Hemzsegnek a baktériumoktól a hotelszobák villanykapcsolói és távirányítói

lista hotelszoba tisztaság takarítás szennyezettség baktérium felmérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miután a Houston Egyetem kutatói számos amerikai hotelszobát átvizsgáltak, elkeserítő adatokat hoztak nyilvánosságra: kiderült, hogy a távirányítók és a villanykapcsolók csak úgy hemzsegnek a különféle baktériumoktól.

Persze a szennyezettségi listán a WC ülőkék és a fürdőszobai mosdók is előkelő helyet foglalnak el, bár ezekre többnyire felkészíthetjük magunkat. A kutatók szerint ráadásul a takarításhoz használt szivacsok is tele vannak baktériumokkal, ami azért aggasztó, mert a szobák keresztszennyezéséhez vezethet. A mintákat az egyetem szakemberei három különböző szoba 19 felületéről gyűjtötték be, három államban, Texasban, Indianában és Dél-Karolinában. Meglepő módon a legalacsonyabb szennyezettségi szintet a fürdőszobai kilincseken találták, valamint a karnisokon és ágytámlákon.

Thinkstock
Thinkstock

A kutatók nem tudták megmondani, hogy ezek a baktériumok okozhatnak-e betegségeket, de szerintük az eredmények tükrözik hotelek általános tisztasági fokát.

A szállodatulajdonosoknak kötelező biztosítani a vendégek számára a biztonságos és tiszta környezetet. Ugyanakkor a tisztítószerek márkáját maguk határozzák meg és a tisztítási módszerek sem központosítottak. A tisztasági ellenőrzést is csak vizuális módon ellenőrzik, ami úgy tűnik, nem elegendő. A takarítónők egyébként átlagosan 14-16 szobát takarítanak ki nyolc óra alatt, vagyis egy szobára fél órájuk jut.

Az eredményekről az Amerikai Mikrobiológiai Társaság éves ülésén számoltak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.