Lúgosítani akarod a szervezeted? Íme a paradicsom!

Forrás: Thinkstock -
betegség paradicsom egészség lúgosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legegyszerűbb, ám legnagyszerűbb lúgosító lehetőség a paradicsom rendszeres fogyasztása: jótékony hatása mellett ráadásul még fontos vitaminokkal is ellát.

Érdemes lúgosítani

A szervezet elsavasodásáról mostanában rengeteget hallani, amelyek nem túloznak: valóban egy sor egészségügyi problémát okozhat az elhanyagolt elsavasodás. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a sok stressz próbára teszi szervezetünket, mely ugyan megköti a savak egy részét, ám ha túl sok termelődik, azzal nem tud megbirkózni. A salakfelhalmozódás egy része a kötőszövetben történik, ezért jelenhet meg a narancsbőr, de az emésztési problémák és a fejfájás is a tünetek közé tartozik. A savak megkötésére ráadásul a szervezet zsírokat termel, így az elhízás és az azzal járó magas vérnyomás, illetve magas koleszterinszint is fenyegeti az egészséget.

Forrás: Thinkstock

A paradicsom igazi egészségbomba

Bár ízre savas, savanykás, a paradicsom az egyik legkiválóbb lúgosító. Emellett tele van vitaminokkal, melyek segítik az immunrendszer működését, a rák ellen is véd, szépíti a bőrt, és feltölt energiával. Vértisztító hatása sem elhanyagolható, hiszen segíti a méreganyagok eltávolítását, valamint külsőleg használva is remek védőbástya: fertőtlenít és elősegíti a sebek, kelések gyorsabb gyógyulását.

A friss paradicsom az igazi?

A legmagasabb vitamintartalma a szabadföldben, vegyszerek nélkül termesztett friss paradicsomnak van. Így a szervezet lúgosításában is akkor a leghatékonyabb, ha nyersen fogyasztjuk, ám ez nem jelenti azt, hogy az óvatos-gyengéd, a hatóanyagok megőrzését célzó otthoni vagy nagyipari feldolgozás mellett tartósított paradicsom ne lenne szintén hatalmas nyereség a vitaminszegény hónapok alatt, vagy abban az esetben, ha gyorsan szeretnénk valami egészséges, ízletes, paradicsomos vacsorával kényeztetni a családot.

Így őrizd meg az értékes hatóanyagokat

Ha nem igazán szereted a nyers paradicsom ízét, de lúgosító hatását is ki szeretnéd használni, akkor készíts paradicsomsalátát! A megszokott ecetes-hagymás verzió mellett próbáld ki a panzanellát, ami egy toszkán paradicsom- és kenyérsaláta. 4 db érett paradicsomot moss meg, és héjastul vágj kockákra. Egy kígyóuborkát és egy fej lilahagymát is vágj fel hozzá, majd két gerezd fokhagymát törj össze, és ezt is add a zöldségekhez. Sózd-borsozd, ha szereted, valamilyen öntettel is leöntheted, majd add hozzá a - lehetőleg teljes kiőrlésű – felkockázott kenyeret. Hűtőben hagyd egy-két órát állni, majd díszítsd bazsalikomlevelekkel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.