petefészekrák betegség PCOS meddőség cukorbetegség egészség petefészek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A PCOS mozaikszó, melynek jelentése: policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Ugyan az elnevezés csak a petefészket jelöli, valójában egy rendkívül bonyolult betegség, amely a test több szervét is érintheti. A hétfői hétindító értekezlet alatt Facebook-oldalunkon ajánlhattatok témákat feldolgozásra. Sok szuper ötletet kaptunk, végül erre esett a választásunk.

Alapvetően hormonális betegségről van szó, amelyre a férfi nemi hormon, az androgén túlsúlya jellemző. Bár a férfi nemi hormon egészséges esetben is jelen van a női szervezetben, túlzott mennyisége sok kellemetlen tünetet idéz elő. Hazánkban a nők körülbelül 10 százaléka érintett a betegségben.

Mitől nő a nő?

Az első, és mivel nőkről van szó, szívfájdítóan kellemetlen tünet a szőrnövekedés, mint súlyos esztétikai probléma, amely nemcsak a végtagokon, de a mellkason és az arcon is jelentkezhet. Ennek ellentétje is megtörténhet azonban, vagyis a beteg azt tapasztalja, hogy hullani kezd a haja, és kialakul egy kifejezetten erre a betegségre jellemző „férfias” kopaszodás. Két másik kiemelkedő tünet az elzsírosodott, pattanásos bőr és az elhízás.

Forrás: Thinkstock

Az esztétikai elváltozás azonban csak az egyik jellemzője a PCOS-nek. Az ebben a betegségben szenvedő nők súlyos menstruációs gondokkal néznek szembe. Ha van is menstruációjuk (sokszor egyáltalán nincs), akkor a vérzés ritkább, rendszertelenebb.

A meddőség melegágya

A petefészek-elváltozás során a betegség egy vastag kéregszerű bevonatot hoz létre a petefészken (vagy petefészkeken) és a kéreg az, amely megakadályozza az érett pete kilökődését, vagyis a tüszőrepedést. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak aztán ki a jellegzetes képet adó ciszták.

Cukorbetegséget is okozhat

Azt, hogy az emberi szervezetre milyen mértékben van hatással a hormonháztartás egészséges működése, a PCOS tökéletes példa, hiszen a feljebb említett problémákon túl az anyagcsere „kisiklását” is eredményezheti az alapbetegség. Befolyásolja az inzulinszintet (cukorbetegség alakulhat ki), illetve az ösztrogénszintet is, amely folyamatosan magas lesz, így hosszú távon hajlamosíthat a méh és az emlőrák kialakulására.

A PCOS kezelése

A tünetek alapján derül ki, ha valaki ezzel a betegséggel küzd, bár a tünetek széles skálán való megjelenése miatt nem annyira könnyű a gyors diagnózis felállítása. Az alapbetegséget ma még ugyan nem tudják gyógyítani, minden tünetre akad ma már meglehetősen hatékony gyógykezelés. Ma a policisztás petefészek szindrómát a reproduktív korú nők fő meddőségi okának tekinti az egészségügy. A korai felismerésnek hatalmas szerepe van abban, hogy a társult betegségek ne tudjanak elhatalmasodni a szervezeten. Rendkívül fontos a táplálkozás és a mozgás, valamint a tartós stresszt feldolgozó technikák elsajátítása a tünetek legyőzésében.

Forrás: Thinkstock

Zavarba jött hormonok?

Nem lehet megkerülni a szindróma kialakulása mentén a lelki okokat sem. Ma már (ismét) nem titok, hogy minden betegség hátterében fellehető olyan lelki tényező, elakadás vagy zavar, amely testi szinten nyilvánul meg.

Mit mond a szakértő?

Gazdag Enikő pszichológus, a Life.hu szakértője szerint a PCOS tipikusan a nőiességgel kapcsolatos zavarról szólhat. A lány-anya kapcsolatról, vagy a beteg női énképéről, esetleg az anyaság megélésének zavaráról, attól, hogy fél anyává válni (hogy miért, az persze lehet olyan gyerekkori sérülés, amire már nem is emlékszik).
Más felvetések a petefészken kialakuló kérget, a petesejtek „bennragadását” az elengedéssel kapcsolatos problémaként azonosítják. Esetleg a lehetséges várandósság, a baba helyett a szervezet cisztát "termel". A női beteg olyan jellegű elakadásokat cipel magával, olyan terheket, amit képtelen elengedni, másrészről valamilyen szeretett személy elvesztése miatt a szervezet ezzel a makacs ragaszkodással válaszol a fájdalomra és a veszteségre.
Ismét mások a nemi szerepek megváltozása mentén ragadják meg a lelki okokat, és állítják, ebben a felborult világban a túl sok férfias terhet cipelő női szervezet így fejezi ki tiltakozását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.