitából! Kattints a galériáért!



Győzike: "Jobban éreztem magam kövéren!" - 50 kilót fogyott a showmanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120416-gyozike-jobban-ereztem-magam-koveren-50-kilot-fogyott-a.html"Nem az vagyok, akit ki lehet röhögni" - Interjú Schobert Norbivalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120411-nem-az-az-ember-vagyok-akit-ki-lehet-rohogni-.htmlBotox: egy igen erős méreg, ami szépséget és gyógyulást is hozhathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120410-botox-egy-igen-eros-mereg-amely-szepseget-es-gyogyulast-is.html"Apa egy kicsit elmegy evezni" - 25 ezer km-es kajakkaland Európa körülhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120406-25-ezer-kmes-kajakturat-tesz-meg-vegvari-tamas-europa-korul.htmlSikertörténet: "Ma már képes vagyok emelt fővel járni" - 35 kilót fogyott Julcsi/teszt/ezzsir/sikersztorik/20120406-sikertortenet-ma-mar-kepes-vagyok-emelt-fovel-jarni-35.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.