Cirkuszban szórakoztatták az embereket: szörnyszülöttek a 19. században

szórakoztatás cirkusz szakáll fogyatékosság sziámi ikerpár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négylábú Myrtill, Rugalmas bőrű Név és társaik: a fogyatékkal vagy betegséggel élő, furcsa küllemű embereket még cirkuszokban mutogatták a 19. században.

Fogyatékos sztárok

Míg a mai cirkuszok idomított vadállatokkal, légtornászokkal és bohócokkal vonzzák a közönséget, az 1800-as évek közepén ezt a vándorkarneválok testi fogyatékos vagy beteg gyerekek és felnőttek mutogatásával érték el. Az előadások mutatványos bódékban az alsóbb néposztályok szórakoztatására voltak berendezkedve, és az emberek mellett furcsa állatokat is bemutattak: a génkezelt világ előtt is születtek kétfejű tehenek és egyszemű disznók, csak ezeket a vallásos nép az ördög vagy egyéb sötét erők teremtményeinek tartotta. Emellett híres tréfákat is előadtak, ahogy a "tudomány áldozatának" titulált deformálódott babákat is szívesen mutogattak - azaz mindent, ami az emberekből csodálkozást, félelmet vagy undort váltott ki.

http://gallery-naruyama.com
http://gallery-naruyama.com

Aztán ahogy a tudományok fejlődésével egyre több "szörnyszülött" állapotát lehetett betegségekkel magyarázni, a félelem és undor helyét úgy foglalta el a nézők szívében a szereplők iránt érzett szimpátia, így a show lassan hanyatlásnak indult - előtte még Charles Eisenmann fotós megörökítette néhányukat, hogy a képeket felhasználhassák üzleti célokra.

Mindenből több vagy kevesebb a kelleténél

A cirkusz egyik nagy sztárja Radian herceg volt, aki annak ellenére volt igen önálló, hogy karok és lábak nélkül született: írni, festeni, borotválkozni, és cigarettát sodorni is képes volt egyedül. Ő Tod Browning 1932-ben készült Freaks című filmjében is felbukkant, amely azzal a céllal készült, hogy megmutassa a szörnyetegeknek titulált hasonló emberek életének szépségeit.

Fénykorában állandó szereplője volt az előadásoknak Nagylábú Fanny Mills is, akinek hatalmasra dagadt lábait valószínűleg a Milroy-kór okozta, mely a láb nyirokereinek fejlődésének zavarát okozza, és folyadékfelhalmozódással jár. Minden pár cipője három kecske bőréből készült, zokninak pedig párnahuzatokat használt. 48 cm hosszú és 17 cm széles lábai nagyon nehézzé tették a járását, így segítségre volt szüksége. A lány támogatói ötezer dollárt és egy farmot ajánlottak bárkinek, aki hajlandó feleségül venni Fannyt, de ő végül testvére asszisztenséhez ment hozzá.

http://en.wikipedia.org, http://gallery-naruyama.com
http://en.wikipedia.org, http://gallery-naruyama.com

Anne Leek, aki karok nélkül született, megélhetése érdekében csatlakozott a show-hoz, és megjelenése valóban hasonlít picit a póréhagymáéhoz. De nagy sztár volt Négylábú Myrtle Corbin is, aki nemcsak dupla női nemi szervekkel, hanem négy lábbal is büszkélkedhetett.

http://gallery-naruyama.com
http://gallery-naruyama.com

A Szicíliából érkező Frank Lentinit is három lába tette a show szereplőjévé. Ő elég híres lett, mielőtt megházasodott és négy gyermeket nemzett volna. Ijesztően rugalmas bőre miatt Felix Wehrle is állandó fellépő volt, ő valószínűleg Ehlers-Danlos-szindrómában szenvedett.

Hipertrichózis miatt lett extrém szőrös Jojo, a kutyaarcú, és Lionel, az oroszlánarcú fiú is - valószínűleg ugyanebben szenvedett az a majd' kétéves baba is, akit szőrös teste miatt mutogattak.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Csontkollekciók

Csontváz-csávóról, azaz Eddie Masherről pedig egyszerűen hiányzott a megfelelő izomzat és zsír: igen vékony testalkata valóban emlékeztet egy csontvázra. Eddie 170 centi magas volt, nagyjából 33 kilót nyomott, és 70 éves koráig nyugodtan éldegélt - de előtte még belekeveredett vitába egy szabóval, mert az képtelen volt olyan öltönyt készíteni, mely illett volna rá.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Eddie problémája nem egyedülálló, szintén az 1800-as években élő Isaac W. Sprague is híressé vált csontvázszerű alkata miatt. Gyermekkorában még semmi sem utalt arra, hogy később pálcikaembernek nevezik majd, 12 éves korában viszont fogyni kezdett, és később élő csontváz névvel ő is egy utazó cirkusz tagja lett. 44 évesen sem volt 170 centi magas, ehhez körülbelül 20 kilót nyomott. Ennek ellenére három erős, egészséges, robosztus fiú apja volt.

Összeláncolva egy életre

Jean-Jaques Libbera pedig nagyon hasonlított a napjainkban elhíresült indiai kisfiúra, Deepakra. Mindketten ikertestvérük csökevényes testét cipelték magukon, de míg Deepakot megműtötték, addig Jean így élte le egész életét, és előadásokon mutogatta magát. A római születésű férfi kinézete ellenére megnősült, és négy gyermeke volt.

Gyermektelenül halt meg viszont Violet és Daisy, akik szintén különleges állapotuk miatt léptek fel.

Violet és Daisy Hilton ugyanis sziámi ikerpárként szórakoztatta a nagyérdeműt a hatvanas években. A csípőjüknél és feneküknél összenőtt két bájos kislány Angliában született pincérnő édesanyától. Az anyuka főnöke, aki a szülésnél segédkezett, meglátta a lányokban rejlő üzleti lehetőséget és egyszerűen megvásárolta őket anyjuktól. Ez a sziámi ikerpár volt egyébként az első, aki pár hétnél tovább élt Angliában. Szigorú nevelőjük megtanította őket énekelni és táncolni, így rengeteg előadáson vettek részt. Ahogy felcseperedtek, a férfiak érdeklődése is megindult irántuk, és számos szerelmi viszony illetve pár házasság résztvevői voltak. A Freaks című filmben ők is szerepet kaptak, és életükről szóló filmben is szerepeltek. Miután utolsó előadásuk is lezajlott, egy élelmiszerboltban dolgoztak, és 61 évesen haltak meg hongkongi influenzában: Daisy halt meg előbb, Violet 2-4 nap múlva követte.

A magyar szakállas asszony

Sidonia de Barcsy bárónő, aki Amerikában vált híressé, 1866-ban született Budapesten, genetikailag nőnek, és akként is cseperedett fel, és férjhez ment Antonio de Barcsy báróhoz. Az asszonyka 19 éves koráig teljesen normálisan nézett ki, majd teherbe esett első fiával, kinek születése után elkezdődtek a problémák. Először is a kisfiú, Nicu törpének született, felnőve sem érte el az 1 méteres magasságot. Másodszor pedig Sidonia 12 nappal a szülés után egyszerűen szakállt növesztett. Az orvosa miután meglátta, az összes tükröt eltávolíttatta a házból, nehogy a bárónő halálra rémüljön saját arcának látványától. Addig takargatták az asszony elől a tükröket, hogy mire belenézhetett egybe, már 12 centiméteres szakáll díszelgett az arcán. Férjének nem volt túl sok gondja vele, még válással is fenyegetőzött, de arra az esetre, ha az asszony megborotválkozna. Sidonia törpe fiával és 200 kilót nyomó túlsúlyos férjével együtt lépett fel cirkuszokban először Nyugat-Európában, majd Amerikában. A csoport sikeres pályafutásának a báró halála vetett véget, az asszony egy sikertelen újabb házasság után cukorbetegségben elhunyva követte.

Dr. Czeizel: Az ősember éhezett - ezért vagyunk most kövérekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120705-dr-czeizel-az-osember-ehezett-ezert-vagyunk-most-koverek.html15 kilós tumort távolítottak el egy 2 éves kisfiú testébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120706-15-kilos-tumort-tavolitottak-el-egy-2-eves-kisfiu-testebol.htmlEzeket edd, ha szép hajat szeretnél!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120705-ezeket-edd-ha-szep-hajat-szeretnel.htmlElképesztő videó: 180 fokban elfordítja a fejét Alexanderhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120705-elkepeszto-video-180-fokban-elforditja-a-fejet-alexander.htmlMeglepődött, hogy kisbabája van: kómában szülte meg gyermekét egy 23 éves nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120705-meglepodott-hogy-kisbabaja-van-komaban-szulte-meg-gyermeket-egy-23.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.