Ondódugó és herefelfüggesztés - Létezik normális férfi fogamzásgátló módszer?

ondó férfi fogamzásgátló zselé fogamzásgátlás orgazmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogamzásgátlással kapcsolatban minden férfinek megvan a maga véleménye, de abban egyetértenek, hogy a valóban kényelmes módszert még nem sikerült megtalálniuk a kutatóknak. Most viszont egy olyan gélt kísérleteztek ki, mely valóban megoldást jelenthet.

Nem csak a nők felelőssége

Ha egy pár nem szeretne gyermeket, a védekezés legtöbbször a nők dolga marad, kevés férfi hajlandó óvszert használni, a műtétről nem is beszélve. De mielőtt pálcát törnénk a férfiak viselkedése fölött, ne felejtsük el, hogy igazán hatékony, kényelmes megoldást eddig nem sikerült nyújtani számukra: a megfelelő eszköz valóban biztonságos, egyszerűen alkalmazható, hatása nem állandósul, s miközben hatékonyan véd, a férfi szöveteit, hormonrendszerét sem károsítja, nem csökkenti sem a libidót, sem a potenciát, kifizethető, könnyen hozzáférhető, nem rontja el a hangulatot - sem az esetleg mégis megfoganó magzatot -, és még mellékhatásai sincsenek. Jelenleg is rengeteg kutatás folyik az igazán megfelelő szer érdekében, most úgy tűnik, egyfajta gél meg fog felelni a kritériumoknak.

Thinkstock
Thinkstock

Zokni helyett haskenőcs

Egy kutatócsoport a fenti problémán tűnődve létrehozott egy olyan gélt, mely a férfi fogamzásgátlókkal ellentétben úgy juttat hormont a célterületre, hogy ehhez nem kell az egész szervezetet megterhelni. A hasra kenhető gél a tesztalanyok majd' 90 százalékánál csökkentette a spermiumok számát milliliterenként 1 milliónál kevesebbre, mely így már olyan alacsony, hogy a megtermékenyülésnek nincs túl sok esélye. A tesztoszteronhormon és egy új, szintetikusan előállított progeszteron, a nesztoron keverékéből álló gél nem okoz kellemetlen mellékhatásokat, egyszerűen helyileg alkalmazható, és még orvoshoz sem kell járni receptért vagy kivizsgálásért. Az egyszerű, ám nagyszerű új krémről egyelőre még nem tudni, mikortól kerül a boltokba, és mennyire lesz drága, de ígéretes megoldásnak tűnik, főleg a férfiak egyéb jelenlegi módszereihez képest.

Mi volt a baj a férfi fogamzásgátló tablettával?

A férfiak számára kikísérletezett hormontartalmú fogamzásgátló tabletta iránt nagyon csekély volt az érdeklődést - legalábbis a férfiak részéről: legtöbbjük félt, hogy nem lesz többé erekciója, örökre terméketlenné válik, vagy a hormonoktól esetleg túl nőiessé válik - érdekes, hogy a nők fogamzásgátló tablettái, melyeknek ugyanúgy vannak mellékhatásai, nem tűnnek annyira elfogadhatatlannak. Bár a férfiaknak kifejlesztett változat tényleg súlyos egészségügyi károkkal járt, visszafordíthatatlan sterilitást, gyomor- és veseproblémákat, libidócsökkenést okozott sokaknál. Azóta persze fejlesztettek a gyógyszeren, a kutatók ígéretei szerint már nem kell sokat várnunk a mellékhatások nélküli férfi fogamzásgátlóra, mely csak ideiglenesen állítja le a spermiumtermelést, és a súlyos mellékhatásokért részben felelős szteroidokat sem tartalmazza. Bár egyelőre még csak egereken próbálták ki, az új szer emberi tesztelése sem várat magára sokáig. Egy másik tabletta, mely a spermiumok termelődéséhez nélkülözhetetlen A-vitamin felhasználását gátolja rövid időre, szintén tesztelés alatt áll, de nem túl megnyugtató, ahogy a kutatók azt bizonygatják, a férfiak látása cseppet sem károsodik majd az A-vitamin hiányától.

Furcsa módszerek

A fogamzásgátló tabletta mellett egyéb, kissé furcsa férfi fogamzásgátlási módszerek is napvilágot láttak már, de nem nyújtanak igazán hatékony alternatívát még az óvszerrel szemben sem.

Az egyik módszer szuszpenzorokat, azaz here-felfüggesztőket ajánl a termékenység átmeneti megszüntetéséhez: ezek a sérvszorítóhoz hasonló eszközök visszanyomják a heréket a lágyékcsatornába, ahol a melegben annyira kevés ondósejtet termelnek, mely már biztosítja a nyugodt (?) együttlétet. Az egyetlen jó hír a módszerrel kapcsolatban az, hogy a szuszpenzor viselését abbahagyva a herék visszaereszkednek jól megszokott helyükre, és újra megfelelő módon termelik az ondósejteket, így a termékenység is visszatér.

De a meleget, mely rontja a herék teljesítményét, nemcsak a hasban találhatjuk meg: egyesek pont azért járnak szaunába, gőzfürdőkbe, hogy a heréik minél több időt töltsenek melegben, s így sokkal kevesebb hímivarsejtet termeljenek. A módszerrel szintén gond van, mégpedig az, hogy azok örökítő anyaga is károsodhat, így rossz esetben az esetleg megfoganó magzat sem lesz egészséges.

Egy injekció, és máris meddővé válhat

De kitartó kutatók már fogamzásgátló vakcinát is kifejlesztettek, mely a szervezetet arra ösztönzi, hogy saját hímivarsejtjei ellen termeljen antitesteket, így azok képtelenek megtermékenyíteni a petesejtet. A vakcinát ugyanúgy injekcióval vagy cseppként adnák be, ahogy a gyermekeket oltják a különböző betegségek ellen, és ahogy a férfiakét, úgy a nők vakcináját is elkészítették már, elvileg a közeljövőben piacra is dobják. Hatása 3-6 hét alatt alakul ki és nem végleges, de azt, hogy pontosan mennyi ideig hat, még nem határozták meg.

Egy másik injekció, mely a RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance) rövidítést viseli névként, úgy teszi a jövőben meddővé a férfiakat, hogy nagyjából tíz évre elzárja az ondózsinórt, és a hímivarsejtek sejtmembránját is károsítja. Mellékhatásai nincsenek - a herék átmeneti duzzanatát kivéve. A tesztelések jól haladnak, bár az alanyoknak el kellett szenvedniük az ondóvezetékükbe adott oltást, cserébe viszont aki tíz éve kapta meg, azóta sem ejtett teherbe egy nőt sem. Ellenben a visszafordítható hatásról egyelőre nincsenek adatok, reménykedjünk a legjobbakban, már csak a tesztalanyok érdekében is.

Thinkstock
Thinkstock

Ondódugó és társai

A kutatóknak úgy látszik, megtetszett a férfiak intim területen történő szurkálása, mert már ondóvezetékbe fecskendezhető folyadékot is kikísérleteztek, mely a helyén megszilárdulva dugóként zárja el a spermiumok útját. A módszert egyébként a nyolcvanas évektől fejlesztik Kínában, végleges eredményekről még nem tudni.

De nemcsak folyadékot, hanem szilikon implantátumot is helyezhetnek az említett vezetékbe, ezt már az USA-ban fejlesztik, kínai és helyi orvosok. A poliuretán dugó ugyanúgy működik, mint a folyadék, az ondósejtek pedig ismét maradhatnak a helyükön.

Száraz orgazmus

A mindenre elszánt férfiak kipróbálhatják majd ezt a módszert is: a vérnyomáscsökkentő hatású alfa-blokkoló phenoxybenzamine nevű szer, illetve a skizofrénia kezelésénél használt kísérleti gyógyszer, a thioridazine mellékhatásaként jelent meg a betegeknél a száraz orgazmus, mely során az ondómirigy váladéka és a hímivarsejtek keveredése során zavar történik, és a megfelelő izmok sem képesek összehúzódni. Az orgazmusnak így nagyon kevés látható jele van, és hímivarsejtek sem igen távoznak. Egy gyógyszer bevétele után pár órával már átmeneti, egy napos meddőség alakulhat ki, de a mellékhatásokat - az álmosságot és a szédülést - még nem tudták kiküszöbölni, a szer még sok évnyi fejlesztésre szorul, és jó kérdés, hogy akarja-e használni majd valaki.

Mit szólnak ehhez a fogamzásgátló módszerekhez a férfiak?


"Így lassan a harminc felé közeledve sokféle fogamzásgátlóról hallottam már, de azt hiszem, egyet sem próbálnék ki az itt felsoroltak közül. Az óvszernek legalább nincsenek káros mellékhatásai, azt nyugodtan használom, míg ezek a kísérleti kencék ki tudja, hosszú távon mit okoznak. Soha nem vennék be hormontartalmú gyógyszert sem, akkor már inkább egy gyerek" - Áron, 29 éves mérnök

"Nem tudom, ez a gél mire lesz, vagy nem lesz jó, de így elsőre jobban hangzik, mint az óvszer, elköttetni pedig semmi pénzért nem lennék hajlandó magam, maximum ötvenévesen. A barátnőm gyógyszert szed, semmi baja vele, így nálunk a fogamzásgátlás egyszerűen meg van oldva. Maximum akkor próbálnék ki ilyen géleket, ha a barátnőm valamiért nem szedhetné tovább a gyógyszert, de szerintem egyetlen épeszű férfi sem fogja a jövőben a hasába tetetni a heréit, vagy hormonokat szedni, az biztos." Máté, 33 éves grafikus
Nyers állati here rágcsálásával doppingoltak az ókori olimpikonokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-dopping-az-okortol-napjainkig.htmlImpotenciát és herezsugorodást okozhat egy kopaszodás elleni szerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120723-kellemetlen-mellekhatas-impotenciat-es-herezsugorodast-okozhat-egy-kopaszodas-elleni-szer.htmlNem akar műtétet a 45 kilós herezacskóval rendelkező férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120705-nem-akar-mutetet-a-45-kilos-herezacskoval-rendelkezo-ferfi.htmlMacskahere a nyakban, kősóból hüvelykúp - A fogamzásgátlás történetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120328-a-fogamzasgatlas-tortenete.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.