Halál a focipályán - A hirtelen szívhalál edzett sportolók életét veszélyezteti

tömeggyilkos hirtelen szívhalál focista szív- és érrendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fiatal, életerős sportolók csuklanak össze edzés vagy meccs közben, és sokszor az orvosi segítség ellenére is életüket vesztik. A szakorvosok által egyszerűen tömeggyilkosnak keresztelt hirtelen szívhalál sok focistát utolért már, legutóbb idén áprilisban a 25 éves Piermario Morosini, az olasz Livorno középpályása kapott szívrohamot a pályán, életét az azonnali elsősegélynyújtás és a kórházi kezelés sem tudta megmenteni.

Hazai esetek

1993 és 2009 között 9 magyar sportoló vesztette életét hirtelen szívhalál következtében, ebből 6 focista volt. De ki ne emlékezne Kolonics György olimpiai bajnok kenusra, aki még 2008 júliusában lett rosszul az egyik edzésen, és annak ellenére, hogy a korábbi vizsgálatokon semmiféle szív- és és érrendszeri probléma nem látszott, a kiemelkedő sportoló mégis röviddel az ájulása után életét vesztette. A későbbi szakértői vélemény szerint szívtágulattal járó szívizombetegség miatt hunyt el, ötödik olimpiája előtt.

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Kolonics György (hátul) Kozmann Györggyel

A gyerekeket sem kíméli

A hirtelen szívhalál nemcsak rejtélyessége miatt kap nagy figyelmet, hanem azért is, mert igen fiatal játékosok is áldozatául esnek. Májusban egy 16 éves focistatehetség, Roman Lungu halt meg a moldovai U16-os bajnokságon. Hiába próbálták kórházba szállítani, szívrohamban meghalt, miközben a meccs előtt még tökéletes fizikai kondícióban volt, és rosszullétre sem panaszkodott. Nagy-Britanniában pedig egy hétéves kis focista fiú vesztette életét a pályán áprilisban, aki miközben a labdát kergette, egyszer csak összecsuklott. A kórházban még élt, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



A titokzatos sportológyilkos

A hirtelen szívhalál oka a sportolók szívének rejtőzködő problémái és a fokozott megterhelés együttesen. A rendszeres mozgás miatt ugyanis megnő a szív tömege, hatékonyabban pumpálja a vért, és olyan hajszálerek alakulnak, illetve nyílnak ki a szívizomban, melyek segítenek a szerv oxigénellátásában - ezt nevezik sportszívnek. Az egyik orvosi vélemény szerint az élsportolóknál a nagy megterhelés miatt a hajszálerek képtelenek követni a szív növekedését, így nem is tudnak elegendő oxigént szállítani neki. Emiatt szívizom-elhalás, vagy kitágult, nem megfelelően működő szívizomzat is kialakulhat, és vele az akár életveszélyessé váló szívritmuszavar.

Egy másik orvosi vélemény szerint a hirtelen szívhalál csak azokat a sportolókat veszélyezteti, akiknél eredendően megvolt már valamilyen, addig rejtőzödő szívprobléma, mely a hihetetlen megterhelés miatt előbukkanva vált végzetessé. Az edzett szervezet ugyan egy ideig kompenzálja ezeket az eltéréseket, s emiatt a sportoló tünetmentesen, vagy csak apróbb tünetekkel folytatja edzéseit egészen addig, míg egy komolyab rosszullét nem figyelmeztet a veszélyre.

AFP
AFP

Piermario Morosini

Nem csak sportolók problémája

Bár olasz kutatók eredményei szerint az élsportolóknál ötször gyakrabban jelenik meg a hirtelen szívhalál, mint az átlagos életet élő, ugyanolyan korú lakosság körében, ez nemcsak a sportolók betegsége, csak hazánkban naponta hetvenen szenvednek szívhalált. Ennek a konditermet csak elvétve látó embereknél a genetikai problémák, koszorúér-betegségek és a szívritmuszavarok a legfőbb okai, nem a fokozott megterhelés - ha a szív koszorúerei beszűkülnek, akkor nagy stressz vagy nagyobb fizikai megerőltetés viszont végül szívhalált okozhat. Sokszor semmilyen előzmény nem figyelmeztet a közelgő halálra, s csak a boncoláskor derül fény a szív kóros eltéréseire. Azonnali orvosi segítséggel azonban az illető még megmenthető, de tíz perccel a szívleállás után erre már igen csekély esély van.

A sportolás veszélyes?

A tragédáit legkönnyebben úgy lehet megelőzni, ha 35 év felett rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, melyek közt szívultrahang is szerepel. A sportolóknál emellett a rendszeres, alapos ellenőrzések sem hiányozhatnak, ahogy az apró eltérések vagy panaszok komoly kivizsgálása sem. A tragédiákat ugyanis sok esetben meg lehet előzni, de ehhez a sportoló családjában előforduló szívproblémákra is előzetesen fényt kell deríteni.

Mindezek ellenére erős túlzás lenne azt állítani, hogy sportolni veszélyes, sőt. Sok szív- és érrendszeri problémán maga a sport javít - persze orvosi felügyelet mellett és ésszerű tempóban végezve -, de a megelőzésükben is segíthet. Ha valaki nem teszi ki extrém megterhelésnek a szervezetét, akkor a megfelelő vizsgálatok elvégeztetése mellett nem kell félnie a hirtelen szívhaláltól. A körültekintéssel végzett sport ugyanis nemhogy a halálunkat, de életünk meghosszabbítását is jelentheti.



Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk Téged ma este 10 után a Life.hu-n!








Kilenc nőnek vágták le az orrát 2011-ben - Ma is reménytelenül kiszolgáltatottak a pakisztáni nőkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120626-ma-is-remenytelenul-kiszolgaltatottak-a-pakisztani-nok.htmlAbortusztabletta: olcsóbb és egyszerűbb, de közel sem tökéletes megoldáshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120625-abortusztabletta-olcsobb-es-egyszerubb-de-kozel-sem-tokeletes-megoldas.htmlCsökkenő ózonlyuk ellenére magasabb UV-sugárzás - Hogy lehet ez?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120614-csokkeno-ozonlyuk-ellenere-magasabb-uv-sugarzas-hogy-lehet-ez.htmlVakrandi - Látássérült fiatalok netes társkeresésehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120622-vakrandi-latasserult-fiatalok-netes-tarskeresese.htmlSikertörténet: "Nem akartam a kövér és csúfolható lány lenni" - Több mint 20 kilót fogyott Dórahttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120615-fogyokuras-sikertortenet.htmlIlyen fertőzéseket kaphatsz el a nyilvános WC-kbenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120619-ilyen-fertozeseket-kaphatsz-el-a-nyilvanos-wckben.htmlEgy alkoholista nő vallomása: "Meg fogok bolondulni - kell a pia!" (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120618-egy-alkoholista-no-vallomasa-meg-fogok-bolondulni-kell-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.