Katalin hercegnő akár kilenc hónapig is szenvedhet - Ikreket vár?

hányás terhesség Katalin hercegnő hercegnő kórház infúzió kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban jelentette be a tavaly egybekelt hercegi pár, Vilmos és Katalin, hogy gyermeket várnak. A cambridge-i hercegnőt azonban vasárnap reggel heves rosszullét miatt a VII. Edward Király Kórházba szállították, és várhatóan pár napig benn is tartják megfigyelésre - még az is lehet, hogy kilenc hónapig fogja gyötörni a hercegnőt ez a heves reakció, ami komoly kezelést igényel.

A hányinger és hányás a terhesség korai szakaszában bizonyos mértékig normális. Az sem baj, ha valaki egy ideig reggelenként hány, ha különben tud táplálkozni, és nem indul hirtelen fogyásnak. Ha azonban a hányás olyan gyakorivá válik, hogy nem marad bent a szervezetben semmiféle étel, feltétlenül orvosi kezelésre van szükség, mivel ilyenkor elképzelhető, hogy úgynevezett csillapíthatatlan terhességi hányásról, idegen kifejezéssel hiperemezis graviádumról van szó, ami egy komoly betegség.

Elképzelhető, hogy Katalin hercegnőnél is ez a heves reakció áll fenn, ez esetben akár kilenc hónapig is állandó hányingerrel küszködhet. Ez a betegség egyébként kiszáradással és krónikus fáradtsággal jár; ha nem kezelik körültekintően, súlyos következményei is lehetnek. Persze, a médiában rögtön elindult a találgatás, hogy a hercegnő ikreket vár - ugyanis ikerterhességeknél nagyobb számban előfordul a csillapíthatatlan terhességi hányás, mint egyetlen gyermeknél.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sonia Purnell, a Daily Mail újságírója 15 évvel ezelőtt, 34 évesen várta első gyerekét, és Katalin hercegnőhöz hasonlóan szintén súlyos reggeli rosszulléttől szenvedett. "Mindenki azzal biztatott, hogy hamar túl leszek ezen a szakaszon, és gyömbéres kekszet etettek és borsmenta teát itattak velem, de ezektől a házi praktikáktól csak még rosszabbul éreztem magam. Állandóan émelyegtem, fémes ízt éreztem a számban és rengeteget hánytam" - emlékezett vissza Purnell.

Terhessége korai szakaszában az újságírónő esetében szinte bármi képes volt kiváltani a hányingert, ételek, illatok, sőt még bizonyos színárnyalatok hatására is rosszullét fogta el. "Nem csak reggel voltam rosszul, délben és este is állandóan émelyegtem, szinte semmi nem maradt meg a gyomromban. A legszörnyűbb napokon akár 30-szor is rosszul lettem. Egy idő után jelentkeztek a kiszáradás tünetei, ezért orvoshoz fordultam" - írta Purnell a Daily Mail cikkében.

A kórházban megkezdték az újságírónő kiszáradás elleni kezelését, intravénásan táplálták cukros és káliumos oldattal. A kórházban sem enyhült Sonia Purnell hányingere, sőt egy idő után vért kezdett hányni, ugyanis a sok erőlködéstől megsérült a nyelőcsöve. Az orvosok magyarázata szerint Purnell esetében a HCG terhességi hormon termelődésére adott súlyos ellenreakció váltotta ki a betegséget. Végül aztán a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően Purnell rosszulléte enyhülni kezdett, és a 33. héten megszülte egészséges gyerekét.

"Nagyon remélem, hogy Katalin hercegnőnek nem kell azokon a szenvedéseken átmennie, amiket én annak idején átéltem, és őszintén bízom benne, hogy problémamentesen megszületik a kis trónörökös" - mondta Purnell.

Veszélyben a baba? Bent tartják a kórházban Katalin hercegnőthttp://www.life.hu/legykepben/20121204-katalin-hercegno-kate-middleton-vilmos-herceg-felesege-korhazba-kerult.htmlEzek a legnépszerűbb nevek Katalin és Vilmos gyerekénekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20121204-a-mary-es-a-john-a-legnepszerubb-nevek-katalin-hercegno.htmlBejelentette a királyi család Katalin terhességéthttp://www.life.hu/legykepben/20121203-terhes-katalin-hercegno-vilmos-herceg-felesege-most-mar-hivatalosan-is.htmlKatalin hercegnő stílusát lopja az idősödő brit modellhttp://www.life.hu/legytrendi/20121129-katalin-hercegno-sitlusat-lopja-az-idosodo-brit-modell-liz-hurley.htmlKatalin hercegnő szőke sörénnyelhttp://www.life.hu/szepulj/20121129-katalin-hercegno-vilmos-herceg-felesege-szoke-voros-es-barna-rovid.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.